Párolt lilakáposzta, vagy másképp párolt vöröskáposzta: a zsírosabb húsok ideális kiegészítője. Hogy igazán finom legyen, a fűszerek, a savanyú és édes íz megfelelő arányára van szükség.

Párolt lilakáposzta 1

Párolt lilakáposzta recept

Gyakran csak párolt káposztának nevezik – ez nem teljesen helyénvaló, mivel a párolt fehér káposzta is sok étel kiegészítője lehet. Gyakori a dinsztelt káposzta elnevezés is.

Elkészítési idő: 90 perc (munkaidő: 20 perc)

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • fél fej közepes méretű lila káposzta
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma (lehet vörös- vagy lila hagyma)
  • 1 db alma (feltételesen)
  • l kávéskanál só
  • 1 kávéskanál köménymag (lehet őrölt vagy szemes)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál 10 %-os ételecet vagy citromlé
  • 1 evőkanál sertés vagy libazsír
  • 1/2 dl víz

Megjegyzés:

  • Kis fej lila káposztát azért nem érdemes venni, mert nagy a torzsája és ezért sok lesz a “veszteség”, bár a gyerekek és a nyuszik szeretik.
  • Egyes vidékeken a lila káposztát vörös káposztának nevezik.

Előkészítés

  • A hagymát tisztítsd le és vágd a rostokkal merőlegesen szeletekre.

    Hagyma felvágva

    Hagyma felvágva

  • A káposzta külső leveleit szedd le és alaposan mosd le.
  • A káposztát öblítsd le, vágd negyedbe, majd szeleteld fel.

    Káposzta felvágva

    Káposzta felvágva

  • Tedd a sót a káposztára, keverd össze és hagyd fél óráig állni (kicsit összeesik és kisebb edénybe is belefér).

Párolt lilakáposzta elkészítése

  1. Olvaszd meg a zsírt egy akkora lábosban, amekkorába a káposzta belefér.
  2. Párold meg a zsírban a hagymát.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Tedd rá a káposztát, keverd össze, önts alá fél deci vizet, fedd le és párold kb. 25 percig.
    Káposzta párolása 1

    Káposzta párolása 1

    Káposzta párolása 2

    Káposzta párolása 2

  4. Tedd rá az ecetet vagy citromlevet, cukrot és köménymagot, keverd egy-két percig, hogy a cukor feloldódjon.
    Kömény, cukor és ecet hozzáadása

    Kömény, cukor és ecet hozzáadása

    Káposzta párolása 2

    Káposzta párolása 3

    Párolt lilakáposzta készen

    Párolt lilakáposzta készen

  5. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá minden, vagy egy-egy ízesítőből. Erre nem lehet pontos receptet adni, magadnak kell rájönni, hogy nálatok mi válik be legjobban.
  6. Ha almával készíted, mosd meg, vágd vékony szeletekre (a magház nélkül) és tedd a káposzta tetejére.
  7. Párold tovább 15-20 percig, majd keverd el benne az almaszeleteket.

Elkészítési idő:

  • Káposzta és hagyma felszeletelése: 15 perc
  • Sózott káposzta pihentetése: 30 perc
  • Párolás, ízesítés: 45 perc (munkaidő: 5 perc)

Összesen: 90 perc (munkaidő: 20 perc)

Párolt lilakáposzta tálalása

A szokásoktól függ. Tedd tálba vagy adagold a tányérokban levő húsféléhez: libához, kacsához, malachoz, disznótoroshoz.

Párolt lilakáposzta tálalva

Párolt lilakáposzta tálalva

Disznótoros tálalva 1

Disznótoros tálalva

Sült liba párolt lilakáposztával

Sült liba párolt lilakáposztával

Sült malackaraj párolt lilakáposztával

Sült malackaraj párolt lilakáposztával

Kacsasült páfolt lilakáposztával

Kacsasült párolt lilakáposztával

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error