Krumplis tészta: diákmenzák gyakran készített étele. Aki ott ismerte meg (én is), nem valószínű, hogy megkedvelte. Néhány apró fogással azonban finom tésztaétel lesz belőle.

Krumplis tészta

Krumplis tészta recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg kockatészta (veheted készen, vagy készíthetsz 4 tojásból és lisztből házi tésztát)
  • 1 kg krumpli (szétfőlős fajta, nyár elején régi krumpli)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál piros édes fűszerpaprika
  • 1 evőkanál só (a tészta kifőző vizéhez) + 1 kiskanál a paprikás krumplihoz

Előkészítés

  • A hagymát felaprítod.
  • A krumplit meghámozod, megmosod, majd kockákra vágod.

Krumplis tészta készítése

A krumplis tészta készítése két részből áll:

  • a krumpliból paprikáskrumpli készül, amelyet elkészülése után össze kell törni
  • a tört paprikás krumplihoz adjuk a kifőtt tésztát.

Paprikás krumpli készítése:

  1. A megolvasztott zsíron megdinszteled a hagymát.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. A tűzhelyről levéve hozzáadod a piros paprikát.

    Pirospaprika hozzáadása

    Pirospaprika hozzáadása

  3. Elkevered a párolt hagymával, kevés vizet öntesz rá.
    Összekeverés

    Összekeverés

    Paprikáskrumpli alap

    Paprikáskrumpli alap

  4. Hozzáadod a krumplit és felöntöd annyi vízzel, ami éppen ellepi. Megsózod.
    Krumpli hozzáadása

    Krumpli hozzáadása

    Főzés 1

    Főzés előtt

  5. Elkezded főzni. A főzési idő kb. fél óra lesz.
    Főzés 2

    Főzés 1

    Főzés 3

    Főzés 2

A paprikás krumpli részletesebb receptjét is átnézheted.

Tészta főzése:

Részletesen itt találod.

  1. Felteszed a tészta főző vizét melegedni egy jó nagy fazékban vagy lábasban. (Ha van vízforralód, használd! Ez esetben 20 perc után is elég a forró vizet elkészíteni.) Tedd bele az 1 evőkanál sót.
  2. Negyed óra elteltével (a főzővíz erősen forrjon) tedd bele a tésztát főni. A főzési időt a tészta csomagolása fogja tartalmazni.
  3. Amikorra a tészta megfő, a paprikás krumpli is elkészül (azért nem árt, ha megnézed, hogy a krumpli valóban megpuhult-e.

A krumplis tészta elkészítése:

  1. Törd össze a krumplit.

    Krumpli összetörése

    Krumpli összetörése

  2. Add hozzá a megfőtt és lecsepegtetett tésztát.

    Tészta kifőzése

    Tészta kifőzése

  3. Keverd össze és elkészültél. Ha szükséges, sózd utána.

Szabályok, hogy az étel jól sikerüljön

  1. A krumpli több legyen, mint a tészta.
  2. Tartsd be a tésztafőzés előírásait.
  3. Időzítés: a paprikás krumpli és a tészta egyszerre legyen kész.
  4. A tésztát tedd a krumplihoz és ne fordítva.

Megjegyzés:

  • Ha házi tésztából készíted, akkor először készítsd el a tésztát és tedd félre. Mivel a fissen készült tészta néhány perc alatt megfő, akkor kezd el főzni, amikor a krumpli már majdnem megpuhult.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés (hagyma, krumpli darabolása): 15 perc
  • Főzés: 35 perc

Összesen: 50 perc

Tálalás

Tejfölös uborkasaláta az ideális kiegészítője – külön tálkában tálald.

Krumplis tészta tálalása 1

Krumplis tészta tálalása 1

Krumplis tészta tálalása 2

Krumplis tészta tálalása 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.