Muszaka: görög rakott padlizsán padlizsánból, krumpliból, fűszerezett és párolt darált húsból, besamellel, reszelt sajttal. Nagyon finom. Próbáld ki minél előbb.

Muszaka

Muszaka recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

  • 60 dkg (2 db) padlizsán
  • 60 dkg (5 db közepes) krumpli
  • 10 dkg közepesen kemény sajt

A húsos raguhoz:

  • 50 dkg darált sertéshús

    Darált hús

    Darált hús

  • 2 db közepes hagyma
  • 1 db kis sűrített paradicsomkonzerv
  • só, őrölt bors, szárított oregano

A besamel mártáshoz:

  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 mokkás kanál szerecsendió

Bevásárló lista

  • 60 dkg (2 db) padlizsán
  • 60 dkg (5 db közepes) krumpli
  • 10 dkg közepesen kemény sajt
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 db kis sűrített paradicsomkonzerv
  • 5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 mokkás kanál szerecsendió

Emlékeztető: olaj, fokhagyma, őrölt fahéj, babérlevél, szárított oregánó, liszt, szerecsendió

Megjegyzések:

  • Ennek az ételnek az elkészítéséhez a sütőtálon kívül 3 db serpenyőre lesz szükséged.

Előkészítés

  • A padlizsánt kb. 1 cm-es karikákra vágod, besózod, félreteszed.
    Padlizsán felszeletelése

    Padlizsán felszeletelése

    Padlizsán szeletek lesózva

    Padlizsán szeletek lesózva

  • A krumplit meghámozod, vízbe teszed, mert különben megbarnul.
  • A hagymát és a fokhagymát feldarabolod.
    Feldarabolt hagyma

    Feldarabolt hagyma

    Feldarabolt fokhagyma

    Feldarabolt fokhagyma

  • A sajtot lereszeled.

A muszaka elkészítése

A besamel elkészítése:

Először készítsd el a besamel mártást.

  1. A lisztben egy habverővel elkevered a tejet és elkezded melegíteni. A liszt megduzzad és a massza besűrűsödik.
  2. Beleteszed a vajat.
  3. Fűszerezed fehér borssal, szerecsendióval.
  4. Félreteszed hűlni, közben időnként megkevered, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Amíg hűl, hozzákezdhetsz a többi hozzávaló elkészítéséhez.

A besamel mártás részletes elkészítését itt találod.

A hús elkészítése:

  1. Egy serpenyőben a 2 evőkanál olajon megdinszteled a hagymát. Mielőtt kész lesz, fél percre hozzádobod a fokhagymát.

    Hagyma és fokhagyma párolása

    Hagyma és fokhagyma párolása

  2. Ráteszed a húst, a fűszereket (a babérlevelet és az oreganót ki is hagyhatod. Fontos viszont a fahéj, mert ez adja meg az étel jellegzetességét.

    Hús és fűszerek hozzáadása

    Hús és fűszerek hozzáadása

  3. Addig kevered-pirítod a húst, amíg a színe kivilágosodik.

    Pirítás

    Pirítás

  4. Hozzáadod a paradicsompürét, összekevered.
    Paradicsompüré hozzáadása

    Paradicsompüré hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  5. Ráöntöd a fehér bort, hagyod elforrni. (Csak az aromája kell, nem az alkohol tartalma.)
  6. Önts alá kb. 2 dl vizet, fedd le és párold addig, amíg a hús megpuhul. Ha sok rajta a víz, párold el, hogy sűrű massza legyen belőle.

    Párolás

    Párolás

  7. Ezzel a ragu el is készült.

    Párolt hús készen

    Párolt hús készen

A padlizsán és a krumpli átsütése:

  1. Amíg a hús párolódik, egy második serpenyőben kezd el sütni a levétől lecsepegtetett padlizsán karikákat (mindkét oldalukat). Pár csepp olajat tehetsz alá, de inkább szárazon kell sütni.
    Padlizsán szeletek sütése

    Padlizsán szeletek sütése

    Lesütött padlizsán szeletek

    Lesütött padlizsán szeletek

  2. Közben a krumplikat megtörlöd, és felkarikázod. Egy harmadik serpenyőben folyamatosan átsütöd mindkét oldalukat.
    Krumpli szeletek sütése

    Krumpli szeletek sütése

    Lesütött krumpli szeletek

    Lesütött krumpli szeletek

  3. Amikor kész a darált hús, a padlizsán és a krumpli, elkezdheted az étel összeállítását.

A muszaka összeállítása:

  1. Előmelegíted a sütőt 180 fokon.
  2. A krumplit, a padlizsánt és a húst gondolatban kettéosztod.
  3. Egy olajjal vékonyan kikent sütőtálban lerakod a krumpli, a padlizsánt, majd a húsos massza felét.

    Krumpli és padlizsán 1. réteg

    Krumpli és padlizsán 1. réteg

  4. A műveletet megismétled.
    Krumpli és padlizsán 2. réteg

    Krumpli és padlizsán 2. réteg

    Darált hús szósz

    Darált hús szósz

  5. Ráöntöd a besamelt.

    Besamellel leöntve

    Besamellel leöntve 

  6. Rászórod a reszelt sajtot.

    Reszelt sajttal megszórva - sütés előtt

    Reszelt sajttal megszórva – sütés előtt

  7. A sütőben addig sütöd, amíg a teteje szépen megpirul. Ez hozzávetőlegesen 20 percig fog tartani.

    Sütés után

    Sütés után

  8. Melegen tálalod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 25 perc
  • Besamel készítése: 10 perc
  • Darált hús elkészítése (közben a padlizsán és krumpli átsütése): 60 perc
  • Összeállítás: 25 perc

Összesen: 120 perc

Tálalás

Melegen tálalod. Az ételt elválasztod az edény oldalától. Darabokra szeleteled, majd a darabokat egy lapáttal kiemeled (lehet, hogy egyik-másik kicsit szét fog esni, de az íze ugyanolyan finom lesz, mint amelyik egyben marad.

Muszaka tálalva 1

Muszaka tálalva 1

Muszaka tálalva 2

Muszaka tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa