Gombás makaróni: finom tésztaétel, pénztárcakímélő és ha jól szervezed meg a munkát, akkor még gyorsan el is készül. Kell ennél több? Nem, de kevesebb sem (nem ismerős?).

Gombás makaróni 1

Gombás makaróni recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg makaróni (ha fél kilós csomagolásban van, elkészítheted az egészet)
  • 80 dkg gomba (termesztett csiperke)
  • 1 teáskanál sertészsír (vagy napraforgó olaj)
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 1 db paradicsom
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál só
  • 2 evőkanál só a tészta kifőzéséhez
  • 1/2 csokor petrezselyem

Bevásárlólista

  • 40 dkg makaróni (ha fél kilós csomagolásban van, elkészítheted az egészet)
  • 80 dkg gomba (termesztett csiperke)
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, édes piros fűszerpaprika, só

Előkészítés

  • A gombát megmosod, feldarabolod.
  • A hagymát megtisztítod, apróra vágod.
  • A paradicsom felét 4 gerezdre szeled, a másik felét felaprítod.
  • A petrezselymet 2 szál kivételével apróra vágod.

Gombás makaróni készítése

Az étel elkészítése két részből áll:

  • gomba párolása vagy belőle pörkölt elkészítése (előző nap is elkészülhet)
  • a makaróni kifőzése.

A gomba elkészítése:

  1. A megolvasztott zsíron megpárolod a hagymát.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Beleteszed az apróra darabolt paradicsomot (levet fog engedni).
  3. Beleteszed a piros paprikát és 1 – 2 teáskanálnyi vizet (több nem kell, mert a gomba levet fog engedni).

    Gombapörkölt alap

    Gombapörkölt alap

  4. Hozzáadod a feldarabolt gombát, megsózod és fedő alatt puhára párolod.
    Gomba hozzáadva

    Gomba hozzáadva

    Gombapörkölt

    Gombapörkölt 

A tészta kifőzése

Egy nagyobb, 4 – 5 literes fazék kell hozzá. A tésztafőzést részletesebben itt olvashatod.

  1. Amíg a gomba készül, vizet forralsz a tűhelyen vagy a vízforralóban részletekben és a fazékba töltöd. Addig melegíted, amíg a víz már lobogva forr.
  2. Beleteszel 2 evőkanál sót, majd a makarónit. Kezdetben kiáll az edényből, de amikor az alja puha, néhány mozdulattal már az egész tésztát bele tudod nyomkodni a forrásban levő vízbe.

    Makaróni a kifőzőfazékban

    Makaróni a kifőzőfazékban

  3. A tészta csomagolásán levő ideig főzöd. Ha nem szereted a fogkemény tésztát, akkor egy kicsit tovább, de vigyázz, szét ne főzd, mert akkor élvezhetetlenné válik.

    Makaróni főzése 2

    Makaróni főzése 

  4. Amikor már számodra megfelelően puha, tésztaszűrővel kiszeded és egy tálba teszed. Ne öblítsd le.
    Tészta kiszedése

    Tészta kiszedése

    Makaróni készen

    Makaróni készen

  5. Ezzel az étel mindkét része elkészült. Tálalhatsz.

Elkészítési idő:

  • Vízforralás: 10 perc
  • Előkészítő munkák: 10 perc
  • Gomba elkészítése, közben a tészta kifőzése: 20 perc

Összesen: 40 perc

A gombás makaróni tálalása

Ne keverd össze a gombát és a tésztás.  Sokkal szebb lesz a tányérokon az étel, ha először kitálalod a tésztát és a kicsit elsimítva a tetejére teszed a gombát és megszórod petrezselyemmel. Díszítheted egy gerezd paradicsommal és petrezselyem szállal.

Gombás makaróni 1

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa