Párolt fehérkáposzta: a párolt lilakáposzta méltatlanul elhanyagolt mostoha testvére. Talán a nagyon semleges színe miatt van ez, mert ugyanolyan finom tud lenni, mint sokat készített testvére.

Párolt fehérkáposzta sült kolbászhoz

Párolt fehérkáposzta recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg fehér káposzta (torzsa nélkül)
  • 2 db közepes nagyságú hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál 15 %-os ecet (aki nem bírja az ecetet, készítse citromlével)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál darabos köménymag

Bevásárlólista

  • 1 fej fehér káposzta
  • 2 db közepes nagyságú hagyma

Emlékeztető: sertészsír, só, ecet, kristálycukor, köménymag

Megjegyzések:

  • Mivel vásárolni általában csak egy nagyobb káposztafejet lehet, ezért azt ajánlom, ne keresgéld a kis fejeket, hanem a maradékból készíts káposztasalátát, (hűtőben hetekig eláll) vagy az amerikai változatot, sárgarépával és majonézzel coleslaw-t. Ha beleillik az elképzeléseidbe, akár káposztás tésztához vagy káposztás réteshez is felhasználhatod.
  • Lehetne még készíteni almával, esetleg birsalmával és/vagy fehér borral, ezt majd egy másik alkalommal készítem el.

Előkészítés

  • A káposztát szálasra szeleteled.

    Felszelt fehér káposzta

    Felszelt fehér káposzta

  • Megszórod a sóval, és fél óráig állni hagyod. Közben időnként átforgatod. A só hatására a káposzta magába szívja a sót, jobb íze lesz előre besózva,  kicsit össze is fog esni, könnyebben belefér majd a főzőedénybe.
  • A hagymát félkarikára vágod (itt fölösleges apróra darabolni).

Párolt fehérkáposzta készítése

  1. A zsírt felolvasztod, felmelegíted.
  2. Ráteszed a hagymát és megpárolod.
    Hagyma párolása zsíron 1

    Hagyma párolása zsíron 1

    Hagyma párolása zsíron 2

    Hagyma párolása zsíron 2

  3. Hozzáadod a káposztát. Kevés vizet (kb. 0,5 dl) öntesz alá.

    Káposzta párolása 1

    Káposzta hozzáadása

  4. Elkezded párolni.
  5. 10 perc után hozzáadod  a köménymagot, a cukrot és ecetet.

    Káposzta párolása 2

    Káposzta ízesítése, fűszerezése

  6. Jól összekevered.
  7. Párolod további 10 percig. Megkóstolod. Mivel a fűszerezés egyéni, ezért pontosan soha nem lehet megmondani a cukor, ecet és só mennyiségét, ilyenkor lehet az ízeket egyéni ízlésednek megfelelően beállítani. Ha szükséges, pótold a vizet. A párolást végezd fedő alatt.
  8. További hozzávetőlegesen 15 perc párolás után az étel elkészült. (Ez a 20 perc sem szentírás, mivel függ a káposzta fajtájától, a szálak vastagságától és attól, mennyire puhára szeretnéd készíteni.)

    Káposzta párolása 3

    Párolt fehérkáposzta készen

Elkészítési idő:

  • Káposzta és hagyma felszeletelése: 15 perc
  • Párolás: 40 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 25 perc)

Párolt lilakáposzta tálalása

Köretként adhatod különféle sült húsokhoz (sertés vagy nagy baromfi), sült hurka, kolbász), tehát bármihez, amit párolt lilakáposztával tálalnál. A sültek zsírjával kicsit meglocsolva még finomabb lesz.

 

Párolt fehérkáposzta sült kolbászhoz

Párolt fehérkáposzta sült kolbászhoz

 

Ételkészítés, képek: Pap Zsuzsa