Lecsós szelet, lecsós hús: ha jól készíted, nagy sláger lehet. Egy ilyen nevű ételt, mint a lecsós hús sokféleképpen lehet elkészíteni. Az eredmény nagyon hasonló lesz, de nem ugyanaz.

Lecsós szelet 1

Lecsós szelet recept

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók

4 személyre, csirkéből is elkészítheted.

  • 80 dkg sertés comb vagy lapocka (ez étvágy szerint lehet akár 1 kg is)
  • 1 evőkanál sertészsír (más zsírt is használhatsz, de lehetőleg olajat ne – persze ez sem tilos)
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • só, bors
  • néhány szál petrezselyem a tálaláshoz

Bevásárlólista

  • 80 dkg sertés comb vagy lapocka
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy vagy 2 kisebb zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír, fokhagyma, só. őrölt fekete bors

Megjegyzések: 

  • Ha kapsz szép lapockát, inkább azt vásárolj, mert gyorsabban megpuhul és puhább is lesz, mint a comb.
  • A lecsós szelet tarjából is nagyon finom. Hasonló módon készítheted el.

Előkészítés

  • A húst és a zöldségeket megmosod, lecsepegteted.

Megjegyzések: 

  • Megtehetnéd, hogy mindent előre felszeletelsz, de ez idő szempontjából nem lenne gazdaságos, mert amíg a húst átsütöd, a zöldségeket fel tudod szeletelni. Persze, ezt is megteheted, csak tovább fog tartani.
  • Itt másféle tűzhelyt és edényeket fogsz látni, de itt is én főztem – a nyaralónk konyhájában.

Lecsós sertésszelet elkészítése

  • A zsírt egy nagyobb lábosban felteszed melegedni – lassú tűzön, hogy lassan melegedjen fel, mivel közben még lesz tennivalód.
  • A hússzeleteket egy tálcára teszed, mindkét oldalukon megsózod, megborsozod.

    Hússzeletek fűszerezve

    Hússzeletek fűszerezve

  • Beleteszed a felforrósodott zsírba a hússzeleteket. Először az egyik, majd a másik felét is átsütöd, hogy az értékes anyagok benne maradjanak párolódás alatt. Ha lehet, ne tedd egymásra, de ha nem férnek el, akkor két részletben átsütheted és párolás alatt egymásra is teheted.
    Hús lesütése 1

    Hús lesütése 1

    Hús lesütése 2

    Hús lesütése 2

  • Közben előkészíted a zöldségeket: a fokhagymát és a hagymát vékonyra felszeleteled, a zöldpaprikát kicsumázod és vastagabb szeletekre vágod, a paradicsomot kedved szerint feldarabolod (szeleteled vagy cikkekre vágod).
  • A húsra szórod a fokhagymát, a hagymát, a paradicsomot, végül a zöldpaprikát.
    Hagyma hozzáadása

    Hagyma hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

    Zöldpaprika hozzáadása

    Zöldpaprika hozzáadása

  • Lefeded és addig párolod, amíg a hús megpuhul. Ez általában egy óra, de lehet több is és kevesebb is, mert a hús fajtájától és a szeletek vastagságától függ. Ellenőrizd.
  • Amíg a hús párolódik, készítsd el a köretet: krumplipürét, párolt rizst, esetleg tarhonyát. Saláta nem fontos hozzá, hiszen elég sok szaftja van, ha még is, akkor fejes salátát javasolok.
  • Amikor a hús megpuhult, kész a lecsós hús, tálalhatod.
    Lecsós szelet készen

    Lecsós szelet készen

    Elkészítési idő: 

    • hús felszeletelése, fűszerezése: 15 perc
    • egyéb hozzávalók (hagymák, paprika, paradicsom) előkészítése: 15 perc
    • étel párolása: kb. 1 óra (függ a hússzeletek fajtájától, vastagságától) – közben más munkát végezhetsz, pl. a köretet is elkészítheted

    Összesen: 1 óra 30 perc 

Lecsós szelet tálalása

  • Tálalásnál először szedd ki tányérokra a lecsós hús szeleteket, lehetőleg úgy, hogy a zöldségekből mindegyikre jusson. Mellé tálald a köretet, a szaftot rá vagy mellé öntheted.
  • Ha készítettél salátát, külön tányérra tedd, hogy a saláta és az étel leve ne keveredjen össze (nem lesz jó).
Lecsós szelet tálalva 1

Lecsós szelet krumplipürével

Ezt a lecsós szelet receptet évtizedek óta használom és nálunk nagyon kedvelt

 

Lecsós hús képek: saját készítésű étel saját felvételei (a nyaralónk konyhájában)