Zöld spárga elkészítése: elég kényes művelet. Ismerned kell hozzá a spárga néhány tulajdonságát és azt is, hogy mire figyelj a vásárlásnál.

Zöld spárga húshoz 1

A spárga kalóriaszegény zöldség magas rost tartalommal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ezért rendkívül egészséges. Sajnos, egy-két hónapig fogyaszthatjuk frissen és az eltett változatok a frisset minőségben meg sem közelítik. Ezért használd ki a szezont, készíts minél több ételt spárgából.

Zöld spárga elkészítése

Vásárlás

A spárga esetében erről fontos szót ejtenünk. Alapvetően azt kell tudnod megállapítani, hogy friss-e a spárga. Ehhez 4 dologra kell figyelned:

 • színe: legyen élénk zöld
 • a fejek ne lógjanak
 • a csomagolt aljába beleszagolva ne érezz dohos szagot
 • törésnél roppanjon.

 

Megjegyzés:

Mivel a zöld spárga tisztítása könnyebb, ezért – ha még nem volt dolgod spárgával – első alkalommal vegyél zöldet.

Tisztítás

 • A  spárga vége fás. Ezért egy darabot (a fás részt) le kell belőle törni, és azt nem is tudod felhasználni. (Ha kerted van, mehet a komposztba.) Hogy mekkorát, azt nem lehet pontosabban megmondani, mint: a fás részt.
 • A zöld spárga szárát általában nem kell tisztítani, ha nagyon kemény (ez általában inkább a szezon végén szokott előfordulni), akkor zöldséghámozóval hámozd le az alsó részét. A fejét soha nem kell tisztítani.
 • Ezt követően a spárgákat mosd meg álló vízben, majd folyó víz alatt öblítsd le.

Zöld spárga elkészítése

 • A kevésbé szakszerű megoldás, hogy lábosban, serpenyőben, nagyon kevés vizet alátéve megpárolod. Ez azért nem a legjobb megoldás, mert a spárgák feje sokkal gyorsabban puha lesz, mint a szára, így mire ez utóbbi megpuhul, a fej túlfő és akár szét is eshet. Ez még akkor sem igazán jó megoldás, ha levest készítesz belőle, mert a fejeket a krémleves tetejére szokás tenni.Zöld spárga párolása
 • Az igazán szakszerű megoldáshoz spárgafőző fazék kellene, amelybe a spárgákat beleállítod és a fejek aljáig töltöd fel vízzel. Ilyen kevés háztartásban található, ezért találékonynak kell lenned felhasználva azokat az eszközöket, amelyek kéznél vannak, vagy könnyen, olcsón beszerezhetők. Én ezt a rozsdamentes evőeszköz szárító segítségével oldottam meg. A spárgákat beleállítottam és beletettem egy nagyobb fazékba, amelybe annyi vizet öntöttem, hogy a spárgák fejét már ne lepje el a víz.
Zöld spárga elkészítése 1

Zöld spárga elkészítése 1

Zöld spárga elkészítése 3

Zöld spárga elkészítése 3

 • 20 perc alatt a spárgák megfőnek (ha nagyon zsenge, még hamarabb is kész), és a fejük – mivel csak a gőz éri őket – ez alatt az idő alatt éppen megpuhulnak.

A zöld spárga felhasználása

Készíthető belőle:

Spárgaleves

Spárgaleves

Zöld spárga recept 2

Zöld spárga húsgombóchoz

Spárga hollandi mártással tálalva 1

Spárga hollandi mártással

Spárgás tészta tálalva 1

Spárgás tészta

Spárgás pizza készen

Spárgás pizza készen

 • tojásrántotta készítésénél is felhasználhatod.

Zöld spárga tojással

 

A spárgáról többet itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítésű spárga saját felvételei