Karácsonyi hungarikumok: nem szoktunk beszélni róluk, pedig jogosan tennénk. A karácsonyi édességek egy részét hazánkban készítették először.

Puha mézeskalács 1

 Karácsonyi hungarikumok

Karácsonyi hungarikumok:

  • mézeskalács
  • pozsonyi kifli
  • bejgli
  • szaloncukor

Mézeskalács

Ez egy ősrégi édesség. Akkor készítették először, amikor a cukornak még hír-hamva sem volt és az édesítést mézzel végezték. A monda szerint először hazánkban készítették el ezt a süteményt és a zarándokok vitték magukkal Nyugat-Európába a hosszú zarándok utakon. Készítéséhez fából készült formákat használtak és tőlünk tanulták meg az ottani népek. Ezt nem gondoltam volna, hiszen a leghíresebb mézeskalácsok ma Németországban, Nürnbergben készülnek és az egész országban hatalmas kultusza van a karácsonyi mézeskalácsnak. Gyönyörű dobozba csomagolva árulják ott ezeket a csoda-süteményeket. Lehet, hogy ez volt az első eset, amikor találmányainkkal nem mi lettünk sikeresek? Azért a mézeskalácsnak hazánkban is nagy kultusza van, gyönyörű darabok születnek – főleg karácsony táján.

Formákkal kivágott mézeskalács tálon

Pozsonyi kifli

Ezt a süteményt a századforduló táján kezdték el készíteni. Pozsony akkor még Magyarországhoz tartozott  (a XIX. század első felében a Magyar Országgyűléseket is itt tartották, a Trianoni Békeszerződés következményeként került át Csehszlovákiához).  Receptje – itt-ott némi eltéréssel – az interneten is megtalálható. Diós és mákos készül belőle. Mivel a kiflibe nem látunk bele, az Augustnál úgy különböztetik meg egymástól, hogy a diós széleit egymáshoz közel hajlítják, a mákos pedig patkó alakú. Ezt a módszert te is átveheted, ha pozsonyi kiflit készítesz kétféle töltelékkel.

Pozsonyi kiflik tálon

Bejgli

A pozsonyi kifli tésztájából készül, a tésztát nagyobbra, szögletesre nyújtva és a töltelék berakása után felsodorva. A műsorban elhangzott, hogy a bejgli bonyolult sütemény (28 műveletből áll a készítése). Akkor jó és szép, ha a tésztája vékony,  a töltelék benne nem száraz, a teteje szép márványos és nem reped meg sütés közben. A riporternő megkísérelte, hogy megtudja, hogyan lehet ilyen bejglit készíteni, de Augusték nem árulták el (nem is csodálom, mert  az ilyen fortélyokat valószínűleg üzleti titokként kezelik). Régóta készítek bejglit (évente egyszer, karácsonykor), és sikerült ilyen bejgliket készítenem. Igen, van trükkje (több is).

Bejgli 1

Szaloncukor

A szaloncukor ősét: a fondant cukrot a franciák kezdték el készíteni a XIV. században. Tőlük német közvetítéssel lett népszerű Magyarországon a XIX. század első felében. Karácsonyfadíszként először Brunszvik Teréz (az első magyarországi óvodák megalapítója)  alkalmazta. Azóta is követjük ezt a hagyományt (más országokban nem szokás). Régen mind a cukor, mind a csomagolás kézzel készült. A cukor különféle ízesítésű volt és ezt a csomagolás színe is jelezte. Ma már a szaloncukor másképp készül: kevésbé édes, sokszor csokoládéval burkolt,  különféle ízesítéssel. A drágábbak olyanok, mint a desszertek. A cukrot is és a csomagolást is  gépekkel állítják elő és nagyon sokfélét lehet az üzletekben kapni a fajtáknak megfelelően eltérő színű csomagolásban.

A szaloncukor hungarikum

 

Te milyen süteményeket szoktál készíteni karácsonyra?

Forrás: Wikipédia

Karácsonyi hungarikumok kép: saját felvétel