Granadírmars nokelivel: az én családomban másképp készítették, mint általában szokásos. Nagyapámnak ez volt egyik kedvenc étele. Nem is csoda. Nézd csak meg!
Granadírmars
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók
A nokedlihoz:
- 25 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1 dl hideg víz
- só.
A krumpli:
- 8 db közepes méretű (lehetőleg olyan fajta, amely nem fő szét)
Továbbá:
- 2 szelet szalonna (lehet húsos, de a sima szalonna is megfelel)
- 2 fej hagyma
- olaj a hagyma kisütéséhez.
Bevásárlólista
- 1 kg krumpli
- 2 db tojás
- 10 dkg szalonna (lehet húsos, de a sima szalonna is megfelel)
- 2 fej hagyma
Emlékeztető: liszt, só, napraforgó olaj
Előkészítés
- A krumplit megmosod és előkészíted főzésre
- A hozzávalókból kikevered a nokedli tésztáját (a víz nem szentírás, a tésztának közepes keménységűnek, még elég jól keverhetőnek kell lennie.
- A hagymákat megtisztítod, megmosod, karikára vágod és lisztbe forgatod.
Hagyma feldarabolva, lisztbe forgatva
- A szalonnát kockára vágod.
Granadírmars készítése
- A krumplit felteszed főni.
Krumpli főzés
- A szalonnát elkezded kiolvasztani egy nagyobb lábosban, amiben majd a krumpli és galuska is elfér.
Szalonna kiolvasztása 1
Szalonna kiolvasztása 2
- Elkészíted a nokedlit.
Nokedli kifőzve
- A megfőtt krumplit meghámozod, cikkekre vágod és a szalonnába forgatod.
Krumpli szalonnazsírban
- A galuskára teszed.Az egészet óvatosan összekevered úgy, hogy a krumpli össze ne törjön.
Krumpli és nokedli összekeverve
- A lisztbe forgatott hagymát forró olajban kisütöd.
Hagyma kisütése
Elkészítési idő:
- Krumpli főzés elindítása: 5 perc (ha van kuktád, főzd abban)
- Szalonna kiolvasztása: 10 perc
- Hagyma feldarabolása, lisztbe forgatása: 10 perc
- Nokedli elkészítése, kifőzése, kiszedése: 10 perc
- Sajnos várni kell, amíg megfő a krumpli: 15 perc (ha kuktában főzöd, akkor nem)
- Krumpli tisztítása, feldarabolása, összekeverése a nokedlival: 10 perc
- Hagyma kisütése: 10 perc
Összesen: 70 perc
Tálalás
A tésztát tányérra teszed (ha van otthon éppen salátaleveled, arra, és a sült hagymát a tetejére szórod. Látványnak sem utolsó:
Granadírmars tálalva 1
Te hogy készíted?
Érdekelhet még:
Képek: saját készítésű tészta saját felvételei
Igen ez finom így is, persze ma már egy ételt elkészíteni, fantázia, régi emlékek tárházának előhívása alapján és az otthon akkor éppen található alap anyagok lehetőség szerinti felhasználásával eddig ismert és nem ismert ételek készíthetők el. Egy fűszer hozzáadásával, vagy + alapanyag hozzáadásával vagy elvételével merőben más új ízzel gyarapodik íz érzékelő szervünk.
Én még tennék bele őrölt borsot és pirospaprikát.
A lusta házi férfi /asszony/ paprikás krumplit nokedlivel megfőzi és kész, de mégis más.
Sok finom étel készíthető, de a mennyiség elfogyasztását egészségi állapotunkhoz mérten fogyasszuk.
Kedves György!
Köszönöm a kiegészítést. Ezt az ételt nem recept alapján, hanem régi emlékeim alapján készítettem. Sokszor főzök fejből, csak ritkán receptből.
Üdvözlettel
Pap Zsuzsa
Üdv Zsuzsa!
jól látom hogy fokhagymát ki hagytad?
pedig szerintem a fokhagyma kellene bele.
Valóban nincs benne fokhagyma, mait egyébként én is szeretek és van olyan étel, amit el sem tudnék képzelni nélküle, de a krumplis tésztába, pláne ha e szerint a recept szerint készül, én nem tennék. Itt a sült hagymáé a főszerep a krumpli mellett. Persze nem tilos (csak nyers ne legyen).