A medvehagyma leves azóta jött divatba, mióta a medvehagyma reneszánszát éli. Kellemes, fokhagymás aromája különlegessé és finommá teszi. 

Medvehagyma leves

Medvehagyma leves elkészítése

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre: 

  • 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon)
  • 2 db közepes burgonya
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 2 – 4 gerezd fokhagyma (ha megelégszel a medvehagyma fokhagymás aromájával, ki is hagyhatod)
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 liter húslé, húsleves
  • 2 közepes szelet fehér kenyér 
  • só, bors
  • pár szál metélőhagyma (nem feltétlenül szükséges).

Bevásárlólista

  • 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon)
  • 2 db közepes burgonya
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 200 ml főzőtejszín 20 %-s

Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, húsleves, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, fehér kenyér só, bors pár szál metélőhagyma (feltételes)

Előkészítés:

  • A medvehagyma levelekről levágod a szárakat.

    Medvehagyma levél

    Medvehagyma levél

  • Megmosod a leveleket és felaprítod késsel vagy géppel.

    Medvehagyma levél feldarabolása

    Medvehagyma levél feldarabolása

  • A burgonyát meghámozod, felvágod darabokra és kevés vízben felteszed főni.
  • A hagymát felvágod apróra.
  • A fokhagymát felvágod, sóval szétdörzsölöd vagy fokhagymaprésben szétzúzod.

    Hagyma és fokhagyma feldarabolva

    Hagyma és fokhagyma feldarabolva

  • A kenyeret megpirítod és kockákra vágod. Ha nincs pirítód, vágd fel kockákra, és kevés zsíron pirítsd meg egy lábosban.

    Pirított kenyér felkockázva

    Pirított kenyér felkockázva

Medvehagyma leves készítése:

  • A hagymát a zsíron megpárolod, kicsit (világos színűre) lepirítod. Az utolsó fél percben hozzáadod a fokhagymát. 

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  • Rádobod a medvehagymát, kevés vizet teszel alája és tovább párolod, míg összeesik.

Medvehagyma - előkészítve

  • Leveszed a tűzhelyről, kevés vizet adsz hozzá és mixerrel péppé töröd. 
  • A megfőtt burgonyát feldarabolod, a péphez adod, tovább mixeled addig, míg homogén lesz.

Medvehagyma pépesítése

  • Szükség szerint megsózod és borsozod, majd felengeded a húslevessel. Ha szükséges, hozzá teszed a burgonya főzővizét is.
  • Összeforralod, utána belekevered a tejszínt és kész a medvehagyma leves.

Medvehagyma leves

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 25 perc
  • Hagyma és medvehagyma párolása: 15 perc
  • Pépesítés: 5 perc
  • Felengedés, felforralás: 5 perc

Összesen: 50 perc

Medvehagyma leves tálalása

Még forrón tányérokba mered és tetejére szórsz a pirított kenyérkockákból. A metélőhagyma szálakat – ha van – a tetejére tűzheted, vagy apróra vágva rászórhatod. 

Medvehagymaleves tálalva

Medvehagymaleves tálalva

Érdekelhet még:

Medvehagyma mártás

Medvehagyma főzelék

Medvehagymás palacsinta

Medvehagymás pogácsa

Medvehagyma tartósítása

Medvehagymás szendvicsek

Még több a medvehagymáról 

 

Medvehagyma leves képek: saját felvételek 

 

Te milyen medvehagymás ételeket ismersz? Kérlek, ha van jó recepted, oszd meg velünk!