A gázszámla nem egyszerű. Sokszor hallom ismerőseimtől, hogy nem tudnak eligazodni a közüzemi számlákon, amelyek valóban nagyon bonyolultak és nehezen érthetők. Ennek jórészt az az oka, hogy az árat több tényező határozza meg és az árak nem azonos mértékben változnak, ezért nem vonhatók össze. A gázszámla esetében tovább bonyolítja a dolgot, hogy a mérőóra m3-ben mér, a számítás alapja pedig a fűtőérték MJ-ban. Hogyan lehet mégis érthetővé tenni? Ha érdekel, olvass tovább!

Az energia egyre több pénzbe kerül, így egyre több embert – talán téged is – érdekel, hogyan számolják ki a szolgáltatók a közüzemi díjakat.  Mi bonyolítja a számlát és milyen tényezőkből tevődik össze?

A gázszámla összetevői

A Fővárosi Gázművek számláját látod a képen. Ha alaposan megnézel egy Főgáz számlát, láthatod, hogy az ár a következő tényezőkből alakul:  

  1. Gázdíj: a felhasznált m3-t egy nyomással kapcsolatos korrekciós tényező módosítja, majd a módosított érték van átszámítva MJ-ra, amelyet annak egységárával szorozva kapjuk meg a nettó árat.
  2. Biztonsági készenléti díj: az ország gáztartalékának finanszírozási hoozzájárulása a felhasznált hőmennyiségre számítva.
  3. Import korrekciós tényező: a korábbi, világpiaci árnál alacsonyabb ár kompinzációja
  4. Háztartási alapdíj: 1000 Ft/hó.
  5. Energia adó: népszerű nevén ÁFA, 25 %

A számítást tovább nehezíti, hogy a 3. tételnek nincs forgalmi adója, a másik háromnak pedig van. 

Egy adott, októberi gázszámla alapján elvégeztem egy számítást, amelynek eredménye az, hogy mennyibe is kerül tulajdonképen 1 m3 gáz. A következő eredményeket kaptam:  

 

   Fogyasztás              Ár  


      m3/hó               Ft/m3

        30                   169

        40                   158

        50                   152

        60                   148

        70                   145

        80                   143

        90                   141

       100                  139

 

Mielőtt még gyanakodni kezdenél, a különbség legnagyobb része az 1000 Ft/hó alapdíjból adódik, amely nem fogyasztásarányos. A számokból szép diagram is rajzolható. A számlamagyarázatot megtalálod a www.fogaz.hu oldalon a láblécben a Miben segíthetünk legördülő menüben. Te is számolhatsz m3 árat: a számla végösszegét elosztod a számlán szereplő m3-el.

Amennyiben átalánydíjban fizeted a gázt, akkor 11 hónapon keresztül rész-számlákat kapsz, amelynek összegét az előző év fogyasztásának havi átlaga alapján számolnak ki. A 12. számla az elszámoló számla. Ezen összevetik a 11 hónapon át fizetett díjak összegét a tényleges fogyasztással és a különbséget leszámlázzák, vagy visszafizetik.

Ha ellenőrizni szeretnéd a fogyasztásaidat, minden hónap lehetőleg azonos napján olvasd le a gázórán a fogyasztást, így az adott időszakhoz képest kiugró értékeket idejében észreveheted, kiderítheted az okát  és sok herce-hurcától megkímélheted magad. 

Megjegyzés:

Ez volt 2010 decemberében, amikor ezt a cikket írtam. 2013. jan. 1-ével a kormány bevezette a rezsi-csökkentést. Ha a jelenlegi árakat kiszámoljuk, akkor 1 m3 gázért ma megközelítőleg 120 – 130 Ft-ot kell fizetnünk.

Érdekelhet még:

Villanyszámla