Pestos spagetti: egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb tésztaétel – főleg akkor, ha a bazsalikomos pestot otthon készíted hozzá.

Pestos spagetti

Pestos spagetti recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

Bevásárló lista

 • 40 dkg spagetti
 • 20 dkg bazsalikomos pesztó (ha nincs otthon, vásárold meg készen)
 • 5 dkg parmezán sajt
 • 1 evőkanál só

Emlékeztető: olíva olaj

Megjegyzés:

 • A képeken 2 adagnyi hozzávaló szerepel. (Az igazság az, hogy nálunk ez 3 adag, de jó étvágyú felnőttekben illetve kamasz gyerekekben gondolkodva ez csak 2 adag.)
 • A bazsalikomos pestot én készítettem, egy nagy cserépnyi jól fejlett bazsalikomot szüreteltem le hozzá az erkélyünkön. Ennek elkészítése egy másik cikkembe szerepel, ezért itt csak röviden foglalkozom vele.

Előkészítés

 • Egy nagy csokor bazsalikomból, 10 dkg fenyőmagból, 2 nagy vagy 4 kisebb gerezd fokhagymából, 5 dkg reszelt parmezánból, 0,5 dl extra szűz olíva olajból és 1 kávéskanál sóból egy darálóban elkészíted a bazsalikom pestot.

  Hozzávalók a darálóban

  Hozzávalók a darálóban

 • Lereszeled az 5 dkg parmezán sajtot.

  Reszelt parmezán

  Reszelt parmezán 

Pestos spagetti elkészítése

 1. Felteszed a tésztavizet egy legalább 4 litered fazékban. Hozzáteszed a sót. (A világért se tégy a főzővízbe olajat, mert az rátapad a tészta felületére és a szósz lecsúszik róla.
 2. Amikor a víz lobogva forr, beleteszed a tésztát és főzöd annyi ideig, amennyi a tészta csomagolására van írva. ( Barilla tésztát használtam 8 perc főzési idővel. )

  Tészta kifőzése

  Tészta kifőzése

 3. A főzési idő leteltével a tésztát megkóstolhatod, mert lehet, hogy te nem az olaszok szerinti al dente (fogkemény) tésztát szereted. Főzheted egy kicsit tovább, de vigyázz, túl ne főzd, mert akkor élvezhetetlenné válik. Én az előírtnál 1 – 2 perccel tovább szoktam főzni.
 4. Kiszeded a tésztát egy tálba. Ne csepegtesd le. A világért se öblítsd le, mert az öblítéssel eltávolítod a tészta felületéről azt a réteget, amely a szószokat megköti. Hagyhatod állni még 1 – 2 percig és akkor tovább fő (főleg, ha fedőt teszel rá).
  Spagetti kiszedve

  Spagetti kiszedve

  Spagetti tálban

  Spagetti tálban

 5. Ráteszel egy kevés olíva olajat és a bazsalikom pestot. Öszekevered, ezzel az étel el is készült. Ilyen egyszerű és mégis nagyszerű ez a tésztaétel.
  Spagetti és pesto

  Spagetti és pesto

  Összekeverve

  Összekeverve

Pestos spagetti tálalása

Tálald ki. Minden tányér tetejére szórj reszelt parmezánt és díszítsd bazsalikom levéllel. Ha jól sikerült a pesto és a tészta jó minőségű és jól van kifőzve, kiváló tészta ételt tehetsz az asztalra.

 

Pestos spagetti tálalva

Pestos spagetti tálalva

 

Ha jobban szereted a paradicsomos ízeket, készíts paradicsomos spagettit.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.