A tavaszi méregtelenítés jót tesz a szervezetnek: szinte megújul tőle, mint a természet. A keresztény vallás követői húsvét előtt lelkileg is megújulnak. 

Zöldségek

A tavaszi méregtelenítés lényege

Télen lelassul az anyagcsere, a salakanyagok nem tudnak kellő mértékben eltávozni a szervezetből. Következménye a tavaszi fáradtság. Eltávolításukat segítheted, ha étrendedet néhány hétre (1 héttől akár 6 hétig) megváltoztatod: a tavaszi méregtelenítés jegyében. Természetesen ne gondolj ilyesmire, ha egészségi problémád van, illetve beszéld meg orvossal, hogy megteheted-e.

A tavaszi méregtelenítés teendőinek három fő csoportja

1. Fokozott folyadékbevitel és tisztító gyógynövények bejuttatása a szervezetbe:

A napi folyadékfogyasztást célszerű megnövelni 2.5 – 3 literre. A folyadék legyen tiszta víz, szénsavmentes ásványvíz (néhány csepp citrommal lehet ízesíteni), tisztító gyógyteák (gyógynövényboltban beszerezheted), gyümölcs- és zöldséglevek (a legjobb, ha frissen készül). A folyadék ne legyen kávé vagy alkohol tartalmú ital. 

2. Az emésztőrendszer tehermentesítése:

Elérheted a zsíros ételek és magas zsírtartalmú tej, tejtermékek és húsok fogyasztásának kerülésével, gyümölcs és zöldségfogyasztás megnövelésével. Még a sovány húsok mennyiségét is célszerű csökkentened , helyette különféle húspótlókat készíthetsz és fogyaszthatsz. 

3. Mozgással, szaunázással a fenti hatások fokozása: 

A mozgás kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy mit szeretsz, hogy szívesen csináld és ne halogasd egyik napról a másikra. Heti háromszor egy órát javasolnak általában, de heti két alkalommal is már sokat tehetsz a szervezeted megújulásáért. Ha van módod szaunázni, akkor a salakanyagok egy része a bőrön keresztül is távozik, gyorsabban lejátszódik a tavaszi méregtelenítés folyamata.

Étrendi javaslat

  • 1. nap: csak folyadék, alkalmanként egy-két deci, gyakran, egész nap a 2,5 – 3 liter 
  • 2. nap: gyümölcslevek, nyers gyümölcsök és zöldségek 
  • 3. nap: előzőek és zsiradék nélkül párolt zöldségek, gyümölcsök, kevés rizs vagy gabonakása
  • 4. nap: előzőekhez jöhet sovány hús (pl. csirkemell), sovány tej, tejtermék
  • 5. naptól: lehet folytatni a 4. napi étrendet.

Tavaszi méregtelenítés

A kúra ideje

1 héttől egész 6 hétig tarthat, de már 2 – 3 hét nagyon jó hatással van a szervezetre. 1- 2 hét után eldöntheted, hogy folytatod-e vagy abbahagyod. 

Ez idő alatt hagyd ki az étrendedből a csokoládét, a cukrot (teába inkább kevés mézet, ha nem tudod másképp meginni), a tartósított, feldolgozott és gyors éttermi ételeket. Én a múlt évben végigcsináltam, a legnehezebb az elhatározás volt, és talán az első nap a csak folyadékkal, aztán hozzászoktam és már nem volt probléma. 

A tavaszi méregtelenítés végén tarts 1 – 2 felépítő napot, amikor lassan visszatérsz a teljes értékű, megszokott táplálkozásodhoz. Az viszont nem árt, ha a cukrot, a tartósított és gyors éttermi ételeket továbbra is kerülöd.

 

Forrás: www.edenkert.hu

 

Tavaszi méregtelenítés kép forrása: Google képtár