Categories Menu

Párolt lilakáposzta

Párolt lilakáposzta, vagy másképp párolt vöröskáposzta: a zsírosabb húsok ideális kiegészítője. Hogy igazán finom legyen, a fűszerek, a savanyú és édes íz megfelelő arányára van szükség.

Párolt lilakáposzta 1

Párolt lilakáposzta recept

Gyakran csak párolt káposztának nevezik – ez nem teljesen helyénvaló, mivel a párolt fehér káposzta is sok étel kiegészítője lehet. Gyakori a dinsztelt káposzta elnevezés is.

Elkészítési idő: 90 perc (munkaidő: 20 perc)

Hozzávalók

4 – 6 személyre

  • fél fej közepes méretű lila káposzta
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej hagyma (lehet vörös- vagy lila hagyma)
  • 1 db alma (feltételesen)
  • l kávéskanál só
  • 1 kávéskanál köménymag (lehet őrölt vagy szemes)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál 10 %-os ételecet vagy citromlé
  • 1 evőkanál sertés vagy libazsír
  • 1/2 dl víz

Megjegyzés:

  • Kis fej lila káposztát azért nem érdemes venni, mert nagy a torzsája és ezért sok lesz a “veszteség”, bár a gyerekek és a nyuszik szeretik.
  • Egyes vidékeken a lila káposztát vörös káposztának nevezik.

Előkészítés

  • A hagymát tisztítsd le és vágd a rostokkal merőlegesen szeletekre.

    Hagyma felvágva

    Hagyma felvágva

  • A káposzta külső leveleit szedd le és alaposan mosd le.
  • A káposztát öblítsd le, vágd negyedbe, majd szeleteld fel.

    Káposzta felvágva

    Káposzta felvágva

  • Tedd a sót a káposztára, keverd össze és hagyd fél óráig állni (kicsit összeesik és kisebb edénybe is belefér).

Párolt lilakáposzta elkészítése

  1. Olvaszd meg a zsírt egy akkora lábosban, amekkorába a káposzta belefér.
  2. Párold meg a zsírban a hagymát.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Tedd rá a káposztát, keverd össze, önts alá fél deci vizet, fedd le és párold kb. 25 percig.
    Káposzta párolása 1

    Káposzta párolása 1

    Káposzta párolása 2

    Káposzta párolása 2

  4. Tedd rá az ecetet vagy citromlevet, cukrot és köménymagot, keverd egy-két percig, hogy a cukor feloldódjon.
    Kömény, cukor és ecet hozzáadása

    Kömény, cukor és ecet hozzáadása

    Káposzta párolása 2

    Káposzta párolása 3

    Párolt lilakáposzta készen

    Párolt lilakáposzta készen

  5. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá minden, vagy egy-egy ízesítőből. Erre nem lehet pontos receptet adni, magadnak kell rájönni, hogy nálatok mi válik be legjobban.
  6. Ha almával készíted, mosd meg, vágd vékony szeletekre (a magház nélkül) és tedd a káposzta tetejére.
  7. Párold tovább 15-20 percig, majd keverd el benne az almaszeleteket.

Elkészítési idő:

  • Káposzta és hagyma felszeletelése: 15 perc
  • Sózott káposzta pihentetése: 30 perc
  • Párolás, ízesítés: 45 perc (munkaidő: 5 perc)

Összesen: 90 perc (munkaidő: 20 perc)

Párolt lilakáposzta tálalása

A szokásoktól függ. Tedd tálba vagy adagold a tányérokban levő húsféléhez: libához, kacsához, malachoz, disznótoroshoz.

Párolt lilakáposzta tálalva

Párolt lilakáposzta tálalva

Disznótoros tálalva 1

Disznótoros tálalva

Sült liba párolt lilakáposztával

Sült liba párolt lilakáposztával

Sült malackaraj párolt lilakáposztával

Sült malackaraj párolt lilakáposztával

Kacsasült páfolt lilakáposztával

Kacsasült páfolt lilakáposztával

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Ne hasznalj hagymat es zsiradekot. xxxx Lilakaposzta legyalulva, besozva es egesz komenymaggal megszorva . En ket kozepes fejet szoktam venni , a kesz kaposzta felet lefagyasztom,” inseges idokre szamitva “😛 A kaposztat allni hagyom egy orat. Ekkor egy nagy labasba 4 evokanal kristaly /barna, nadcukor stb/ cukrot allando keveres mellett karamellizalom, majd felontom ket dcl viz es ket evokanal alma ecet keverekevel. Raontom a besozott kaposztat , 15 szem egesz szegfuszeget szorok bele, alaposan osszekeverem. Forrastol szamitott egy oran at parolom megkeverve idonkent / 3x-4x /. Hat darab nagyobb almat hejastol ujjnyi vastag karikara szeletelem a maghazat kivagom- kiszurom . Az almat a kaposztara rakom, ovatosan beleforgatom es tovabb parolom 10 percig ,majd lezarom es befedve hagyom kihulni. Megjegyzesek: 1. Tobbszor megkostolom fozes kozben es izles. szerint teszek hozza , ha szukseges a fuszerekbol. 2. A kaposzta gyalulasa-szeletelese a ferjem feladatkorebe tartozik. Hasonlokeppen az alma szeletelese es elkeszitese. 3. Mindkettonk feladatkore az etel elfogyasztasa…..🤷‍♀️🤷‍♂️😍🤗

    2. Nagyon jó a recepted. Legközelebb kipróbálom. Az enyém az a hagyományos recept, amelyet én a felmenőimtől tanultam, de nem vagyok ellensége az újabb megoldásoknak sem..

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás