Farsangi fánk történet: nem mindennapi esemény. . Már most gondolkodhatsz rajta, milyen ételeket készítesz farsangkor, de nem hiányozhat a farsangi fánk..

Farsangi fánk tálon

Farsangi fánk történet

 Lajos Maritól olvastam – a Nők Lapjában – már régebben, hogy a farsangi fánk bécsi eredetű. Egy Krapfen nevű pék egyszer nagyon felbosszantotta a feleségét. A temperamentumos asszony mérges állapotában meg sem gondolva, hogy mit tesz, férje urát akarta megdobni egy fél marék gyönyörűen dagasztott kelt  tésztával, A tészta szerencsére célt tévesztett és a férj kobakja helyett a tűzhelyen forrósodó zsiradékba pottyant. Ha már oda esett, nem volt mit tenni, hát megsütötték a forró zsírban. Az eredmény fantasztikus lett, annyira, hogy be is vezették a családi ételek közé, később pedig péksüteményként árusítani is kezdték farsangi fánk néven. Innen terjedt el ez a kiváló kelt tésztából készült sütemény Európában. Mivel az eset farsang idején történt, az időszak neve is szerepelt a nevében, amely farsangi fánk néven vált ismertté.

A tűzről pattant asszonyka egy jól sikerült mozdulattal új ételt alkotott: nem volt egy rossz dobás.  Lehet, hogy nem pont olyan volt, mint a mostani fánkok, de mégis csak ez tekinthető a mai farsangi fánk ősének.

Farsangi fánk történet: legenda.

Lehet, hogy mások másképpen ismerik. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy-egy történetet az ételekről mindig szívesen olvasunk vagy hallgatunk.

Milyen legyen a farsangi fánk?

Nekem egy régi, – szintén a Nők Lapjából kivágott – megsárgult receptem van, amit annak idején F. Nagy Angéla jegyzett le. Ha farsangi fánkot készítesz, neked is  ezt ajánlom. Itt-ott kicsit eltérek tőle, de az alap megmaradt. A recept alapján készült farsangi fánk

  • könnyű
  • szalagos
  • belseje lyukacsos
  • nagyon finom.

A közepén kialakított lyukba házi barack lekvár a legjobb töltelék.

Fánk 2

 

A receptet itt olvashatod.

Ha jól dolgoztál, a fánk belsejében szép nagy lyukak lesznek.

 

Farsangi fánk3

 

Neked milyen farsangi fánk recepted van? Kérlek, oszd meg velünk.

 

Farsangi fánk képek: saját felvételek