Tarhonyás paprikás krumpli: a legegyszerűbb és legolcsóbb ételek egyike. Bármilyen egyszerű is, nagyon változatosan elkészíthető: kolbásszal, virslivel, vagy anélkül.

Paprikás krumpli

Tarhonyás paprikás krumpli recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 – 1,5 kg krumpli (étvágytól függően) – a krumpli ne legyen könnyen szétfőlő fajta
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 dkg sertészsír (lehet olaj is, de a paprika a zsírban adja ki legjobban az ízét)
  • 1 szál lángolt kolbász, vagy 2 – 4 pár virsli (étvágytól függően)
  • l db kicsumázott, feldarabolt zöldpaprika (lehet mirelit), de nem feltétlenül szükséges
  • 1 db közepes méretű paradicsom (lehet fagyasztott), de nem feltétlenül szükséges
  • 10 dkg száraz tarhonya
  • fűszerek: só, piros fűszerpaprika (kb. 1 teáskanálnyi), majoránna  (lehet bele tenni néhány gerezd fokhagymát, 1 szál babérlevelet – ízlés dolga)

Bevásárlólista

  • 1 – 1,5 kg krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 szál lángolt kolbász, vagy 2 – 4 pár virsli
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db közepes méretű paradicsom
  • 10 dkg száraz tarhonya

Emlékeztető: zsír, só, piros fűszerpaprika , majoránna, fokhagyma, babérlevél

Hozzávalók előkészítése

  • A krumplit megtisztítod, cikkekre vagy kockákra darabolod.
  • A hagymát apróra vágod.
  • A kolbászt (bőrét lehúzod) vagy virslit karikára szeled.
  • A zöldpaprikát és paradicsomot feldarabolod.

Tarhonyás paprikás krumpli készítése

  1. A zsírt megolvasztod.

    Zsír felolvasztása

    Zsír felolvasztása

  2. A hagymát ráteszed és megpárolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  3. Leveszed a tűzhelyről, ráteszed a zöldpaprikát, a piros fűszerpaprikát és a feldarabolt paradicsomot.
    Zöld- és piros paprika hozzáadása

    Zöld- és piros paprika hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  4. Összekevered és megvárod, amíg a paprika a zsírban feloldódik.
  5. Beleteszed a krumplit és felöntöd annyi vízzel, hogy a krumplit éppen ellepje. Forrásig melegíted.

    Felengedés, összekeverés

    Felengedés, összekeverés

  6. 20 perc után mehet bele a tarhonya és a kolbász (virsli csak akkor, ha már minden puha, mert pár percig kell csak főnie).

    Virsli hozzáadása

    Virsli hozzáadása

  7. Az egészet addig főzöd együtt, amíg minden megpuhul benne.

Elkészítési idő:

  • Zöldpaprika, paradicsom, hagyma megtisztítása, feldarabolása: 10 perc
  • Krumpli megtisztítása, feldarabolása: 15 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Virsli, kolbász felszeletelése (főzési idő alatt)

Összesen:  55 perc

Tarhonyás paprikás krumpli tálalása

Tehetsz a tetejére tejfölt is – bár ezt nem mindenki szereti a paprikás krumplin – és vágott petrezselymet. Egy szál petrezselyemmel díszítheted is az ételt.

Paprikás krumpli

Tarhonyás paprikás krumpli

Megjegyzés:

A paprikás krumpli bográcsban is jól elkészíthető egytál étel, mivel nem igényel hosszú főzési időt.

 

Paprikás krumpli képek: saját készítésű étel saját felvételei (sajnos, nem egyszerre készültek).