Padlizsán sörtésztában: mint minden más, arra alkalmas zöldség sörtésztában valamilyen mártással nagyon finom, és gyorsan elkészíthető.
Padlizsán sörtésztában – recept
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db közepes padlizsán
A sörtésztához:
- 2 db tojás
- 2 evőkanál olaj (nem feltétlenül szükséges)
- 12 evőkanál liszt
- 1 – 2 dl hideg sör (hozzávetőleges értéknem lehet pontosan megadni a mennyiséget)
- só, bors
A padlizsán sütéséhez:
- annyi olaj, hogy a zöldségek „ússzanak” benne (legalább 0,5 liter)
- használj minél nagyobb edényt (lábast vagy serpenyőt), hogy minél több karika férjen bele.
A tálaláshoz:
- 2 dl majonéz
- 1,5 dl tejföl
Bevásárlólista
- 2 db közepes padlizsán
- 1 db tojás
- 1 doboz sör
- 2 dl majonéz
- 1,5 dl tejföl
Emlékeztető: finomliszt, étolaj(legalább 0,5 liter), bors
Előkészítés
- A sört behűtöd.
- A padlizsánokat megmosod, két végét levágod. Másfél cm-es karikákra feldarabolod.
- A szeleteket megsózod. Egy órára félreteszed. Ezalatt az idő alatt a zöldség levet enged és kicsit puhább is lesz, így könnyebb lesz panírozni. A levet leöntöd róla. Ez a művelet elveszi a zöldség esetleges kesernyés íztét.
Padlizsán szeletek lesózva
- A majonézt és a tejfölt összekevered: ezzel a mártás el is készült.
Padlizsán sörtésztában – elkészítés
Sörtészta elkészítése (csak közvetlenül a panírozás előtt!
- A liszthez hozzákevered az olajat és a tojás sárgáját. Adj hozzá annyi sört, hogy jól keverhető, de viszonylag sűrű legyen. Ennél a műveletnél dolgozhatsz keverőgéppel (kézi mixerrel).
Hozzávalók összekeverve
- A tojás fehérjét – amennyire csak lehet – kemény habbá vered. Keverőgépet is használhatsz.
Tojáshab felverése
- A habot hozzáadod a lisztes masszához, óvatosan belekevered úgy, hogy a hab ne törjön össze. Ezzel lehet elérni, hogy a panír „könnyű” legyen. Ennél a műveletnél csak fakanalat használj, mert a gépi eszközökkel a tojáshabot összetöröd, nem lesz elég sűrű a panír és a buborékok is elszállnak.
Tojáshab hozzáadása
- Keverj hozzá még annyi hideg sört, hogy a tészta még kellő sűrűségű maradjon ahhoz, hogy rajta maradjon a szeleteken. Sózd és borsozd ízlés szerint. Ezzel a tészta elkészült.
Sör hozzákeverve
- Elkészítés után ne várj sokáig a panírozással, mert elszállnak a buborékok!
Megjegyzés:
A sörtészta készítését részletesen egy másik írásomban találod.
Padlizsán sörtésztában: panírozás, sütés
- Az olajat felteszed melegedni. (Melegítsd kb. 200 fokra (ha van hőmérőd, meg is mérheted, egyébként az olaj színe ki fog világosodni – de még nem füstöl). Ha nem elég forró az olaj, a tészta megszívja magát az olajjal, vagy akár le is válik a zöldségkarikák felületéről. Arra is vigyáznod kell, hogy ne melegítsd túl az olajat, mert akkor meg a tészta hirtelen sötét lesz és a zöldség belseje nem sül meg.)
- A padlizsán karikákat egyenként bepanírozod.
- Gyorsan a forró olajba teszed.
Sütés 1
- Amikor a padlizsánok egyik oldala már szép aranybarnára sült, a szeleteket megfordítod és a másik oldalukat is megsütöd.
Sütés 2
- Amikor kész, egyenként kiveszed, szűrőkanálon az olaj fölött lecsepegteted, majd dupla szűrőpapírral bélelt tálba teszed.
Lecsepegtetés
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Sörtészta elkészítése: 5 perc
- Sütés (3 részletben): 20 perc
Összesen: 35 perc
Megjegyzés:
- Ne keseredj el, ha elsőre nem lesz az igazi, mert a sörtésztában való sütés nem egyszerű feladat. Lassabban sülő húsokat nem is szoktak vele készíteni. Alkalmas szeletekre vágott csirkemell, halak, zöldségek panírozására.
Tálalás
Tálalhatod spenót mártással, majonézből készült tartár is illik hozzá.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások