Só: fogyasztásáról hallottam egy beszélgetést  hivatalos helyen. Az a baj velünk, magyarokkal, hogy sózunk, ha kell, ha nem.

Só

A só fogyasztása Magyarországon

Felmérések szerint a magyar lakosság átlagosan háromszor annyi sót fogyaszt, mint amennyi kívánatos lenne: napi 5 g helyett a férfiak 17,5 g-ot, a nők 12,1 g-ot fogyasztanak naponta és már a gyerekeknél is magasabb a só fogyasztása, mint amennyi egészséges lenne. Ezért felelősök:

  • a sütőipar
  • az élelmiszeripar (elsősorban a húsipari termékekkel)
  • a közétkeztetés és a vendéglátóipar és 
  • a háztartások.

 

Só - áldás és átok

 

A magas sófogyasztás következményei

Tudományosan igazolt tény, hogy a sófogyasztás és a magas vérnyomás között összefüggés van. A magas sófogyasztás megemeli a vérnyomást és a tartós sófogyasztás magas vérnyomást okoz. A magas vérnyomás következményei lehetnek hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések, az agyér betegségek és más szervek károsodása. A betegségek kezelése a háztartás kasszáját is terheli és országos szinten komoly pénzekbe: több tíz milliárdba kerül, tehát nemcsak egészségi, hanem gazdasági kérdés is.

Mit lehet tenni a sófogyasztás korlátozására?

Az Európai Unió kezdeményezése alapján hazánkban ezt a kérdést a Népegészségügyi Program kiemelten kezeli és megalkotta a Nemzeti Sócsökkentő programot, amelyhez élelmiszer ipari-, vendéglátóipari és közétkeztetést végző vállalkozások is csatlakoztak. A vendéglátóiparban tapasztalat, hogy a vendégek 70 %-a még kóstolás előtt sózza az ételt. A csatlakozó éttermekben figyelmeztetésként majd megjelenik az asztalokon a felirat: “Bízzon a shéfben!”

Te is megtehetsz néhány dolgot a só fogyasztásának csökkentésére

  • kevesebb kerüljön az ételekbe – fokozatosan, mert így lehet, hogy észre sem veszik majd 
  • csökkentésével egyidejűleg elkezded a fűszerek változatosabb használatát  – ezzel eléred, hogy só helyett egy más, sokkal változatosabb ízvilág jelenik meg a háztartásodban és egy idő után már nem is fog hiányozni 
  • kerülöd a húskészítmények és más kész ételek (zacskós levesek, konzervek) vásárlását, mert ezek elég sótartalmúak még akkor is, ha nem érzed úgy 
  • a sós ízesítők használatát minimálisra csökkented.

 

A só képe: Google képtár