Stefánia vagdalt: másképp Stefánia szelet, töltött fasírt. Az egyik legjobb dolog, ami csak történhet egy fasírttal, mert nagyon finom – bár készítése kicsit munkás. 

Stefánia vagdalt 1

Stefánia vagdalt recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 35 perc)

Hozzávalók

6 személyre

  • 1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zsemle
  • 6 db tojás
  • 3 teáskanál sertészsír
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
  • 1 lapos kávéskanál bors
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa (lehet, hogy több)

Bevásárlólista

  • 1 kg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zsemle
  • 6 db tojás

Emlékeztető: fokhagyma, zsír vagy olaj, piros fűszerpaprika, bors, zsemlemorzsa

Előkészítés

  • 4 db tojást keményre főzöl.
  • A zsemléket felszeleteled és vízbe áztatod. Egy-két perc után kiszeded a vízből, kinyomkodod és félreteszed.
  • A fokhagyma héját leszeded, felaprózod vagy összezúzod.
  • A hagymát megtisztítod, feldarabolod., 1 teáskanálnyi zsíron megpárolod. A végén a fokhagymát is beledobod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

Megjegyzések:

  • A zsemléket általában tejben szokás áztatni. Nekem viszont az a tapasztalatom, hogy a vízben áztatás ugyanúgy megfelel (az ételben nem érezni a különbséget), és nem kell azon törni a fejed, mit tégy az áztató tejjel, amit esetleg ki is öntenél.
  • A tojásokból négyet megfőzöl (ez lesz a töltelék), kettőt a fasírtba keversz (ez utóbbi nélkül a hús szétesne sütés közben, ne spórold ki belőle).

Stefánia vagdalt összeállítása

  1. Egy tálba teszed a hozzávalókat: a darált húst, az áztatott zsemléket, a párolt hagymát és fokhagymát, 2 db nyers tojást, a piros paprikát és borsot. Egy villával, majd a kezeddel összedolgozod. Közben megsózod ízlésed szerinti mennyiséggel (1 lapos kiskanálnyi szinte biztos, hogy kell bele). Ha nagyon lágynak találod, tehetsz bele annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen.

    Fasírozott hozzávalók

    Fasírozott hozzávalók

  2. A sütőt 160 fokon előmelegíted.
  3. Hosszúkásra formázod és zsemlemorzsával megszórt sütőlapra vagy tepsibe helyezed. Kicsit szétlapítod, a főtt tojásokat a közepébe teszed, majd a két szélét a tojásokra hajtod úgy, hogy középen összeérjen. Fontos, hogy a tojásokat mindenhol befedje  a darált hús keverék.
    Fasírozott összeállítása-1

    Fasírozott összeállítása-1

    Fasírozott összeállítása 2

    Fasírozott összeállítása 2

Stefánia fasírt sütése sütőben

  1. A maradék zsírt felforrósítod, a húsra öntözgeted úgy, hogy lehetőleg mindenhol érje a felületét. A hús kicsit össze fog húzódni.  Sülés közben több értékes anyag marad benne és egyben is tartja.
    Forró zsírral leöntve

    Forró zsírral leöntve

    Sütésre előkészítve

    Sütésre előkészítve

  2. Kevés vizet teszel a tepsibe, a húst letakarod alufóliával és a sütőbe teszed.
  3. Alsó-felső sütésre állítva légkeverés nélkül sütöd fólia alatt 40 percig. Közben időnként megnézed. Ha nagyon sülne alul, kevés vizet teszel hozzá. (Ha valahol szétrepedt volna, ilyenkor alkalmas eszközzel még összenyomkodhatod.)
  4. Leveszed a fóliát, felemeled a hőmérsékletet 180 fokra és tovább sütöd, amíg megpirul. Az alját sütőlapáttal kicsit megmozgatod, hogy ne süljön rá a sütőlapra. Ez nagyjából 10 -15 perc lesz.
  5. Amikor felül is és alul is szép barna kérge lett, kiveszed a sütőből. Kicsit hagyod hűlni és étkezés előtt felszeleteled. 

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Fasírozott összeállítása: 20 perc
  • Sütés: 55 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 35 perc)

Megjegyzés:

  • A fasírozott sütésénél általában az a szokás, hogy a húspogácsát vagy húsgombócot forró olajban vagy zsírban, serpenyőben, az egyben készített fasírozottakat pedig sütőben sütjük. Ez sok esetben gazdasgossági kérds is, hiszen pl. 4 db fasírozottat vagy 6 db húsgombócot nagyon gazdaságtalan lenne süőben sütni.

Stefánia vagdalt tálalása

 

  • Stefánia vagdalt tálalva

    Stefánia vagdalt tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.