Házi tészta: készítése csak annak mumus, aki még életében nem készített. Valójában nem nagy dolog az alaprecepttel dolgozni, amely lisztből és tojásból készül, kevés sóval.

Túrós susza

Házi tészta készítése

Elkészítési idő: 40 dkg lisztből 1 óra 15 perc (gyakorlattal kevesebb, mint 60 perc)

Hozzávalók

 • 40 dkg liszt
 • 4 db tojás (közepes méretű)
 • 1 mokkás kanál só

Bevásárlólista

 • 1 kg liszt (legyen otthon)
 • 4 db tojás (közepes méretű)

Emlékeztető: só

Megjegyzések:

 • A fenti összetétel az u. n. 8 tojásos tészta. Ekkor 1 kg tésztában 8 db tojás van és nincs benne víz (vagy csak minimális a tészta keménységének beállítására). Ez a legfinomabb házi tészta. (Vannak ezzel ellentétes vélemények, van, aki fele tojással jobban szereti.)
 • Lehet kevesebb tojással is készíteni, akkor a tojások súlyának megfelelő mennyiségű vizet kell hozzá tenni. Ha egy üzletben azt látod, hogy 4 tojásos a tészta, akkor az azt jelenti, hogy 4 db tojást vízzel pótoltak.
 • Vannak olyan vélemények is, hogy a liszt felét jobb rétesliszttel vagy durum liszttel helyettesíteni. Ezeket a véleményeket mind figyelembe veheted, de végül is magadnak kell kikísérletezned, hogy nálatok melyik tészta a nyerő.
 • főételként 4 személyre, köretként fele mennyiségből célszerű készíteni (bár ez is egyedi, mert például nálunk a 20 dkg lisztből készült tészta főételként is elég 4 személyre)
 • A fényképeken levő tészta 20 dkg lisztből és 2 db tojásból  1 csipet sóval készült – ha még nem készítettél tésztát, azt javaslom, először ebből a mennyiségből dolgozz.

Házi tészta készítése

 1. A lisztet egy tálba teszed (könnyebb összeállítani, mint gyúrólapon). Összekevered a sóval, közepébe mélyedést készítesz.
 2. Beleütöd a tojásokat.
 3. Villával, fakanállal összekevered.

  Alapanyagok összekeverve

  Alapanyagok összekeverve

 4. Amikor már nem keverhető tovább, kézzel összegyúrod. Ha nagyon keménynek érzed, minimális vizet adhatsz hozzá, de csak annyit, hogy a tészta a közepesnél keményebb, de még jól gyúrható legyen.
  Tészta összegyúrva 1

  Tészta összegyúrva

  Tészta két darabban

  Tészta két darabban

 5. Pihenteted 30 percig fóliában – könnyebben kezelhetővé válik (tapasztalat: ne tovább! és ne tedd hűtőbe, mert olyan kemény lesz, hogy várhatsz, amíg nyújtani tudod). Ha kisebb méretű deszkán dolgozol, vedd a tésztát kétfelé.
 6. A következő lépés a tészta nyújtása. Szerintem ez a legnehezebb , mert a rugalmas tészta mindig visszaugrik, ezért fizikai erő kell a kézi nyújtáshoz.

  Tészta sodrófával nyújtva

  Tészta sodrófával nyújtva

 7. A következő lépés a darabolás. A tésztát jól belisztezve vastagabb nyújtófára kell sodorni, amelyet középen hosszában szétvágva a tésztából csíkok lesznek. Ezekből tetszés szerint lehet csusza tésztát,  vékony vagy széles metéltet, kockatésztát,  vagy akár cérnametéltet készíteni.
  Tészta sodrófára tekerve, felvágva

  Tészta sodrófára tekerve, felvágva

  Sodrófán felvágott tészta

  Sodrófán felvágott tészta

  Kockára vágott házi tészta

  Kockára vágott házi tészta

 8. Vigyázz arra, hogy a tészta össze ne ragadjon, mert gyúrhatod újra. Ezért lisztezni kell akkor is, ha mindjárt felhasználod és akkor is, ha szárítod.
 9. Ezzel a tésztakészítés művelete befejeződött. A következő lépés a kifőzés, amely már nem ennek a cikknek a témája.

Megjegyzés:

A házi tészta készítése tésztagéppel sokkal könnyebb és gyorsabban is megy, mint kézzel. Az alap tésztagép egyszerű, ára is elfogadható, ezért, ha tésztakedvelők vagytok, érdemes meggondolni egy tésztagép vásárlását.

Elkészítési idő:

4 fő részére

 • összeállítás: 5 perc
 • összegyúrás: 10 perc
 • pihentetés (gépi nyújtásnál nem is kell) 30 perc
 • nyújtás: 15 perc
 • formázás: 15 perc

Összesen: kézzel 1 óra 15 perc

Házi tésztával készült étel

Kedvcsinálónak:

 

Házi tészta készítés képek: saját készítésű tészta saját felvételei