Tízórai: a gyerekek számára különösen fontos. Akármennyi dolgod is van, meg kell oldanod, hogy a gyerek minden nap vigyen tízórait – és ne pénzt – az iskolába
A tízórai a napi ötszöri étkezés része. Nemrég olvastam a Metropol újságban, hogy egy NUTRIKID nevű kutatásaiból az derült ki, hogy minden második 10 – 12 éves gyerek nem eszik tízórait. Sajnos, ez nem egy örömteli hír, mert a fejlődő gyerekeknek szükségük van a napi ötszöri étkezésre. Régen ez nem volt gond: minden gyerek zsíros kenyeret vitt az iskolába (mangalica zsírral kenve). A szülőnek ez nem okozott túl nagy fejtörést, de mióta a zsírt egészségtelennek tartják, vajon melyik szülő venné magának a merszet, hogy ilyen egészségtelen étellel táplálja gyermekét. A tízórai viszont szükséges. Nézzük hát, mit lehet tenni annak érdekében, hogy a gyerek is jóllakjon és a szülő jóérzése is megmaradjon.
Néhány javaslat a készítéshez
Tervezd meg:
Szervezetten könnyebben fog menni. Ha reggel, munkába menés előtt kezdesz el gondolkodni azon, hogy mi is legyen a tízórai, nem biztos, hogy a legjobb ötletek jutnak az eszedbe. Elsősorban arra is gondolhatsz, hogy a család felnőtt tagjainak is szüksége van legalább egyszeri étkezésre a munkahelyen. Ez úgy is megoldható, hogy a felnőttek is hideget esznek ebédre (ugyanazt, amit a gyerekek tízóraira) és nem kell sok pénzt költeni a hozatott étkezésre. Ehhez persze az is szükséges, hogy meleg vacsora legyen. A gyerekeknél indokolja ezt az a közismert tény, hogy a menza vagy gyorséttermi étkezés nem oldja meg a minőségi problémákat. Ha mennyiségileg és minőségileg is megtervezed ezt a hideg étkezést, célszerűen tudsz vásárolni és a tízórai is könnyebben elkészül.
Készíts szendvicseket:
Annak idején Lord Sandwich is ezt evett játék közben a kaszinóban (forrás: Metropol újság). Praktikus, mert a két kenyérszelet között van a töltelék, így nem lesz senki maszatos. Minden szendvics mellé csomagolj egy fél szalvétát (a 100 darabos éttermit, így nem lesz drága. Szerezz be tízórais zacskókat. Ez sem terheli meg túlzottan a pénztárcát. Ezekkel a kis kiegészítőkkel a higiéniát és az esztétikumot is megoldottad.
Ne reggel, hanem este készítsd el :
Semmi baja nem lesz, ha éjszakára hűtőszekrénybe teszed, mire evésre kerül a dolog, úgyis átveszi a szobahőmérsékletet. További előny: biztosan nem pénzt nyomsz majd a gyerek kezébe, hogy vegyen magának valamit az iskolai büfében.
Legyen program a készítése:
Aki csak tud, vegyen részt benne. Lehet, hogy még jó közös mulatság is lesz a belevalók elkészítse. Egy szendvicsbe nemcsak szalámit vagy szelet sajtot lehet csomagolni, hanem előre elkészített kenhető krémeket, pástétomot, és akkor tudod, mit tettél bele. Adok majd néhány tippet. Írd ki egy füzetbe és ha jó ötlettel találkozol, bővítsd a gyűjteményt. Persze időnként szalámis, sonkás és sajtos szendvicset is készíthetsz, de mindig csak ez a három egy idő után kissé unalmas.
Tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt:
A zöldség lehet zöldpaprika, uborka, salátalevél (télen leginkább ez utóbbi. A hagymát, akárha lila is, tartsd meg otthoni fogyasztásra. Olyan gyümölcsöt válassz, ami nem nyomódik össze és nem folyik a leve. Erre leginkább az alma alkalmas és sok hasznos anyag van benne.
Tízórai változatok
Ügyeltem arra, hogy egyszerűen elkészíthetők legyenek, mert tudom, hogy amúgy is sok a dolgod és drága az időd.
Körözött: 2 rész juhtúró, 1 rész vaj és lehet hozzátenni 1 rész tehéntúrót is, attól könnyebb lesz. Fűszerezés: piros paprika (vagy piros-arany), majoránna, kömény, kevés bors, só (nem biztos, hogy kell), esetleg mustár (de ezt nem mindenki szereti). A hozzávalókat összetöröd villával, kicsit állni hagyod szobahőmérsékleten, hogy jobban keverhető legyen, és az egészet jól kikevered.
Tojáskrémhez megfőzöl 4 – 5 tojást (lehet kevesebb, és több is). Villával apróra szétnyomkodod, hozzáadsz tejfölt vagy majonézt annyit, hogy kenhető massza legyen, fűszerek: só, mustár (ha tejföllel készült), bors, petrezselyem. Jól összekevered.
Petrezselymes vagy kapros tehéntúró: a fűszereken kívül tejföl kell hozzá, hogy ne túl kemény és jól kenhető legyen. Villával összedolgozható.
Húspástétomot úgy érdemes készíteni, ha húst sütsz, egy kicsit többet, mint amennyit megesztek. A húst összedarálod, kb. fele mennyiségű vajjal, kevés sóval, mustárral és fűszerekkel (bors, kevés szerecsendió, lehet még majoránna, kakukkfű, bazsalikomból valamelyik) jól kikevered. Főtt húsból (húsleves) is elkészíthető – a karaj csonton pl. rengeteg hús van.
Májpástétom: mint a húspástétom. Pirított májból jól elkészíthető a húspástétomhoz hasonlóan.
Fasírozott: amikor készítesz ebédre, vacsorára, érdemes annyit készíteni, hogy tízóraira is maradjon. Szerencsésebb fólia sütőzacskóban egybe sütni és szeletelni, mert sütőolaj használata nem egészséges a sütésnél keletkező bomlástermékek miatt.
Tonhalas vajkrém: Konzerv tonhalat jól összenyomkodsz, kikevert vajhoz hozzákevered. Fűszerezni nem fontos, esetleg kicsit sózni.
Most jön háromféle egyszerűbb dolog: ezeket nem is kell részleteznem: vajas kenyér alapra rátett szalámi vagy kolbász, sonka, sajt.
Tízórai kép: saját felvétel
Legutóbbi hozzászólások