Fiatalító élelmiszerek: az információ alapja a Harvard Egyetemen kutatása (lásd a cikk végén). Lehet benne valami. Ha érdekel, olvasd el.

Fiatalító élelmiszerek legjelesebb képviselői

vorosborFiatalító élelmiszerek: a vörösbor

A jó minőségű vörösbor (na nem nyakló nélkül, hanem 1 dl/nap) az egyik leghatékonyabb fiatalító szer, amelynek fő alkotója, a resveratrol teszi fiatalabbá és frissebbé a szervezetet.

keseru-csokoladeFiatalító élelmiszerek: a keserű csokoládé

A jó minőségű keserű csokoládé (60 % feletti kakaó tartalommal – 5 dkg/nap) összetevőiben antioxidánsok vannak.

 

zold-teaFiatalító élelmiszerek: a zöld tea

Napi két-három csésze (nem filteres) zöld tea a szervezet számára szükséges flavonoidokat tartalmazza koncentráltan,  amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő (betegségmegelőzkő) hatásúak.

 

aszalt-szilvaFiatalító élelmiszerek: az aszalt szilva

A cukor nélküli aszalt szilva (napi 4-5 szem) az egyik legmagasabb ORAC értékkel rendelkezik, a napi szükséglet felét tartalmazza

 

Az ORAC érték

Most már csak azt lenne jó tudni, hogy mi is az az ORAC érték. A név a következő elnevezés rövidítése: Oxygen Radical Absorbance Capacity, azaz Oxigéngyök Abszorbciós (elnyelő) Kapacitás, amely egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer az élelmiszerek és táplálék kiegészjtők antioxidáns (azaz szabad gyök elnyelő) kapacitásának mérésére. Ez a tény Ennek kifejlesztésére azért volt szükség, mert a növények illetve élelmiszerek antioxidáns összetevője nem határozható meg. Az ORAC érték teszttel meghatározható. Minél magasabb az ORAC érték, annál jobb az antioxidáns képesség, amely az öregedési folyamat lassító tényezője.

A folyadék fogyasztás

Nem a fiatalító élelmiszerek közé tartozik  ugyan, de a fentieken kívül nagyon fontos a megfelelő folyadék fogyasztás. Fiatal korban a folyadék igényt jelzi a szomjúság, de idősebb korban a szervezetnek ez a képessége romlik, és a kevés folyadék fogyasztásra betegséggel reagálhat. Ilyen kóros jelenségek lehetnek:

  • krónikus székrekedés
  • szédüléssel járó panaszok
  • húgyúti fertőzések, hosszú távon vesekő
  • a vér besűrűsödése, nem megfelelő vérkeringés (romlik a sejtek anyagcseréje).

Ha te sem tartozol már a fiatalok közé, itt egy módszer, amivel a folyadékfogyasztásodat karban tarthatod:

  • 2 pohár víz reggel felkelés után
  • 1 pohár víz 30 perccel étkezések előtt
  • 1 pohár víz fürdés, zuhanyozás előtt
  • 1  pohár víz lefekvés előtt.

Ha jól számoltam, ez 7 pohár víz,  3 dl-el számolva 2,1 liter, tehát legalább, de inkább még vagy fél literrel több vizet kellene innod naponta, hogy rendben legyen a folyadék háztartásod.

A fiatalító élelmiszerek forrása

Az információ az internetről származik, ezért kétkedéssel fogadtam, de elgondolkodtatott, mert alátámasztotta  más, megfelelő forrásból szerzett ismereteimet, csak egy kicsit másfajta nézőpontból. A cikk szerint a Harvard Egyetem tudósai olyan sorrendet állítottak fel az élelmiszerek között – és ezt mérésekkel is alátámasztották – hogy azok milyen mértékben képesek az öregedési folyamat lassítására. Érdekelhet, ezért saját megfogalmazásomban közreadom.

 

Ha van valami hozzátenni valód a témához, szeretném, ha megírnád.

 

Képek: saját felvételek