Gombás tészta: egyszerű alapanyagokból, egyszerű módszerekkel készíthető étel, de ha jól csinálod, garantálom a családod imádni fogja. 

Gombás tészta recept

Elkészítési idő (száraz tésztából): 45 perc

Nehézségi fok: 1 (egyszerű)

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 tojásból és 40 dkg lisztből készített házi tészta (vagy: 40 dkg jó minőségű száraztészta) – csusza vagy metélt

    Csusza tészta tördelve

    Csusza tészta tördelve

  • 30 dkg termesztett gomba
  • 10 dkg erdei gomba (ha szeretnéd az ételt különlegessé tenni)
  • 1 fejhagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 – 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Bevásárlólista

  • 40 dkg jó minőségű száraz csuszatészta
  • 30 dkg termesztett gomba
  • 10 dkg erdei gomba
  • 1 fejhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír, só, piros fűszerpaprika

Megjegyzések:

  • A házi tésztát nagyon könnyű elkészíteni, de ha nincs benne gyakorlatod és kevés az időd, akkor praktikusabb, ha száraz tésztából készíted.
  • Megbolondíthatod az ételt 10 dkg erdei gombával, amit apróra vágva a többi gombával együtt párolsz meg. Ha nem jutsz hozzá, anélkül is finom lesz (ez esetben 40 dkg termesztett gombát vásárolj).

Előkészítés

  • A házi tészta elkészítése (ezt előző nap is elkészítheted, és egy napig száradni hagyhatod.
  • A hagymát megtisztítod, apróra vágod.
  • A gomba szárairól a földes részeket eltávolítod, megmosod (nem áztatod, mert nagyon sok vizet képes felvenni), feldarabolod.
  • A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.

Gombás tészta készítése

Ennek az ételnek az elkészítése 2 lépésből áll: gombapörkölt készítéséből és tésztakészítésből (vagy száraz tészta kifőzéséből. A gombapörkölt a tűzhelyen melegen tartható, vagy akár meg is melegíthető. A tésztánál viszont jó, ha betartasz egy főzési sorrendet, mert ha a tészta túlfő, vagy nem fő meg, az étel nem lesz az igazi.

  1. Az apróra vágott hagymát a zsíron megfuttatod. Hozzáadsz 1 teáskanálnyi vizet, hogy a paprika ne pörkölődjön meg (ha ez megtörténik, akkor keserű lesz).

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Hozzáadod a piros paprikát és a feldarabolt gombát.
    Piros paprika hozzáadása

    Piros paprika hozzáadása

    Gombapörkölt alap

    Gombapörkölt alap

    Gomba hozzáadva

    Gomba hozzáadva

  3. Felteszed a tészta kifőző vizét melegedni.
  4. Pár percig lefeded, de csak addig, amíg a gomba kicsit összeesik és alatt kellő mennyiségű folyadék lesz (a gomba elég sok vizet enged ki).
  5. Ha száraz tésztával dolgozol, kezd el kifőzni. A tészta tasakján találod a főzési időt, de tapasztalatom szerint ennél rendszerint egy kicsit több idő kell.
  6. Leveszed a fedőt és puhára párolod – illetve amíg a folyadék nagy része elpárolog belőle (különben elázik a tészta).

    Gombapörkölt készen

    Gombapörkölt készen

  7. Beleteszed a felaprított petrezselymet és melegen tartod, amíg a tészta elkészül.
  8. Ha friss házi tésztából készíted, most kezd kifőzni, mert néhány perc alatt kész.

    Tészta kifőzése 2

    Tészta kifőzése 2

  9. Amikor a tészta megfőtt, kiszeded és kevés vajat (vagy zsírt) teszel rá, hogy ne ragadjon össze.
  10. Utolsó lépésként összeállítod az ételt, tányérokra tálalva.

    Tészta kiszedése

    Tészta kiszedése

Elkészítési idő (száraztésztából):

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Gombapörkölt készítése (közben tésztakifőzés): 30 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

A tányérok aljára teszel egy-egy jó adag tésztát, ráhalmozod a gombapörköltet. Tejfölt is tehetsz a tetejére és egy kis petrezselyemzöldet.

Gombás tészta tálalva 2

Gombás tészta tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.