Hagymamártás: gondolnád, hogy hagymából is lehet finom mártást készíteni? Pedig igen. A feledésbe merült étel most ismét kedvelt lehet!

Hagymamártás sült húshoz tálalva 1

Hagymamártás recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 3 db közepes vagy 2 db nagy vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 – 2 dl alaplé vagy 1 kávéskanál ételízesítő (ha lehet, sómentes, ha ez nincs, akkor 2 kávéskanál – ez esetben a sóval vigyázni kell)
  • 150 g (1 kis pohár) tejföl
  • 1 mokkás kanál őrölt bors
  • só (feltételesen)

Bevásárlólista

  • 3 db közepes vagy 2 db nagy vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: liszt, ételízesítő, só, őrölt bors

Előkészítés

A hagymát apróra vágod, vagy lereszeled.

Hagyma mártás készítése

  • A vaj felén megpirítod az apróra vágott hagymát (azért oda ne égesd!)

    Hagyma pirítása

    Hagyma pirítása

  • Rászórod a lisztet, az ételízesítőt és összekevered.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  • Hozzáadod a vaj másik felét.

    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

  • Kevés vizet adsz hozzá és addig párolod, amíg a hagyma teljesen megpuhul.
  • (Nekem itt át kellett raknom egy lábasba, mert a serpenyő kicsinek bizonyult)
  • Add hozzá a tejfölt, az őrölt borsot és keverd össze.

    Tejföl hozzáadása

    Tejföl hozzáadása

  • Ha szükségesnek érzed, botmixerrel törd simára.
  • Ha kell, adj hozzá még sót.
  • Forrald fel (ha túl sűrű lenne, adj még hozzá vizet) és ezzel a mártás el is készült.

    Hagymamártás készen

    Hagymamártás készen

Hagymamártás tálalása

Sült húsok és köret kiegészítője.Hagymamártás sült húshoz tálalva 1

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa