Categories Menu

Lecsó eltevése – télre

Lecsó eltevése télire: szinte minden háztartásban fontos nyár végi program.  Lecsó recept akad bőven bőven, az eltevésről kevésbé. Itt megtaláltad – több módszerrel.

Lecsó eltevése - nedves dunsztolással

Lecsó eltevése télire háromféle módszerrel

A lecsót illetve a hozzávalókat háromféle módon tudod tartósítani:

  • Száraz dunsztolással készre főzve, üvegben tartósítva: úgy készíted el, mint a friss lecsót, de csak félig főzöd meg. Üvegekbe teszed, majd száraz dunsztba rakod 24 órára.
  • Nedves dunsztolással üvegekben: a paprikát és paradicsomot nyersen üvegekbe rétegezed, majd nedves dunsztolással tartósítod. Ez esetben felhasználáskor kell megfőznöd. Mivel a paprika és paradicsom a nedves dunsztban meg is puhul, a lecsó gyorsabban elkészül, mintha friss paprikával és paradicsommal dolgoznál.
  • Fagyasztással paprikát és paradicsomot: felhasználáskor főzöd meg. A hagyma dinsztelése után az alapanyagokat még fagyott állapotban tedd az ételbe. Ha így jársz el, az étel nagyon hasonló lesz a friss lecsóhoz.

Először azt kell eldöntened, hogy melyik módszert választod. Az első két esetben üvegekkel és azok elhelyezésével kell számolnod. A harmadik esetben a fagyasztóban lesz helyre szükséged.

 

Lecsó eltevése üvegekben, száraz dunsztolással

Hozzávalók

(az arányokat és a mennyiségeket tetszés szerint változtathatod):

  • 5 kg zöldpaprika           
  • 2 kg paradicsom            
  • 1 kg hagyma                  
  • 8 – 10 evőkanál sertészsír       
  • 4 – 5 evőkanál piros paprika   
  • só (ízlés szerint)
  • 8 – 10  db 7 – 8  decis csavaros tetejű, vagy más, befőzésre alkalmas üvegre lesz szükséged.

    Alapanyagok

    Alapanyagok

Az alapanyagok előkészítése

  • A hagymát megtisztítod, megmosod és apróra vagy fél karikára vágod (először félbe, utána keresztbe). Erre a műveletre természetesen csak a készre főzött lecsónál van szükség. 

    Hagyma feldarabolása

    Hagyma feldarabolása

  • A paprikát megmosod, kicsumázod (szárát benyomod, majd kihúzod a csumával együtt), karikákra vagy szeletekre vágod. 

    Zöldpaprika feldarabolása

    Zöldpaprika feldarabolása

    Feldarabolt zöldpaprika

    Feldarabolt zöldpaprika

  • A paradicsomot megmosod, héját kis keresztttel bevágod (könnyebben le tudod majd húzni),rövid időre forró vízbe dobod (így válik el könnyen a héja, lehúzod, a paradicsomokat karikára vagy szeletekre vágod (a keményebb, zöld részeket eltávolítod.

    Paradicsom forró vízbe mártva

    Paradicsom forró vízbe mártva

    Paradicsom feldarabolása

    Paradicsom feldarabolása

    Ha nincs elég nagy lábosod, két edényben is elkészítheted.

Lecsó befőzése

  1. A felmelegített zsiradékba beleteszed a hagymát és üvegesre párolod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a piros paprikát, a feldarabolt paradicsomot (ez levet enged, így a piros paprika nem fog megégni, amit azért kerülj el, mert keserű lesz).
    Hagyma fűszerpaprikával

    Hagyma fűszerpaprikával

    Paradicsom hozzáadva

    Paradicsom hozzáadva

  3. Beleteszed a feldarabolt zöldpaprikát is. Ízlés szerint megsózod és félig készre párolod.
    Összekeverés

    Összekeverés

    Főzés

    Főzés

Bővebben itt olvashatsz róla.

Dunsztolás

A félig készre főtt forró lecsó alapot az üvegekbe mered. (A zsír v. olaj felúszik a tetejére, ennek egy részét felhasználásnál el is távolíthatod és fel-használhatod pl. pörkölt készítéséhez.)

Üvegekbe töltve

Üvegekbe töltve

Kevés nátriumbenzoát tartósítót szórsz rá.

Lezárod.

Üvegek lezárva

Üvegek lezárva

Újságpapírba, párnákba, plédekbe 24 órára becsomagolod. A 24 óra eltelte után (ha jól csomagoltál, még langyos, vagy meleg lesz) a tároló helyre állítod.

Lecsó száraz dunsztolása

Lecsó száraz dunsztolása

Kidunsztolt lecsó 2

Kidunsztolt lecsó

Megjegyzés:

Lecsó télire tartósítószer nélkül is befőzhető. Töltsd jól tele és dunsztolás előtt 5 percre állítsd fejre az üvegeket. (A levegő átbuborékol a forró lecsón és sterilizálódik.)

 

Lecsó eltevése üvegben nedves dunsztolással

Hozzávalók

  • 5 kg zöldpaprika
  • 2 kg paradicsom (ha több paradicsommal szereted, tegyél bele többet)

(8-10 üveg kell hozzá)

Elkészítés

A megtisztított és feldarabolt alapanyagokat üvegekbe rétegezed. Mivel több paprikád van, azt egy kicsit vastagabb rétegben és úgy, hogy az aljára és a tetejére paprika kerüljön. Jó alaposan lenyomkodod, hogy minél több férjen bele.

Lerakás üvegekbe

Lerakás üvegekbe

Üvegek megtöltve

Üvegek megtöltve

A tetejére késhegynyi nátriumbenzoátot teszel és az üvegeket lezárod.

Üvegek lezárva

Üvegek lezárva

Nedves dunsztban hőkezeled.

Nedves dunsztolás 1

Nedves dunsztolás 1

Nedves dunsztolás 2

Nedves dunsztolás 2

Hagyd a vízben kihűlni, majd tedd a végleges helyére.

Megjegyzés:

Ha jól kidunsztolod, tartósítószer nélkül is eláll.Eltett lecsó alap

 

Lecsó eltevés fagyasztással

Hozzávalók

  • 5 kg zöldpaprika
  • 2 kg paradicsom
  • 8 -10 polietilén zacskó

Előkészítés

A paradicsomokból tisztítás után vágd ki a zöld részt, de nem szükséges feldarabolnod. Felhasználásnál egy percre meleg vízbe téve gyorsan le tudod a héját szedni.

A zöldpaprikát megtisztítod, kicsumázod, felkarikázod és adagokban zacskókba rakod.

A tetejére tedd a paradicsomokat.

Tartósítószer nem szükséges hozzá.

Paprika és paradicsom zacskókban

Paprika és paradicsom zacskókban

Fagyasztás

  1. A zacskókat lezárod.
    Zacskók lezárva

    Zacskók lezárva

    Lecsó alap előkészítve fagyasztásra

    Lecsó alap előkészítve fagyasztásra

  2. Egy napra a fagyasztó gyorsfagyasztó részébe teszed, majd utána tároló fiókba. Felhasználásnál a főzés úgy végezd el, mintha friss lecsót készítenél, és a zöldségeket még fagyott állapotban tedd bele. Ha ezt teszed, nagyon jó lecsó lesz belőle.

 

Egy kis kedvcsináló:

Lecsó kolbásszal és rizzsel

 

Olvasd el a lecsó készítés 10 fortélyát is!

 

Képek: saját eltevések és étel saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    8 hozzászólás

    1. Lecsó

    2. A fokhagymát nem “g”-vel, hanem “k”-val írjuk helyesen, így: FOKHAGYMA

    3. Kedves Erzsébet!
      Ezt én is tudom. Nagyon sokszor leírtam már k-val, most így sikerült. Nagyon sok szöveges anyagot írok, lektorom nincs – szerintem nem is kell – egy-egy hibát szinte mindenki elnéz. Ha csak ennyi hibát találsz az anyagaimban, ez igazán megbocsátható.

    4. Bírom, hogy a magyar internetezők nagy része a helyesírási hibákra koncentrál, még akkor is, ha tudja, a kritizált sorok legtöbbször gyors begépelés eredményei. Nem a lényegre koncentrál… Mai napig nem értem, mi ebben az indíttatás… na mindegy.

      Véletlen akadtam az oldalra, mert lecsóeltevés foglalkoztat. Köszönöm a képekkel illusztrált összefoglalót, nekem hasznos volt, mert nem voltam tisztában az alternatívákkal, így most kiválaszthattam a számomra megfelelőt. Azt hiszem száraz dunszttal készítek lecsót télire. Ajánlom mindenkinek, megéri a fáradtságot! Üdv: Móni

    5. Kedves Móni!
      Ezt én is tapasztaltam. Én ezt dicséretnek veszem, formai dolog, ahol a hiba azért mégis csak másodrendű. Ilyenkor úgy veszem, hogy a tartalom viszont rendben van, és ez lényegesebb, mint néhány, ahogy írtad, többnyire elgépelési hiba. Egy ingyenes anyagnál tényleg luxus volna lektort foglalkoztatni.

    6. Kiskoromban anyukámmal mindig mindent nedves dunszttal tettünk el. En a gyerekeimmel a száraz dunstot részesítem előnyben,hogy nehogy szétrepedjenek az üvegek. A mai rohano vilag azonban rakényszerít hogy kipróbáljam ag egyszerű fagyasztást is. Most kisebb mennyiség áll rendelkezésemre az alapanyagokból es ez egyszerűbb,gyors megoldásnak tűnik,főleg,hogy épp most -egyszerre érnek – az őszibarackot feltétlen befőttnek kell készítenem.

    7. A helyrsiresi hiba engem srm zavar. Van higy egy mondalatban tibb hiba is van,mégis ki lehet silabilalabizilizálni 😉 a mondanivalot ha valakit tényleg a tartalom érdekel. En koszonöm a tájekoztatást. Megpróbálom a fagyasztásos módszert es ha negatív véleményem lesz róla,feltétlen ideírom majd!!!

    8. Kedves Judit!
      Én mindegyik módszert kipróbáltam. A nedves dunsztolásnak egyik hátránya, hogy vagy óriás lefedhető lábas kell hozzá, vagy csak néhány üveget tudsz egyszerre dunsztolni.
      Ha kevés a fagyasztó kapacitásod, akkor félig megfőzve száraz dunsztolással a jobb, ha van nagy hűtőd, akkor meg feldarabolva és fagyasztva. Én ezt az utóbbit kedvelem a legjobban úgy, hogy a dinsztelt hagymára még fagyottan teszem rá az alapanyagokat (a fagyasztott paradicsom héja nagyon könnyen lejön). Kíváncsi vagyok, hogy válik be Neked ez a módszer!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás