Tejszínes brokkolis spagetti: egy változat a brokkoli elkészítéséhez. A tésztával kiegészítve gyorsan elkészíthető egytál étel is lehet.

Brokkolis spagetti 1

Tejszínes brokkolis spagetti recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 30 dkg spagetti (nagy étvágyúaknál 40 dkg)
  • 1 közepes fej brokkoli (utóbbi esetben nagy fej)
  • 200 ml főzőtejszín
  • 2 dkg vaj
  • 2 teáskanál liszt
  • fűszerek: só, fehér bors, szerecsendió
  • 4 dkg félkemény reszelhető sajt.
  • 1 dkg parmezán sajt

Megjegyzések:

  • Mirelit brokkolit is használhatsz. Ebből egy vagy két csomag kell attól függően, mekkora adagokat akarsz készíteni.
  • A képeken 2 adag étel készítését látod.

Bevásárlólista

  • 1 csomag spagetti (általában 50 dkg-os)
  • 1 fej brokkoli
  • 200 ml főzőtejszín
  • 4 dkg félkemény, reszelhető sajt
  • reszelt parmezán a legkisebb csomagolásban (ha van otthon, akár reszeletlen, akkor ez nem kell)

Emlékeztető: vaj, liszt, fehér bors, szerecsendió

Előkészítés

  • Felteszed a spagetti főzővizét (3 – 4 liter víz, 1 teáskanál só).  Ha vízforralót használsz, gyorsabban elkészül az étel. A tésztafőzésről részletesen egy másik írásomban olvashatsz.
  • A brokkolit rózsákra szeded. Ha hosszú a száruk, levágod. (Ez sajnos keményebb, mint a brokkoli rózsa, azért itt nem tudod felhasználni. Tedd félre (akár fagyasztóban) és tedd bele egy zöldséglevesbe. A brokkoli rózsákat leöblíted.
  • Ha darabos sajtod van, lereszeled.

Tejszínes brokkolis spagetti készítése

  1. A tésztát a lobogó forró vízbe felteszed főni. A spagetti valószínűleg kilóg belőle, ezért, amikor a vízben levő tészta már ruhalmas, a tetejét is hajlítsd bele a forró vízbe. A főzési idő a csomagoláson megtalálható, de lehet – amennyiben a puhább tésztát kedveled, egy kicsit tovább kell majd főznöd.

    Spagetti főzése 1

    Spagetti főzése

  2. A brokkoli rózsákat kevés (1 – 2 dl) vízzel felteszed párolódni. A pároló vízbe tégy 1 kiskanál sót. Amikor félpuhára párolódott (ez általában 5-6 perc alatt megtörténik), öntsd le róla a forró vizet, hogy ne puhuljon tovább. Könnyen szétfő.

    Brokkoli rózsák megpárolva

    Brokkoli rózsák megpárolva

  3. Amíg a tészta és a brokkoli fő, elkészíted a tejszínes mártást. A vajat megolvasztod, beleteszed a lisztet, kicsit megfuttatod a vajban, majd keverés közben felengeded a tejszínnel. Ha túl híg lenne, kissé besűríted. Fehér borssal, reszelt vagy őrölt szerecsendióval, sóval ízesíted. A fűszereikből annyit használj, amennyi a te ízlésednek megfelel. (A szerecsendióval vigyázz, erős ízhatású.)
    Tejszínes mártás készítése 1

    Tejszínes mártás készítése 1

    Tejszínes mártás készítése 2

    Tejszínes mártás készítése 2

  4. A félpuhára párolódott brokkolit a mártásba teszed, összekevered.

    Brokkoli hozzáadása

    Brokkoli hozzáadása

  5. A főzővízből kivett spagettit (nem öblíted le!) hozzáadod. Ha szükséges, kicsit melegítheted.
    Kifőzött spagetti

    Kifőzött spagetti

    Kifőzött spagetti hozzáadása

    Kifőzött spagetti hozzáadása

  6. Az egészet összekevered és ezzel az étel elkészült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 5 perc
  • Főzés, párolás, mártás készítés, összekeverés: 15 perc

Összesen: 20 perc

Tejszínes brokkolis spagetti tálalása

Frissen tálalod. Az elkészült ételt tányérokra szeded. Rászórod a reszelt sajt(ok)at.

Brokkolis spagetti tálalva

Brokkolis spagetti tálalva

 

Recept és képek: Pap Zsuzsa