Ágynemű mosás: géppel kimosni nem nagy probléma. Gond lehet viszont a teregetéssel – főleg kisebb lakásokban – és a vasalással.

Ágynemű mosás

Ágynemű mosás – praktikusan

  • Áztasd be az ágyneműt. Ezt megteheted a mosógép áztató programjának használatával. Amire talán még nem gondoltál: ez egy rövid program, inkább előmosó, mint áztató feladatot lát el. Egy kis trükkel azonban fel tudod használni áztatásra: a víz betöltése és egy kis idő elteltével (amikor a dob már néhányat fordult és a mosószer feltehetően feloldódott), zárd le a programot és hagyd állni a ruhát a gépben kb. 1 óra hosszat. Az áztatás hatékonyságát segítheted, ha a mosószer harmadrésze helyett mosószódát használsz, ami egyébként jóval olcsóbb is, mint a mosószer.
  • Az áztatás után az ágynemű mosás végezhető 40 fokon  a  műszálas anyagokra ajánlott programmal, amely az alacsonyabb fordulatszámú centrifugálást is tartalmazza. Így a ruha kevésbé fog gyűrődni. szépen kiterítve valószínűleg nem lesz szükség vasalásra (ha csak nem vagy nagyon háklis és fontosabb, hogy felhúzáskor vasalt legyen az ágynemű, mint az 1 óra megnyert idő).

Ágynemű mosás – beruházással

  • Vásárolj az IKEÁ-ban egy emeletes szárítót. (Ötezer Ft körül van az ára. Ha elmész vásárolni, eszedbe ne jusson, hogy tömegközlekedéssel hazaviszed, mert jó nehéz, nagy lapos csomag, még fogása sincs. Én nagyon megjártam, tudom, miért mondom.) Biztosan máshol is lehet hasonló szárítót kapni, de ez stabil, négy emeletes, egy 70 x 70 cm-es helyen elfér és az ágynemű mosás után praktikusan összehajtva, a két rész között helyet hagyva ráteríthető. Természetesen más ruhanemű is nagyon jól szárítható rajta. Én csipesz nélkül szoktam, mert az a tapasztalatom, hogy a régebbi szárítóim ott kezdtek tönkremenni, ahol felcsipeszeltem rájuk a ruhát.
  • Amikor új ágynemű vásárlására kerül a sor, azt ajánlom, vegyél krepp anyagból készült huzatokat és frottír lepedőt. Ezek nagyon jól bírják a kímélő mosást és nem hogy nem kell, de nem is szabad őket vasalni. Viszont ahhoz, hogy szépek maradjanak, kímélő ágynemű mosás és gondos kiterítés szükséges.
  • Ha mosógépet kell cserélned, ha teheted, vásárolj olyan masinát, amelynek szárító funkciója is van. Én 12 éve használom az enyémet és sok-sok óra vasalástól szabadultam meg. (Még jobb, ha van szárítógéped, de kisebb lakásokban  általában nincs mód ennek elhelyezésére.) Igaz, a szárító gép energiát fogyaszt, de a vasalás is. Ha kevesebb pénzből szeretnéd a szárítást megúszni, akkor érdemes a ruhákat (nemcsak az ágyneműt) előszárítani. (Én is csak előszárításra használom.) Kevés ruhával, kb. 10-15 perc szárítási idővel a ruhák kisimulnak, a centrifugálás nyomai eltűnnek és sokkal gyorsabban megszáradnak. Nem lesz energiatakarékos a módszer, de az időt mindenképp megnyered.)

A fenti ajánlásokat figyelembe véve nem lesz teher számodra az ágynemű mosás sem. 

Emeletes szárító

 
Kapcsolódó cikkek:

 

Képek: saját felvételek