Gesztenyés bejgli: az utóbbi években belopakodott a diós és mákos bejgli mellé a karácsonyi sütemények sorába. Egyszerű (gesztenyemasszából elkészíthető) és finom.

Gesztenyés bejgli 1

Gesztenyés bejgli recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

1 rúd bejglihez

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkás kanál kristálycukor
  • 1 teáskanál rum
  • 1/3 dl tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 35 dkg natúr gesztenye massza (cukrozatlan)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 2 – 3 evőkanál tej
  • 5 dkg mazsola

Megjegyzés:

Ha több rúd bejglit készítesz és köztük gesztenyést is, akkor a tészta hozzávalóit táblázatban a Bejgli tészta c. írásomban találod.

Előkészítés

  • A hűtést igénylő hozzávalókat kb. egy órával a készítés előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőfokra melegedjenek.
  • A mazsolát mosd meg. Ha kemény, áztasd be vízbe.

Gesztenyés bejgli készítése

Tészta készítése:

A hozzávalókból készítsd el a bejgli tésztát:

  1. A meglangyosított és az 1 mokkáskanál cukorral édesített tejben futtasd fel az élesztőt.
  2. Ezalatt keverd össze a por formájú alkotókat.
  3. Készíts mélyedést a közepébe. Ebbe tedd a felhabosodott élesztőt, a tojás sárgáját, a rumot és a tejfölt.

    Felfuttatott élesztő, tojás és tejföl hozzáadása

    Felfuttatott élesztő, tojás és tejföl hozzáadása

  4. Gyúrd össze jól nyújtható tésztává. Ha szükséges, használj több tejfölt.

    Tészta összegyúrva

    Tészta összegyúrva

  5. Pihentesd fél óráig.

    Tészta pihentetve

    Tészta pihentetve

A tészta készítését részletesen a bejgli tészta c. cikkemben találod.

Gesztenyés töltelék készítése:

Amíg a tészta pihen, készítsd el a gesztenyés tölteléket.

  1. A gesztenye masszát egy tálban villával nyomkodd szét. Add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, a tejet és a kinyomkodott mazsolát.

    Töltelék hozzávalók

    Töltelék hozzávalók

  2. Alaposan dolgozd össze.

    Töltelék összeállítva

    Töltelék összeállítva

A gesztenyés bejgli elkészítése

  1. A tésztát gyúrólapon nyújtófával nyújtsd négyszögletesre. A hossza legyen akkora, amekkora a sütőhöz tartozó tepsi hossza. Szélessége legyen a hosszúság felénél valamivel nagyobb. Ha van méretezett gyúrólapod, akkor könnyebb a dolgod.
    Tészta nyújtólapon

    Tészta nyújtólapon

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

  2. Kend rá a tésztára a tölteléket úgy, hogy körben másfél cm-en ne legyen töltelék.

    Töltelék felkenve

    Töltelék felkenve

  3. Csavard fel a tésztát hosszanti irányban, kicsit legyen laza, hogy legyen hely a további kelés okozta növekedésnek.

    Összecsavarás

    Összecsavarás

  4. Helyezd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha csak egy rudat sütsz, teheted középre, ha többet, akkor egyenletesen oszd szét. Tapasztalatom szerint 3 rúd fér el rajta.
  5. Kend meg a tetejét tojássárgájával, hagyd száradni 20 percig. Ezt ismételd meg háromszor.

    Tojással megkenve

    Tojással megkenve

  6. Az utolsó kenés után melegítsd elő a sütőt 170 fokon.
  7. Szurkáld meg a tészta oldalát és tetejét egy vastagabb tűvel (pl kötőtű), hogy a sütésnél keletkező gőz távozni tudjon.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  8. Süsd a tésztát 170 fokon 45 percig. Kezdetben takard le a tetejét alufóliával, mert a tojás gyorsan pirul, és így nem fog sötétre pirulni. A bejgli akkor van kész, ha az alja is és a teteje is megpirult. Az aljának kopogósnak kell lennie. Ha ezt ellenőrizni szeretnéd, kicsit el kell a tésztát fordítanod. Vigyázz, mert forró, használj az egyik kezeden fogókesztyűt, vagy több rétegű konyharuhát.

    Sütés után

    Sütés után

Megjegyzések:

  • Ideális esetben a bejgli nem reped meg, és a felülete szép márványos lesz. Ne ess azonban kétségbe, ha ezt nem tudod elérni, mert ez a sütemény akkor is finom lesz. (Látod, most az enyém sem lett repedezett.)
  • A felhasználás előtt akár egy héttel előbb is elkészítheted.
  • Ha nem fogy el, a maradékot alufóliába csomagolva a mélyhűtőben néhány hónapig tárolhatod.

Elkészítési idő:

  • Tészta elkészítése, pihentetése, közben a töltelék elkészítése: 45 perc
  • Nyújtás, töltés, felcsavarás: 30 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 120 perc (ebből munka: 45 perc)

Gesztenyés bejgli tálalása

Amikor a bejgli kihűlt, vékony, éles késsel 1 cm vastagra szeleteled és tálalhatod.

Gesztenyés bejgli felvágva

Gesztenyés bejgli felvágva

Gesztenyés bejgli 2

Gesztenyés bejgli tálalva