Fejes saláta receptek: ismert saláták újragondolt formában és ismeretlen nevű alkotások szerepelnek itt – mindenekelőtt nyáron jól használható változatokban.

Saláta céklával, fetával 1

Fejes saláta receptek

Itt olyan hozzávalókat sorolok fel, amelyeket részben nyáron jórészt tárolsz a hűtődben,  részben az élelmiszer áruházakban vagy zöldséges üzletekben könnyen beszerezhetők. Így egy kis odafigyeléssel szint naponta tehetsz egy-egy salátát az asztalra.

Elkészítési idő: néhány kivételtől eltekintve: 20 – 25 perc

Fejes saláta receptek – hozzávalók

4 személyre

Saláta alaphoz

Ezeket tartsd otthon:

  • vöröshagyma
  • lila hagyma
  • fekete olíva bogyó
  • kápia vagy kaliforniai paprika
  • dió
  • köles (vagy kuszkusz, bulgur, quinoa)
  • olíva olaj
  • só, bors
  • petrezselyemzöld, bazsalikom, menta, snidling,

Ezeket alkalmanként vásárold hozzá:

  • fejes saláta alap
  • eper
  • póré hagyma
  • paradicsom
  • koktél paradicsom
  • uborka
  • feta sajt
  • mozzarella (legjobb, ha mini mozzarellát vásárolsz)
  • parmezán (reszelve is vásárolhatod)

Amit készítened kell:

  • felkockázott sült vagy pirított főtt cékla
  • kruton (fűszeres kenyérkocka)

Öntetekhez:

  • olíva olaj (jó minőségű)
  • majonéz
  • joghurt
  • mustár

Előkészítés

  • Egyes alapanyagok előkészítés nélkül felhasználhatók (mini mozzarella, fekete olíva bogyó)
    Mozzarella

    Mozzarella

    Fekete olíva bogyó

    Fekete olíva bogyó

  • A képeken láthatod, hogy az alapanyagok nagy részét tisztítás, megmosás és leszárítás után fel kell tépkedni kockázni, darabolni, vagy szeletelni a jól fogyasztható eredmény érdekében.
    Uborka

    Uborka

    Paradicsom

    Paradicsom

    Lila hagyma

    Lila hagyma

    Póré hagyma és lila hagyma

    Póré hagyma és lila hagyma

    Uborka, hagyma, kápia paprika

    Uborka, hagyma, kápia paprika

    Feta sajt

    Feta sajt

  • A céklát meg kell sütnöd vagy főznöd és megpirítanod
  • A krutont el kell készítened

    Kruton

    Kruton

  • A diót fel kell aprítani
  • A kölest meg kell főzni

Fejes saláta receptek – elkészítés

A képek segítségével könnyen összeállíthatod, ezért csak a hozzávalókat adom meg. Fűszerezhetsz sóval, frissen őrölt borssal, zöld- vagy szárított fűszerekkel kedvedre. A fetával készített saláták görög saláta jellegűek, ezért ezekhez a bazsalikom illik. A többinél használhatsz petrezselymet, snidlinget vagy mentát. (Ezeket a hozzávalókban külön nem jelöltem, mivel egyéni ízlés és mi van otthon kérdése.)

Hamis cézár saláta

Hozzávalók:

  • 2 fej fejes saláta (az eredeti receptben római saláta van)
  • 3 dkg parmezán sajt
  • két maréknyi kruton
  • öntet: 1 tojásból majonéz (kb. 1 dl)

Elkészítés:

Hamis cézár saláta

Hamis cézár saláta

Görög pásztor saláta

Hozzávalók:

  • 1 fej fejes saláta
  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 20 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
  • 1 fej lila hagyma
  • 20 – 25 szem fekete olíva bogyó
  • öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Görög pásztor saláta

Görög pásztor saláta

Epres saláta

Hozzávalók:

• 1 db nagy vagy 2 db kisebb fejes saláta
• 8 szem eper
• 10 – 20 dkg (1 vagy 2 csomag) mini mozzarella
• 4 szelet nyers füstölt vagy főtt sonka
• 1 szál mentalevél (lehet citromfű is)
• öntet: 4-6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Mari salátája

Egy diétás változat

Hozzávalók:

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db nagyobb kígyó uborka
  • 8 db közepes paradicsom
  • 10 dkg feta sajt (sós, további só nem szükséges)
  • öntet: 4  evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Mari salátája

Mari salátája

Fejes saláta céklával, fetával

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 2 db közepes cékla
• 20 dkg feta sajt
• fél piros kápia vagy kaliforniai paprika
• öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Előkészítés:

A céklát megmosod, felkockázod és serpenyőben átpirítod.

Elkészítés:

Saláta céklával, fetával

Saláta céklával, fetával

Vegyes saláta koktél paradicsommal, fetával, lila hagymával

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 25-30 db koktél paradicsom
• 20 dkg feta sajt
• fél fej lila hagyma
• öntet: 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj

Elkészítés:

Saláta koktél paradicsommal, fetával

Saláta koktél paradicsommal, fetával, lila hagymával

Saláta dióval

Hozzávalók:

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db kígyó uborka
  • 8 db paradicsom
  • 1 db póré hagyma
  • 10 dkg dió
  • öntet: 4 – 6 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

Saláta dióval

Saláta dióval

Saláta kölessel

Hozzávalók:

• 1 db fejes saláta
• 1 db kígyó uborka
• 25-30 db koktél paradicsom (vagy 8 db felkockázott paradicsom)
• 5 dk hántolt köles
• 4 – 6 evőkanál extra szűz olíva olaj
• fél marék snidling

Előkészítés:

  • A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzöd.

Elkészítés:

Saláta kölessel

Saláta kölessel

Tálalás

  • A saláta alap alkotóit összekevered. Vigyázz a feta sajttal azért, mert nagyon könnyen széttöredezik. (A többi alkotó összekeverése után tedd csak a saláta tetejére, így az eredmény nemcsak finom, hanem szép látvány is lesz.
  • A külön használatos fűszereket (só, őrölt bors, friss zöld fűszerek) beleteheted a saláta alapba. Gondolj azonban arra, hogy a kész öntetek (majonéz, mustár) is tartalmaznak fűszereket.
  • Az öntetet csak tálalás előtt tedd a salátára, mert különben levet enged és összeesik. Természetesen, ha van maradék, így is elfogyasztható, de nem lesz olyan finom és látványos, mint frissen készítve.

 

Képek: saját készítésű saláták faját felvételei.