Csirkecombok bográcsban készítve saját levében, hagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, hámozott, felezett krumplival, fűszerekkel – kiváló étel lett belőle.
Csirkecombok bográcsban krumplival
Csirkecombok bográcsban
Elkészítési idő: 170 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 6 db csirkecomb
- 3 fej hagyma
- 2 db közepes zöldpaprika
- 2 db kisebb paradicsom
- 5 dkg főtt császár szalonna
- 1 evőkanál sertészsír
- 6 – 8 db közepes krumpli (ne legyen olyan, ami könnyen szétfő)
- Fűszerek: só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű
Bevásárlólista
- 6 db csirkecomb
- 3 fej hagyma
- 2 db közepes zöldpaprika
- 2 db kisebb paradicsom
- 5 dkg főtt császár szalonna
- 6 – 8 db közepes krumpli
Emlékeztető: sertészsír, só, frissen őrölt bors, fűszerkömény, majoránna, kakukkfű
Előkészítés
- A csirkecombokat megtisztítod, ketté vágod (így 12 csirkedarabod lesz).
- Ízlésed szerinti fűszermennyiségekkel (a sóval még nem!) a bőrrel nem fedett helyeken befűszerezed – néhány órára (de legalább egy fél órára) félreteszed. Ezt előző nap is megteheted.
Bepácolt csirkecombok
- Két fej hagymát apróra vágsz.
- A szalonnát feldarabolod.
- Egy fej hagymát, a zöldpaprikákat és paradicsomokat karikára szeleteled.
Zöldségek karikára vágva
- A krumplit megtisztítod, félbe vágod, víz alatt tartod, hogy ne feketedjen meg.
Tisztított felezett krumpli
- Sütés előtt a csirkecombokat mindkét oldalukon megsózod.
Csirkecombok bográcsban készítése
A tűzgyújtással itt nem szeretnék foglalkozni, mert az nem része a receptnek. Csak annyit, hogy akkor kezded az ételt készíteni, amikor a fa már parázslik, esetleg még kis lánggal itt-ott ég. A többi a tűzfelelős dolga.
- A zsírt a bográcsban felolvasztod. Beleteszed a hagymát és a feldarabolt szalonnát. Lassan párolod (nem pirítod), ha szükséges, kevés vizet mindig adhatsz hozzá. Ha igazán jó ételt szeretnél, a párolgatás akár egy óra hosszat is eltarthat. (A hagymának szinte szét kell főnie ahhoz, hogy szaft legyen belőle, és ne hagyma darabok úszkáljanak a lében.)
Hagyma párolása
- Amikor a hagyma már kellően megpárolódott, beleteszed a fűszerezett húsdarabokat. A forró hagymás zsírban többször megforgatod addig, amíg a hús színe kivilágosodik (ekkor kialakult az a védőréteg, amely az értékes anyagokat a húsban tartja). Ráteszed a karikára vágott zöldségeket.
Csirkecombok párolása 1
Csirkecombok párolása 2
Zöldségek hozzáadása
- Fedőt teszel a bográcsra a párolás idejére. (Ha nincs fedő, a lét folyamatosan vízzel kell pótolni – különben a hús leégne.)
Csirkecombok párolása 3
- Közben a hús és a zöldség annyi levet fog engedni, amennyi a pároláshoz kell. Előfordulhat, hogy kevés vízzel pótolni kell (ha erősebb a tűz, könnyen elpárolog a lé egy része).
- A párolást addig kell végezni, ameddig a hús majdnem puha lesz.
Csirkecombok bográcsban párolva
- Hozzáadod a krumplit.
- Puhára párolsz mindent és ezzel az étel elkészült.
Csirkecombok krumplival
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák (a hús pácolása nélkül): 20 perc
- Hagyma párolása: 60 perc
- Hús, zöldségek és krumpli párolása, főzése: 90 perc
Összesen: 170 perc
(Ki mondta, hogy gyorsan készül? – a bográcsozáshoz idő kell!)
Csirkecombok bográcsban – tálalás
A húst és krumplit tányérra teszed. A szafttal az egészet körül-öntöd.
Lecsós csirkecombot, amely hasonló étel, a tűzhelyen is készíthetsz.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások