Csipetke: természetesen a házi csipetke levesbetét (mivel az üzletekben kapható száraztészta nem igényel írást). Igazi jó bableves, gulyásleves nem létezik nélküle.

Csipetke levesben

Csipetke recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 – 8 adag leveshez

  • 1 db közepes méretű tojás
  • 10 dkg liszt (hozzávetőleges mennyiség)
  • 1 kávéskanál só

Bevásárlólista

  • 1 db tojás

Emlékeztető: liszt, só

Megjegyzés:

  • Ha nagyobb mennyiségben készül, szokták a tojás egy részét vízzel helyettesíteni, de átlagos háztartásokban erre nincs szükség, hiszen 1 db tojásból akár 8 adag leveshez is elegendő mennyiség az 1 tojásból készített levesbetét.

Csipetke készítése

  1. A liszt nagy részét egy kisebb tálba teszed.
  2. Hozzáadod a sót és összekevered.
  3. Beleütöd a tojást.

    Liszt, só és tojás

    Liszt, só és tojás

  4. Egy villával, vagy akár a kezeddel összekevered.

    Alkotók összekeverve

    Alkotók összekeverve

  5. Összegyúrod. Ha ragadna, még lisztet teszel hozzá egészen addig, amíg egy viszonylag kemény, már nehezebben összenyomkodható tészta lesz belőle.

    Gyúrt tészta

    Gyúrt tészta

  6. Ha van rá idő, fél órát pihenteted, majd átgyúrod (ha nincs, az sem probléma, mert frissen is feldolgozható).
  7. Tégy a tészta mellé kevés lisztet.
  8. Készíts elő egy lisztezett tányért.
  9. Tépj le a tésztából egy darabot (negyedét, ötödét), laposítsd el, és a kezeddel (a hüvelyk és mutató ujjaddal) a széléből kezdj el csipkedni kicsi darabokat (egyet sodorhatsz is rajta). A tányér fölött dolgozz és akkor a csipetkék arra fognak esni. Ha ragadna a tészta, lisztezd be mindig azt a részét, ahonnan lecsipkeded. (Ha sikerül eltalálni a tészta keménységét, akkor erre nem lesz szükség.)
    Tészta darabolva

    Tészta darabolva

    Csipetke készítés

    Csipetke készítés

  10. Ügyelj arra, hogy a  lecsipkedett tésztadarabok ne essenek egymásra, mert könnyen összeragadhatnak. Ezt elkerülendő időnként forgasd is meg őket a lisztben.
  11. Amikor készen vagy, tedd félre a kész csipetkéket addig, amíg a levesbe kerülnek.

    Csipetke készen

    Csipetke készen

  12. A frissen készült csipetke főzési ideje: 5 – 8 perc, ezért ennyi idővel a befejezés előtt tedd a levesbe.

Elkészítési idő:

  • Tésztagyúrás: 10 perc
  • Csipkedés: 10 perc

Összesen 20 perc.

Felhasználás

Hagyományosan bablevesbe és gulyáslevesbe készül. Más levesekbe is beletehető például nokedli helyett, bár ez utóbbi sokkal gyorsabban elkészül.

Tejfölös fejtett bableves tálalva 1

Tejfölös fejtett bableves csipetkével – tálalva

Ha marad a csipetkéből, szárítás után tárolható és más alkalommal felhasználható.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa