Lecsó eltevése télire: ebben az írásban tulajdonképpen lecsó alapot készítünk, a hagyma csak a felhasználás előtt kerül az ételbe. Nedves dunsztolással készül, főzés nélkül.
Lecsó eltevése télire
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
- 5 kg zöldpaprika
- 2 kg paradicsom (ha több paradicsommal szereted, tegyél bele többet)
8 – 10 750 g-os üveget készíts hozzá.
Előkészítés
- Mielőtt a befőzéshez kezdesz, készítsd elő az üvegeket. Alaposan mosd ki, majd merítsd forró vízbe néhány percig, utána emeld ki, csepegtesd ki, szárítsd ki.
- Megmosod a zöldpaprikát és a paradicsomot.
- A zöldpaprika szárát és csumáját eltávolítod. (Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a szárat megfogod, belenyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt.)
- A kicsumázott zöldpaprikát karikára vágod.
Zöldpaprika feldarabolása
- A paradicsom héját eltávolítod (nem kötelező). A szárral ellentétes oldalon a héjat kereszt alakban bemetszed. Egy-két percre forró vízbe teszed, majd a héjat a bemetszéstől 4 részletben lehúzod (ez nem kötelező), majd feldarabolod.
Feldarabolt paradicsom
Lecsó eltevése
Mielőtt a befőzéshez kezdesz, készítsd elő az üvegeket. Alaposan mosd ki, majd merítsd forró vízbe néhány percig, utána emeld ki, csepegtesd ki, szárítsd ki.
A megtisztított és feldarabolt alapanyagokat a fenti módon kitisztított üvegekbe rétegezed. Mivel több paprikád van, azt egy kicsit vastagabb rétegben tedd az üvegekbe és úgy, hogy az aljára és a tetejére paprika kerüljön. Jó alaposan lenyomkodod, hogy minél több férjen bele.
Lerakás üvegekbe
Üvegek megtöltve
Az üvegeket lezárod. Ha nagyon tisztán dolgozol, és a tetők tökéletesen záródnak, tartósítószer nem szükséges.
Üvegek lezárva
Ezt követően az üvegeket egy újságpapírral kibélelt nagyobb lábasba teszed. A lábast tele töltöd vízzel, lefeded és elkezded lassan melegíteni, hogy az üvegekben levő zöldségek átvegyék a víz hőmérsékletét.
Nedves dunsztolás 1
Nedves dunsztolás 2
Amikor a víz forrásig melegedett, a lecsóban levő folyadék gyöngyözni kezd (a fedő felemelésével nézheted meg). Eztán gőzöld még 20 percig.
Elzárod a melegítést és hagyod az üvegeket a vízben kihűlni.
Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :
- Előkészítési munkák: 60 perc
- Lecsó alap üvegekbe rakása: 20 perc
Összesen: 80 perc
Tárolás, felhasználás
Az üvegeket letörlöd, felcímkézed és végleges helyére (legyen hűvös, szellős) állítod. Ha ajándékba adod, textiltetőt készíts a tetejére.
Kidunsztolt lecsó alap
Felhasználáskor először dinszteld meg az apróra vágott hagymát, arra tedd a piros paprikát, majd a lecsó alapot. A nedves dunsztolás egyben előfőzés, ezért ebből az eltett alapból a lecsó gyorsan elkészül. Készíthetsz belőle lecsót és lecsós ételeket, például lecsós húst.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások