Lecsó télire: szinte minden háztartásban fontos nyár végi program. Lecsó recept akad bőven, az eltevésről itt 3 módszert is találsz tartósítószer nélkül!
Lecsó télire háromféle módszerrel
A lecsót illetve a hozzávalókat háromféle módon tudod tartósítani:
- Lecsó befőzés: készre főzve, üvegben, száraz dunsztolással tartósítva: úgy készíted el, mint a friss lecsót, de csak félig főzöd meg. Üvegekbe teszed, majd száraz dunsztba rakod 24 órára.
- Lecsó eltevés üvegekben nedves dunsztolással: a paprikát és paradicsomot nyersen – hagyma nélkül – üvegekbe rétegezed, majd nedves dunsztolással tartósítod. Ez esetben felhasználáskor kell a hagymát elkészítened, majd az eltett lecsóval megfőznöd. Mivel a paprika és paradicsom a nedves dunsztban meg is puhul, a lecsó gyorsabban elkészül, mintha friss paprikával és paradicsommal dolgoznál.
- Lecsó fagyasztás: a paprikát és paradicsomot feldarabolva zacskókban mélyhűtöd, és felhasználáskor főzöd meg. Felhasználáskor a hagyma dinsztelése után az alapanyagokat még fagyott állapotban tedd az ételbe. Ha így jársz el, az étel nagyon hasonló lesz a friss lecsóhoz.
Először azt kell eldöntened, hogy melyik módszert választod. Az első két esetben üvegekkel és azok elhelyezésével kell számolnod. A harmadik esetben a fagyasztóban lesz helyre szükséged.
Lecsó télire befőzéssel
Hozzávalók
(az arányokat és a mennyiségeket tetszés szerint változtathatod):
-
5 kg zöldpaprika
-
2 kg paradicsom
-
1 kg hagyma
-
8 – 10 evőkanál sertészsír
-
4 – 5 evőkanál piros paprika
-
só (ízlés szerint)
- 8 – 10 db 7 – 8 decis csavaros tetejű, vagy más, befőzésre alkalmas üvegre lesz szükséged.
Alapanyagok
Előkészítés
- Mielőtt a befőzéshez kezdesz, készítsd elő az üvegeket. Alaposan mosd ki, majd merítsd forró vízbe néhány percig, utána emeld ki, csepegtesd ki, szárítsd ki. Ezt a műveletet főzés közben is elvégezheted.
-
A hagymát megtisztítod, megmosod és apróra vagy fél karikára vágod (először félbe, utána keresztbe). Erre a műveletre természetesen csak a készre főzött lecsónál van szükség.
Hagyma feldarabolása
-
A paprikát megmosod, kicsumázod (szárát benyomod, majd kihúzod a csumával együtt), karikákra vagy szeletekre vágod.
Zöldpaprika feldarabolása
Feldarabolt zöldpaprika
-
A paradicsomot megmosod, héját kis keresztttel bevágod (könnyebben le tudod majd húzni),rövid időre forró vízbe dobod (így válik el könnyen a héja, lehúzod, a paradicsomokat karikára vagy szeletekre vágod (a keményebb, zöld részeket eltávolítod.
Paradicsom forró vízbe mártva
Paradicsom feldarabolása
Ha nincs elég nagy lábosod, két edényben is elkészítheted.
Lecsó télire befőzése
- A felmelegített zsiradékba beleteszed a hagymát és üvegesre párolod.
Hagyma dinsztelése
- Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a piros paprikát, a feldarabolt paradicsomot (ez levet enged, így a piros paprika nem fog megégni, amit azért kerülj el, mert keserű lesz).
Hagyma fűszerpaprikával
Paradicsom hozzáadva
- Beleteszed a feldarabolt zöldpaprikát is. Ízlés szerint megsózod és félig készre párolod.
Összekeverés
Főzés
Bővebben itt olvashatsz róla.
Tartósítás – tartósítószer nélkül
A tartósítószer nélküli eltevésnél nagyon ügyelned kell a tisztaságra.
- A félig készre főtt forró lecsó alapot az előzőleg kimosott, forró vízben sterilizált üvegekbe töltöd – annyira tel, amennyire csak lehetséges.

Üvegekbe töltve
- Jól záró tetőkkel lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ekkor a maradék levegő átbuborékol a forró lecsón és sterilizálódik.

Üvegek lezárva
- Ezt követően egy napra száraz dunsztba teszed. Ez egy biztonsági lépés, többen kipróbálták már az ismerőseim közül, hogy a dunsztolást elhagyták és a lecsó így sem romlott meg.

Lecsó száraz dunsztolása

Kidunsztolt lecsó
Lecsó télire üvegben nedves dunsztolással
Hozzávalók
- 5 kg zöldpaprika
- 2 kg paradicsom (ha több paradicsommal szereted, tegyél bele többet)
(8-10 üveg kell hozzá)
Megjegyzés:
Ezzel a módszerrel a lecsó hagyma nélkül készül. A hagymát felhasználáskor kell hozzá elkészíteni.
Elkészítés
- A megtisztított és feldarabolt alapanyagokat a fenti módon kitisztított üvegekbe rétegezed. Mivel több paprikád van, azt egy kicsit vastagabb rétegben és úgy, hogy az aljára és a tetejére paprika kerüljön. Jó alaposan lenyomkodod, hogy minél több férjen bele.

Lerakás üvegekbe

Üvegek megtöltve
- Az üvegeket lezárod. Ha nagyon tisztán dolgozol, és a tetők tökéletesen záródnak, tartósítószer nem szükséges.

Üvegek lezárva
- Ezt követően az üvegeket egy újságpapírral kibélelt nagyobb lábasba teszed. A lábast tele töltöd vízzel, lefeded és elkezded lassan melegíteni, hogy az üvegekben levő zöldségek átvegyék a víz hőmérsékletét.

Nedves dunsztolás 1

Nedves dunsztolás 2
- Amikor a víz forrásig melegedett, a lecsóban levő folyadék gyöngyözni kezd (a fedő felemelésével nézheted meg). Eztán gőzöld még 20 percig. Ezután elzárod a melegítést és hagyod az üvegeket a vízben kihűlni, majd felcímkézés után a végleges helyére teszed.
Lecsó télire fagyasztással
Hozzávalók
- 5 kg zöldpaprika
- 2 kg paradicsom
- 8 -10 polietilén zacskó
A hozzávalókat hagyma nélkül célszerű mélyhűteni, mert a hagymának még a zacskón keresztül is elég erős szaga van, ezért legalább dupla zacskóban kellene eltenni. A hagymát felhasználáskor készíted el hozzá.
Előkészítés
- A paradicsomokból tisztítás után vágd ki a zöld részt, de nem szükséges feldarabolnod. Felhasználásnál egy percre meleg vízbe téve gyorsan le tudod a héját szedni.
- A zöldpaprikát megtisztítod, kicsumázod, felkarikázod és adagokban zacskókba rakod.
- A tetejére tedd a paradicsomokat.
Tartósítószer nem szükséges hozzá.

Paprika és paradicsom zacskókban
Fagyasztás
- A zacskókat lezárod.
Zacskók lezárva
Lecsó alap előkészítve fagyasztásra
- Egy napra a fagyasztó gyorsfagyasztó részébe teszed, majd utána tároló fiókba. Felhasználásnál a főzés úgy végezd el, mintha friss lecsót készítenél. Dinsztelj hagymát zsíron és a zöldségeket még fagyott állapotban tedd bele. Ha ezt teszed, nagyon jó lecsó lesz belőle.
Egy kis kedvcsináló:
Olvasd el a lecsó készítés 10 fortélyát is!
Az eltett lecsók többféleképpen használhatók fel:
Képek: saját eltevések és étel saját felvételei
Lecsó
A fokhagymát nem “g”-vel, hanem “k”-val írjuk helyesen, így: FOKHAGYMA
Kedves Erzsébet!
Ezt én is tudom. Nagyon sokszor leírtam már k-val, most így sikerült. Nagyon sok szöveges anyagot írok, lektorom nincs – szerintem nem is kell – egy-egy hibát szinte mindenki elnéz. Ha csak ennyi hibát találsz az anyagaimban, ez igazán megbocsátható.
Bírom, hogy a magyar internetezők nagy része a helyesírási hibákra koncentrál, még akkor is, ha tudja, a kritizált sorok legtöbbször gyors begépelés eredményei. Nem a lényegre koncentrál… Mai napig nem értem, mi ebben az indíttatás… na mindegy.
Véletlen akadtam az oldalra, mert lecsóeltevés foglalkoztat. Köszönöm a képekkel illusztrált összefoglalót, nekem hasznos volt, mert nem voltam tisztában az alternatívákkal, így most kiválaszthattam a számomra megfelelőt. Azt hiszem száraz dunszttal készítek lecsót télire. Ajánlom mindenkinek, megéri a fáradtságot! Üdv: Móni
Kedves Móni!
Ezt én is tapasztaltam. Én ezt dicséretnek veszem, formai dolog, ahol a hiba azért mégis csak másodrendű. Ilyenkor úgy veszem, hogy a tartalom viszont rendben van, és ez lényegesebb, mint néhány, ahogy írtad, többnyire elgépelési hiba. Egy ingyenes anyagnál tényleg luxus volna lektort foglalkoztatni.
Kiskoromban anyukámmal mindig mindent nedves dunszttal tettünk el. En a gyerekeimmel a száraz dunstot részesítem előnyben,hogy nehogy szétrepedjenek az üvegek. A mai rohano vilag azonban rakényszerít hogy kipróbáljam ag egyszerű fagyasztást is. Most kisebb mennyiség áll rendelkezésemre az alapanyagokból es ez egyszerűbb,gyors megoldásnak tűnik,főleg,hogy épp most -egyszerre érnek – az őszibarackot feltétlen befőttnek kell készítenem.
A helyrsiresi hiba engem srm zavar. Van higy egy mondalatban tibb hiba is van,mégis ki lehet silabilalabizilizálni 😉 a mondanivalot ha valakit tényleg a tartalom érdekel. En koszonöm a tájekoztatást. Megpróbálom a fagyasztásos módszert es ha negatív véleményem lesz róla,feltétlen ideírom majd!!!
Kedves Judit!
Én mindegyik módszert kipróbáltam. A nedves dunsztolásnak egyik hátránya, hogy vagy óriás lefedhető lábas kell hozzá, vagy csak néhány üveget tudsz egyszerre dunsztolni.
Ha kevés a fagyasztó kapacitásod, akkor félig megfőzve száraz dunsztolással a jobb, ha van nagy hűtőd, akkor meg feldarabolva és fagyasztva. Én ezt az utóbbit kedvelem a legjobban úgy, hogy a dinsztelt hagymára még fagyottan teszem rá az alapanyagokat (a fagyasztott paradicsom héja nagyon könnyen lejön). Kíváncsi vagyok, hogy válik be Neked ez a módszer!
Kedves Zsuzsa. Nagyon kezdő beföző vagyok (most először :-), igen részletesen leírtad, így én is bàtran nekiàllok. A fagyasztàsost és a szàraz dunsztolàsost vàlasztom, biztos ami biztos. Köszönöm a segítséged, remek az oldalad.
Örülök, hogy segítségedre lehetek. Kövesd a receptet és biztosan sikerülni fog.