Lecsó eltevése télire: ebben az írásban tulajdonképpen lecsó alapot készítünk, a hagyma csak a felhasználás előtt kerül az ételbe. Nedves dunsztolással készül, főzés nélkül.

Kidunsztolt lecsó alap

Lecsó eltevése télire

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

 • 5 kg zöldpaprika
 • 2 kg paradicsom (ha több paradicsommal szereted, tegyél bele többet)

8 – 10 750 g-os üveget készíts hozzá.

Előkészítés

 • Mielőtt a befőzéshez kezdesz, készítsd elő az üvegeket. Alaposan mosd ki, majd merítsd forró vízbe néhány percig, utána emeld ki, csepegtesd ki, szárítsd ki.
 • Megmosod a zöldpaprikát és a paradicsomot.
 • A zöldpaprika szárát és csumáját eltávolítod. (Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a szárat megfogod, belenyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt.)
 • A kicsumázott zöldpaprikát karikára vágod.

  Zöldpaprika feldarabolása

  Zöldpaprika feldarabolása

 • A paradicsom héját eltávolítod (nem kötelező). A szárral ellentétes oldalon a héjat kereszt alakban bemetszed. Egy-két percre forró vízbe teszed, majd a héjat a bemetszéstől 4 részletben lehúzod (ez nem kötelező), majd feldarabolod.
  Feldarabolt paradicsom

  Feldarabolt paradicsom

Lecsó eltevése

Mielőtt a befőzéshez kezdesz, készítsd elő az üvegeket. Alaposan mosd ki, majd merítsd forró vízbe néhány percig, utána emeld ki, csepegtesd ki, szárítsd ki.

A megtisztított és feldarabolt alapanyagokat a fenti módon kitisztított üvegekbe rétegezed. Mivel több paprikád van, azt egy kicsit vastagabb rétegben tedd az üvegekbe és úgy, hogy az aljára és a tetejére paprika kerüljön. Jó alaposan lenyomkodod, hogy minél több férjen bele.

Lerakás üvegekbe

Lerakás üvegekbe

Üvegek megtöltve

Üvegek megtöltve

Az üvegeket lezárod. Ha nagyon tisztán dolgozol, és a tetők tökéletesen záródnak, tartósítószer nem szükséges.

Üvegek lezárva

Üvegek lezárva

Ezt követően az üvegeket egy újságpapírral kibélelt nagyobb lábasba teszed. A lábast tele töltöd vízzel, lefeded és elkezded lassan melegíteni, hogy az üvegekben levő zöldségek átvegyék a víz hőmérsékletét.

Nedves dunsztolás 1

Nedves dunsztolás 1

Nedves dunsztolás 2

Nedves dunsztolás 2

Amikor a víz forrásig melegedett, a lecsóban levő folyadék gyöngyözni kezd (a fedő felemelésével nézheted meg). Eztán gőzöld még 20 percig.

Elzárod a melegítést és hagyod az üvegeket a vízben kihűlni.

Elkészítési idő (dunsztolás nélkül) :

 • Előkészítési munkák: 60 perc
 • Lecsó alap üvegekbe rakása: 20 perc

Összesen: 80 perc

Tárolás, felhasználás

Az üvegeket letörlöd, felcímkézed és végleges helyére (legyen hűvös, szellős) állítod. Ha ajándékba adod, textiltetőt készíts a tetejére.

Kidunsztolt lecsó alap 2

Kidunsztolt lecsó alap

Felhasználáskor először dinszteld meg az apróra vágott hagymát, arra tedd a piros paprikát, majd a lecsó alapot. A nedves dunsztolás egyben előfőzés, ezért ebből az eltett alapból a lecsó gyorsan elkészül. Készíthetsz belőle lecsót és lecsós ételeket, például lecsós húst.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa