Töltött padlizsán: finom padlizsán étel. A tetején levő reszelt sajt a sütőben megpirul, és nemcsak finom, hanem szép látvány is lesz.
Padlizsán csőben sütve és tálalva 1
Töltött padlizsán recept
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db padlizsán
- 1 db nagy mozzarella sajt
- 10 dkg főtt sonka
- 10 dkg trappista sajt
- 2 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 db közepes lila hagyma
- 2 evőkanál tejföl
- 1/4 piros kaliforniai paprika
- 1/2 csokor petrezselyem
- só
- frissen őrölt bors
Bevásárlólista
- 2 db padlizsán
- 1 db nagy mozzarella sajt
- 10 dkg főtt sonka
- 10 dkg trappista sajt
- 2 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 db közepes lila hagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só, bors
Előkészítés
- A padlizsánokat félbe vágod.
- Minden fél padlizsánba hosszában arányosan elosztva 4 hosszanti bevágást készítesz úgy, hogy nem vágod be teljesen sem az aljáig, sem a széléig.
- A padlizsánokat besózod úgy, hogy a bevágásokba is kerüljön só. Erre azért van szükség, mert a padlizsán kissé kesernyés ízű, és ez a sózással eltávolítható.
- Félreteszed egy órára. Ezalatt a zöldségek kiengedik a levüket, a keserű íz pedig megszűnik.
- Fél óra eltelte után a hagymát karikákra vágod.
- A sajt felét felszeleteled (keskeny szeletekre vágod, azért, hogy beleférjenek a padlizsán bevágásaiba), másik felét lereszeled.
- A sonkát olyan vékony szeletekre vágod, mint a sajtot.
- A kaliforniai paprikát is vékonyra leszeled.
- A petrezselymet felaprítod.
Töltött padlizsán elkészítése
- A sütőt 200 fokon előmelegíted.
- A besózott padlizsánok eresztette levet eltávolítod: kicsepegteted, kissé kinyomkodod.
Besózott padlizsánok kicsepegtetése
- S résekbe felváltva belehelyezed a sajt és sonka szeleteket.
Padlizsánok megtöltve
- Egyenletesen elosztva ráteszed a lila hagyma karikákat.
- Megszórod frissen őrölt borssal.
Töltött padlizsánok lila hagymával
- Ráteszed a tejfölt, majd szétkened a padlizsánok tetején, mert így sütés után szép barnás színt kap az étel.
Tejföl rátét
Tejföl szétkenve
- Megszórod a reszelt sajttal, végül pedig a parmezánnal és a petrezselyemmel.
- A sajt tetejére teszed a kaliforniai paprika szeleteket, mert így lesz igazán szép sütés után az étel.
- Az így elkészített padlizsánokat vajjal kikent sütőtálba teszed.
Reszelt sajttal és piros kaliforniai paprikával
- A sütőben 30 percig sütöd. Közben a zöldségek teteje szép pirosra sül.
Töltött padlizsán sütve 1
Töltött padlizsán sütve 2
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 30 perc (a sózott állapotban való pihentetést nem számítjuk bele).
- Elkészítés: 15 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 75 perc
Töltött padlizsán tálalása
Forrón tálalod, mert kihűlve vagy újra melegítve már nem olyan finom:
Töltött padlizsán tálalva
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások