Töltött gomba sajtmártással: ez az étel lényegében egy túróval töltött gomba. Ha vegetáriánus vagy, a szalonnát hagyd ki belőle.

Gombafejek sajtmártással

Töltött gomba sajtmártással – recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

A töltelékhez:

  • 15 dkg tehéntúró
  • 10 dkg juhtúró
  • 25 dkg mascarpone (1 doboz)
  • Fűszerek: só. őrölt bors, dreszelt vagy őrölt szerecsendió

A sajtmártáshoz:

  • 4 dl tej
  • 4 teáskanál liszt
  • 4 dkg vaj
  • 6 dkg reszelt sajt
  • Fűszerek: só. őrölt bors, dreszelt vagy őrölt szerecsendió

Az összeállításhoz:

  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 4 dkg reszelt sajt
  • 2 dkg vaj

Megjegyzés:

  • A képeken fele mennyiségeket látsz.
  • A tehéntúrót apróra vágott sonkával is helyettesítheted.
  • Ha vegetáriánus vagy, a szalonnát hagyd ki belőle.

Előkészítés

  • A gombák szárát kitöröd (máshogy felhasználod), a gombafejeket lemosod, de nem áztatod, mert nagyon sok vizet képes felvenni.

    Gombafejek előkészítve

    Gombafejek előkészítve

  • A szalonnát nagyon vékony  és keskeny szeletekre vágod.
  • Ha darabban van a sajtod, reszeld le.

Töltött gomba ételelemek készítése

Töltelék készítése, gombák megtöltése:

  1. A tehéntúrót egy tálban villával alaposan összetöröd. Ha nagyon rögös lenne, akár át is törheted.
  2. Hozzáadod a jutúrót és a mascarponet, a villával összedolgozod.
  3. Megsózod, hozzáadsz őrölt borsot és szerecsendiót ízlésed szerint. Belekevered a töltelékbe.
  4. Egyenletesen elosztva megtöltöd vele a gombafejeket. Ha maradna a töltelékből, nem baj, majd hozzáteszed a sajtmártáshoz.
  5. A töltelék tetejére tégy elosztva vékony kis szalonnacsíkokat (az összesnek a felét). Megszórhatod reszelt sajttal, de nem feltétlenül szükséges, mivel úgyis leöntöd majd a sajtmártással. (Nálam ez azért alakult így, mert ez a recept az én fejlesztésem és ezt a lépést nem gondoltam egészen át. Legközelebb sajtot nem teszek rá. )
    Gombafejek megtöltve

    Gombafejek megtöltve

    Reszelt sajttal

    Reszelt sajttal  

Sajtmártás készítése:

  1. A 4 dl tejbe habverővel keverj 4 teáskanálnyi lisztet.
  2. Kezd el melegíteni. Amikor besűrűsödött, vedd le a hőforrásról. Keverd bele a vajat, a reszelt sajtot és -ha van – a maradék túró keverékett (ha van egy kis parmezánod, reszelj bele egy keveset).

    Besamel alapmártás

    Besamel alapmártás

  3. Fűszerezd őrölt borssal és szerecsendióval, ha szükséges sózd meg.
    Sajtmártás 1

    Sajtmártás 1

    Sajtmártás 2

    Sajtmártás 2

  4. Tartsd melegen felhasználásig.
  5. Ha a sajtmártás alapjáról, a besamel mártás készítéséről többet szeretnél tudni, nézd meg a receptet.
  6. Itt a besamel egy kicsit hígabb, kevesebb liszt van benne, mert jól önthetőnek kell lennie. Ha mégsem lenne az, kevés tejjel felhígíthatod.

Töltött gomba elkészítése

  1. Készíts elő egy akkora tűzálló tálat vagy tepsit, amibe a gombák egymás mellett beleférnek.
  2. Kend ki a vajjal és a maradék vajad darabokban szórd bele.
  3. Tedd bele a gombákat.
  4. Egyenletesen elosztva öntsd rá a sajtmártást.
  5. Tedd a gombák tetejére a maradék szalonna csíkokat.

    Szalonnával sütés előtt

    Töltött gomba sütés előtt

  6. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe.
  7. Süsd addig, amíg a gombák megpuhulnak és a sajtmártás világos barnára sül. Ez hozzávetőlegesen 20 – 40 percig tart majd, a gombák méretétől függően. Közben felszeletelhetsz néhány zöldséget (paradicsom, uborka, lila hagyma) a tálaláshoz.

    Sütés után

    Töltött gomba sütés után

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Gombák megtöltése: 10 perc
  • Sajtmártás elkészítése: 10 perc
  • Összeállítás: 5 perc
  • Sütés 30 perc

Összesen: 110 perc

Töltött gomba tálalása

  • A gomákat tányérokra teszed. Mellé rakod a felszeletelt zöldségeket.
  • A tálban egy mártás fog maradni, mert a sajtmártás még felhígul a gomba levével. Jól keverd össze és öntsd a gombák és zöldségek köré (a képen láthatod).
Töltött gombafejek sajtmártással

Töltött gomba sajtmártással

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa