Töltött káposzta savanyú káposztából: minden magyar ember álma. És talán minden háziasszony álma még az, hogy ő tudja készíteni a legjobb töltött káposztát.

Töltött káposzta tálalva

Töltött káposzta recept

Elkészítési idő: 190 perc (ebből munka: 70 perc)

Hogyan készül a tökéletes töltött káposzta? Melyik a legjobb töltött káposzta recept – amikor annyi van belőle, ahány háztartás?

Ebben segítek most neked. Megmutatom neked, hogy mi az igazán jó töltött káposzta 3 titka. Ígérem, hogy ha elkészíted a töltött káposztát úgy, ahogy én ebben a receptben mutatom, akkor sikert fogsz aratni a család és a barátok körében is!

Ez a recept 8 db nagyméretű töltött káposztához elegendő.

A töltött káposzta hozzávalói

Az igazán jó töltött káposzta első titka a hozzávalókban rejlik.

Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá – hidd el, az eredmény megéri!

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
  • 80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka) – ha otthon darálod, praktikus darálót használj!
  • 1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
  • 20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt paprikás kolbász
  • 1 db tojás
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 db csípős pirospaprika
  • 2 tk. pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor

Előkészítés

A tökéletes töltött káposzta készítésének második titka az előkészítésben rejlik. Egy kis időt kell csak rászánni előző nap, és nem fogod megbánni!

  • Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
  • Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
  • A rizst megpárolod – kétszer annyi víz kell hozzá.
  • A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
  • A hagymát is apróra összevágod, a fokhagyma gerezdeket szétzúzod.

Töltött káposzta elkészítése

  • A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod a felaprított fokhagymával együtt.
  • Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.

    Töltött káposzta

    Töltelék készítése 1

  • Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.

    Töltött káposzta töltelék

    Töltelék készítése 2

  • Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.

    Töltött káposzta

    Töltelék készítése 3

  • Összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
  • Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az apró káposzta másik felével.

    Töltött káposzta

    Töltelékek lerakva

  • Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
  • Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék. A töltött káposzta főzésre kész.
    Töltött káposzta főzés előtt

    Főzésre készen

    Töltött káposzta főzése

  • Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Töltelékek anyagának összeállítása: 15 perc
  • Töltelékek elkészítése: 25 perc
  • Lábasba rakás: 10 perc
  • Főzési idő: 120 perc

Összesen: 190 perc (ebből munka: 70 perc)

Megjegyzés:

Ha nincs elég időd és türelmed az elkészítéséhez, azt javasolom, készíts székelykáposztát, egyszerűbb, gyorsabb és nagyon finom.

A töltött káposzta tálalása

Egy nagyobb tálra kiszeded az apró káposztát, rárakod a töltelékeket, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.

Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok” a töltött káposzta tetején.

Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek csak kenyérrel ehető.

Töltött káposzta tálalva

Töltött káposzta tálalva

 

Töltött káposzta

 

A töltött káposzta tárolása

Jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is  eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik.

 

Kitérő:

Én a hagyományos, füstölt hússal és savanyított káposztából főzött változatot készítem. A töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, a szabolcsi töltött káposzta pl. paradicsommal, édes káposztából készül. Amúgy ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írtam le neked, amelyiket a vendégeim a legjobban szeretik, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.

Külföldi konyhák kínálatában is szerepel (román, török, szerb, orosz, sőt arab változata is ismert).(Forrás: Wikipedia)

Sztori:

Magyarországon általában nagy mennyiségben készítik és nemcsak vendégváráskor, mivel akár egy hétig is tárolható és az íze minden felmelegítés után javul. A népi mondás azt tartja, hogyfelmelegítve a töltött káposzta jó, nem pedig a szerelem. (Forrás: Magyar Elek, az ínyesmester szakácskönyve, akiről sokan azt gondolják, hogy szakács volt – kevesen tudják, hogy újságíró volt.)

 

Képek: saját felvételek

 

Ha fontos Neked az otthon darált hús, és szükséged van egy praktikus húsdarálóra, a képre kattintva találsz!

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error