Veszélyek az utak mentén is leselkednek ránk, ha úton-útfélen szedünk valamilyen ehető vagy étel-ital készítésére felhasználható levelet, termést vagy virágot.

Veszélyek az utak mentén: de milyen utak?

Nem a mezei-erdei gyalogutakról van szó, hanem azokról a közlekedési utakról, ahol gépjárművek közlekednek. Nem árt, ha tudsz róla, hogy milyen veszélynek vagy kitéve az egészség ilyen esetben.

Amennyiben ebből csak a számodra fontos információ érdekel,  csak a cikk végén olvasd el a kiemelt részt!

 Az egészség fontos fenntartói: a nyomelemek

A nyomelemek fajtái

A nyomelemekről bizonyára hallottál. Azokat az elemeket nevezzük így, amelyek igen kis mennyiségben vannak jelen az ételeinkben és italainkban, de fontos szerepük van az egészség fenngtartásában. Ezeket két nagy csoportra oszthatjuk:

Esszenciális elemek

Azok, amelyekre a növényeknek, állatoknak és az embernek is – igen kis mennyiségekben ugyan – de szüksége van a fejlődjéshez és az egészség meglétéhez. Az ember számára ilyen fontos elemek pl. a kalcium, magnézium, cink és még sok más.

Toxikus elemek

Ezekre az elemekre  a növényeknek, állatoknak és az embernek egyáltalán nincs szüksége, sőt veszélyesek is. Egyszeri, nagyobb adagban mérgezést, hosszú ideig, kis mennyiségekben a szervezetbe jutva krónikus egészség károsodást okoznak. Ilyen elemek pl. az ólom, kadmium (nehéz fémek), arzén.  A toxikus (mérgező) hatás lehet erős, közepes, gyenge és nagyon sok tényező függvénye.

Veszélyek az utak mentén: a talajba jutott  nehéz fémek

A nehéz fémek a természetből (pl. eső) és olyan emberi tevékenységekből kerülnek a talajba, mint a bányászat, ipar, műtrágyák, talajjavítók, szennyvíz iszapok és a közúti közlekedés. Ma már szigorú előírások szabályozzák e tevékenységek által a természetbe kibocsátható szennyező anyagok mennyiségét, a műtrágyák és talajjavítók összetételét ellenőrizik, a szennyvíz iszapokat tisztítják és előírások szerint tárolják. A közlekedési utak viszont az egész világot behálózzák szinte korlátok nélkül. Az autók által a környezetbe bocsátott legfőbb szennyező elem az ólom volt, amelyet egészség károsító hatása miatt betiltottak, de a talajban felhalmozódott ólom még hosszú ideig kifejti káros hatását az út menti talajokban. (A gumiabroncsok kopásából némi kadmium szennyezés is társul hozzá.)

 A Szent István Egyetemen egy disszertációban mérésekkel alátámasztva vizsgálták azt, hogy a nehézfémek koncentrációja hogyan csökken a nagy forgalmú közlekedési utaktól való távolság függvényében. A több,  mint 200 oldalas anyag sok érdekességet tartalmaz, de a vizsgálatból levont következtetéseket itt röviden összefoglalom:

  • A közlekedési utak mellett a talajban található nehézfémek mennyisége függ a gépjármű forgalomtól.
  • A nehézfém koncentráció a talajban az úttól való távolság függvényében gyorsan csökken, de időben alig változik.
  • A növények gyökereiben felvett ólomból kevés, kadmiumból viszont több jut a hajtásokba.
  • Az úttest szélétől 3 m-re a megengedett határérték felett van és az árkokban a legmagasabb.
  • Mindezek figyelembevételével a mezőgazdaságilag megművelt területeknek az utaktól kb. 5 m-re kellene kezdődniük.

Az egészség érték, vigyázz rá!

Számodra a fentiekből a fontos információk:

  • Ha a természetből magad szedsz étkezésre alkalmas növény levelét, virágát vagy termését, a közúti közlekedéstől távolabb eső területeken tedd –  ne szedj semmit az utak szélén!
  • Ha kerted van és az úton nagy az autóforgalom, gyümölcsfákat ne ültess az út közelébe és a vetemények is az úttól legalább 5 m távolságban legyenek!
  • Az egészség a pénznél is fontosabb!

Remélem,  ezzel az írással hozzájárulok a te és családod egészségének védelméhez.

 

Forrás:

https://szie.hu/file/tti/archivum/Naszradiphd.pdf

 

Kép: saját felvétel