Carbonara spagetti egyszerűen – a többféle megoldás közül mindig keresem a legegyszerűbbet és leggyorsabbat. Megtaláltam. 15 perc alatt elkészül. Próbáld ki!

Carbonara spagetti

Carbonara spagetti egyszerűen – recept

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 40 dkg spagetti
  • 4 liter víz
  • 1 teáskanál só (vagy evőkanál is lehet)
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 5 dkg parmezán sajt 
  • 4 db tojás (3 db is elég lehet)
  • só (feltételesen, mivel van a főzővízben és a szalonna is sós)
  • őrölt bors

Bevásárlólista

  • 40 dkg spagetti
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 4 db tojás

Emlékeztető: őrölt bors

Megjegyzések:

  • Jó minőségű tésztából készüljön. A gyenge minőségű tészták könnyen túlfőnek.
  • A húsos szalonna az olaszoknál húsos tokaszalonna (panchetta), de nem követsz el szentségtörést, ha a kolozsvári szalonnát használod hozzá.
  • A parmezán jól reszelhető, érlelt sajt, nálunk is kapható (ne helyettesítsd trappistával)
  • A bors legyen frissen őrölt. Ki ne hagyd és ízlésed szerint használj belőle többet vagy kevesebbet. ezért nem adok meg mennyiséget.
  • A felvételek 2 adag étel készítését mutatják be.

Előkészítés

Gyakorlatilag semmit nem kell előkészítened azon kívül, hogy összekészíted a hozzávalókat.

Carbonara spagetti egyszerűen – elkészítés

  1. Felteszed a tészta főzővizét (vízforralóval gyorsíthatod). Megsózod. (Semmi olaj vagy más zsiradék.)
  2. Feldarabolod a húsos szalonnát és egy nagyobb serpenyőben elkezded kiolvasztani. (Ha előbb kiolvadna, mint ahogy a tészta megfő, lehúzod a tűzhely szélére.)

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  3. Beleteszed a tésztát a lobogva forró vízbe. (Lásd még: tésztafőzés!)

    Spagetti főzése 1

    Spagetti főzése 1

  4. Lereszeled a sajtot.
  5. Leütöd a tojásokat és egy villával összekevered.

    Tojások felverve

    Tojások felverve

  6. Hozzáadod a sajt nagy részét. (Keveset tegyél félre a tálaláshoz.) Összekevered.

    Tojások és sajt összekeverve

    Tojások és sajt összekeverve

  7. A kifőtt tésztát kiszeded, lecsepegteted, de nem öblíted le.
    Spagetti főzése 2

    Spagetti főzése 2

    Spagetti kiszedve

    Spagetti kiszedve

  8. Ráteszed a szalonnára. – A serpenyőt ekkor már ne melegítsd tovább.

    Spagetti sült szalonnával

    Spagetti sült szalonnával

  9. Keverés közben ráöntöd a tojásos keveréket. A forró tésztát egy-két percig folyamatosan kevered. Közben a tojásos keverék a tészta melegétől egy krémes (de nem rántotta-szerű lesz).

    Carbonara spagetti készen

    Carbonara spagetti készen

  10. Azonnal tálalod.

Megjegyzés:

  • A tészta csomagolására írt idő inkább csak irányadó legyen. Az olaszok fogkeményre (al dente) főzik. (Én ennél egy kicsit puhábbra szoktam. Ha te is ezt a változatot kedveled, akkor nagyon vigyázz, hogy a tészta szét ne főljön, mert élvezhetetlen lesz az étel.

Elkészítési idő:

  • Víz melegítése, szalonna kiolvasztása: 5 perc
  • Étel elkészítése: 10 perc

Összesen: 15 perc  (ha sokat vacakolsz, 20 perc)

Carbonara spagetti egyszerűen – tálalás

A kész ételt tányérokra szeded, a maradék parmezánnal megszórod.

Carbonara spagetti tálalva 1

Carbonara spagetti tálalva 1

Carbonara spagetti tálalva 2

Carbonara spagetti tálalva 2

 

Kik voltak a carbonarók?

Carbonaro, carbonaio jelentése: szénégető. A carbonarók olasz szénégetők voltak. Feltételezhető, hogy ezt az egyszerű és olcsó ételt sokszor készítették, innen kapta a tészta a nevét.

Nemcsak ételt neveztek el róluk, hanem politikai mozgalmat is, amely egy Calabriában létrejött monarchia-ellenes (királyság-ellenes) titkos politikai társaság volt. Céljuk Itália függetlenségének kiharcolása, az ország egyesítése és liberális berendezése volt. Tagjai az üldöztetések elől az Appenin-hegységbe menekültek, ahol gyűléseiken a szénégetők munkájához hasonló szertartásokat végeztek. Innen ered a nevük is. Gyülekezőhelyeiket kunyhóknak nevezték. Utódaik hozták létre az Ifjú Itália mozgalmat. (Forrás: Wikipedia)

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa