Categories Menu

2015. november 30. | Téma: Zöldséges húsos ételek | 18 hozzászólás

Töltött káposzta

Töltött káposzta: minden magyar ember álma. Nincs az az alkalom, amikor ne ennénk meg szívesen legalább egyet belőle. És valljuk be, talán minden háziasszony álma még az, hogy ő tudja készíteni a legjobb töltött káposztát. Ami után minden vendége, minden családtagja megnyalja mind a tíz ujját!

Töltött káposzta

De hogyan készül a tökéletes töltött káposzta? Melyik a legjobb töltött káposzta recept – amikor annyi van belőle, ahány háztartás?

Ebben segítek most neked. Megmutatom neked, hogy mi az igazán jó töltött káposzta 3 titka. Ígérem, hogy ha elkészíted a töltött káposztát úgy, ahogy én ebben a receptben mutatom, akkor sikert fogsz a család és a barátok körében is!

Töltött káposzta recept

Ez a recept 8 db nagyméretű töltött káposztához elegendő.

A töltött káposzta hozzávalói

Az igazán jó töltött káposzta első titka a hozzávalókban rejlik.

Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá – hidd el, az eredmény megéri!

Én a hagyományos, füstölt hússal és savanyított káposztából főzött változatot készítem. De a töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, a szabolcsi töltött káposzta pl. paradicsommal, édes káposztából készül. Amúgy ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írom le neked, amelyiket a vendégeim a legjobban szeretik, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
  • 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
  • 20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt paprikás kolbász
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 db csípős pirospaprika
  • 2 tk. pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor

Töltött káposzta elkészítése

A tökéletes töltött káposzta készítésének második titka az előkészítésben rejlik. Egy kis időt kell csak rászánni előző nap, és nem fogod megbánni!

  • Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
  • Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
  • A rizst megpárolod – kétszer annyi víz kell hozzá.
  • A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
  • A hagymát is apróra összevágod, a fokkhagyma gerezdeket szétzúzod.
  • A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod.
  • Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.
  • Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.
  • Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.
  • Összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
  • Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.
  • Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
  • Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.
  • Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.

Töltött káposzta

Töltött káposzta töltelék

Töltött káposzta

Töltött káposzta

Töltött káposzta főzés előtt

A töltött káposzta tálalása

Egy nagyobb tálra kiszeded az apró káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.

Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok” a töltött káposzta tetején.

Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek csak kenyérrel ehető.

Töltött káposzta tálalva

Töltött káposzta tálalva

 

Töltött káposzta

 

A töltött káposzta tárolása

Jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is  eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik.

 

Képek: saját felvételek

 

Ha fontos Neked az otthon darált hús, és szükséged van egy praktikus húsdarálóra, a képre kattintva találsz!


Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    18 hozzászólás

    1. Mi csak Szabolcsit főzünk, aprókat és kúposra töltjük, fele a hús és a rizs aránya, de én például nem rizsel hanem kukoricadarával töltöm, sőt van hogy tormalevelet is csavarok, mindig édes káposzta készül…és a végén paradicsomosan főzzük be…de ez konkrétan a szabolcsi káposzta

    2. Kedves Valéria!
      Köszönöm a kiegészítést. A nálatok szokásos töltött káposztát is megtalálod az oldalamon. Kicsit eltér attól, amit Te leírtál. A töltelékben kevesebb a rizs és bár nem nagyok, de nem is nagyon aprók, mert fél káposztalevélbe töltöttem – tölcsér alakúra csavarva. Legközelebb majd negyedekbe teszem.

    3. Erdélyben csombordot teszünk a tölteléket köze ,ami egy nagyon különleges ízt ad a töltött káposzta inak …rizs helyett gerslit főzünk bele…sokkal finomabb…

    4. Mi az a csomrod – magyarul ?
      A puntát és a pityókát már értem de ezzel még nem volt szerencsém …

    5. Kedves Ottó!
      Ez egy fűszernövény, de nem csomrod, hanem csombord. Még én sem hallottam így nevezni. Lehet, hogy Szabolcsban így hívják. Ismert nevei: csombor (Erdélyben általában ezen a néven szerepel, nálunk viszont borsikafűként tituláljuk.

    6. ez mind okés,de mit tegyek hogy ne emelkedjen meg az edényben??van valami eszköz?

    7. Kedves Jakab!
      El sem tudom képzelni, mitől van ez. Én ilyen jelenséget soha nem tapasztaltam. Talán túl erősen forralod és a vízbuborékok emelgetik – talán nem is a káposztát, hanem a fedőt. Ha a forralás lassú, apró buborékok keletkeznek, az étel akkor is 100 fokon forr, bár kétségtelen, hogy erős forralásnál a gőzfejlődés intenzívebb, de ez a főzési időt nagyon nem csökkenti.

    8. Kedves Jakab!

      Én akkor tapasztaltam ilyet (először és utoljára), amikor előrecsomagolt, kipréselt sav.káposztát vettem. Szemre kevésnek tűnt, ezért mindjárt 3 zacskóval -:)
      Rengeteg vizet felvett, és végül két fazékba kellett szétrakni, úgy megduzzadt.

    Visszajelzések

    1. A töltött káposzta 3 alapvető titka, amit sok háziasszony nem ismer! - Kreativ Oldal - […] Forrás – Háztartás Ma […]

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás