Halloween nap:  elől szerepel a címben. Miért, amikor ez elsősorban Amerikában kedvelt. Én is azt hittem, de valójában kelta eredetű, és belőle alakult ki a Halottak napja.

Halloween

Hallowween nap

Kik voltak a kelták és a druidák ?

  • A kelták az ókorban (az időszámítás előtti 2000 évben Közép- és Nyugat-Európában élő indoeurópai népcsoport voltak. (Sokan az íreket azonosítják velük, de nemcsak a brit szigeteken éltek).
  • A druidák a kelta társadalom élén álló nagy tudású emberek voltak, akik papi, gyógyítói, tanítói és bírói feladatokat is elláttak.

A Halloween nap eredete

A Halloween ünnep az ősi kelta hagyományokból alakult ki. Elsősorban az angolszász országokban tartják meg október 31-én. Az ünnep őse a pogány keltáknál a boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe volt, amely a kelta halálisten kultuszából eredt. A druidák szerint a gonosz szellemek ilyenkor látogattak el az élő emberekhez az alvilágból, hogy zavart keltsenek közöttük.

Ez az ünnep idővel összemosódott a rómaiaknak a halottak tiszteletére szánt nappal, amikor különféle rituálékkal igyekeztek elűzni a gonosz szellemeket házaikból.

A töklámpás legendája

Egy ír legenda szerint nevét egy részeges kovácsról kapta. Egy szép napon odament a részeges kovácshoz az ördög és hívta a pokolba, de előtte felajánlotta, hogy igyanak még meg egy italt. A kovács azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki. Megkérte, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az ördög felmászott a fára. A kovács a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent,  nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, míg az ígéretet tett arra, hogyha leengedi az ördögöt a fáról, ha az nem engedi be a pokolba. Ekkor a kovács leengedte az ördögöt a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt. Amikor a kovács meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert sem a mennybe, sem a pokolba nem engedték be. A kovács arra kérte az ördögöt, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Végül az ördög megszánta és egy izzó fadarabot dobott a kovácsnak a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, aki azt egy kivájt takarmányrépa belsejébe tette. Azóta a kovács lelke ennek a takarmány répa  lámpásnak a fényénél keresi a megnyugvását.

Halloween

 

Halloween

Mindenszentek és Halottak Napja

A kereszténység terjedésével az ókeresztények saját szokásaikat a betiltás helyett a pogány ünnepekhez igazították. Így lett a téli napforduló közeli napokban az egykori kelta halott kultuszhoz kapcsolódó pogány ünnepből a kereszténységben a Mindenszentek és a Halottak napja.

Korábban a falvakban Magyarországon is szoktak töklámpást készíteni és Halottak napján a világító tököket kitették az ablakokba.  Vajon honnan származott Magyarországon ez a szokás?

Történelmi forrás: wikipédia

Megjegyzés:

Napjainkban a sütőtökből már nemcsak lámpást készítenek, hanem megsütik és nagyon sokféle ételt ismerünk belőle.

 

Halloween nap képek: saját készítésű töklámpás saját felvételei