Zöldségleves: kreatív étel. Ha nincs ötleted, de van otthon némi zöldségféle, ne törd tovább a fejed, főzz egy jó zöldséglevest. Egy-két virsli még tartalmassá is teheti.

Zöldségleves 10

Zöldségleves recept

Elkészítési idő összesen: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

A leveshez:

  • 2 – 3 szál sárgarépa
  • 2 – 3 szál fehér répa
  • 1/8 rész zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 10 dkg  zöldborsó vagy zöldbab (mirelit és kb. fél maréknyi)
  • 2 db közepes krumpli
  • 4 db virsli
  • 10 dkg csipetke
  • 1 liter húsleves, hús alaplé vagy víz (a vízhez 1 lapos teáskanál Vegeta Naturella)
  • 1 csokor petrezselyem

A rántáshoz:

  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt

Bevásárlólista

  • 2 – 3 szál sárgarépa
  • 2 – 3 szál fehér répa
  • 1 db zeller
  • 1 fej hagyma
  • 10 dkg  zöldborsó
  • 2 db közepes krumpli
  • 4 db virsli
  • 10 dkg csipetke
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: zsír vagy olaj, ételízesítő, liszt

Megjegyzések:

  • Ha valamiből van még kevés zöldség maradék (például néhány rózsa karfiol vagy brokkoli, azt is nyugodtan bele teheted.
  • A petrezselyem szárát felaprítva szintén beleteheted a levesbe. Párold a zöldségekkel együtt.

Előkészítés

  • A krumplit, a sárgarépát és fehérrépát megtisztítod, kis kockákra vágod.
  • A hagymát és a petrezselymet felaprítod.

A zöldségleves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megfuttatod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Ráteszed a sárgarépát, fehérrépát és zellert.
  3. Megsózod. Kissé lepirítod. (A lepirított sárgarépától a levesnek szép sárga színe lesz.) Ez vagy 10 percig fog tartani. Ezalatt a zöldségek félig megpuhulnak.

    Zöldborsó hozzáadása

    Zöldborsó hozzáadása

  4. Hozzá teszel fél deci vizet.
  5. Párolod 10 percig.
  6. Közben felvágod a virslit.
  7. Hozzá öntesz vizet (2 dl-t tégy félre a rántás felengedéséhez).

    Felengedés 1

    Felengedés 1

  8. Beleteszed a krumplit és a csipetkét és főzöd további 10 percig.

    Krumpli csipetke hozzáadása

    Krumpli csipetke hozzáadása

  9. Közben elkészíted a rántást. A zsíron megpirítod a lisztet, majd a maradék hideg vízzel felengeded és egyenletesre kevered (dolgozz gyorsan, mert különben a rántás összecsomósodhat). Ha mégis csómós lett, szűrőkanálon nyomd át a levesbe.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Felengedés 2

    Felengedés 2

  10. Beleteszed a virsli karikákat. Felforralod, rászórod a petrezselyem zöldet és a leves elkészült.

    Virsli belefőzése

    Virsli belefőzése

Megjegyzések:

  • A sűrítést rántás nélkül is elvégezheted. Vegyél ki a levesből 3 dl-t. Tedd egy turmix gépbe, pépesíts el, majd öntsd vissza a levesbe. Botmixerrel is elvégezheted ezt a műveletet, de akkor a leves sűrűjével dolgozz.
  • Hússal készítve ragu leves lesz belőle.

Elkészítési idő:

  • Zöldségek feldarabolása: 10 perc
  • Párolás, főzés: 30 perc
  • Rántás, felforralás: 5 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

Melegen tálald. Szükség szerint tejföllel gazdagíthatod.

Zöldségleves tálalva 1

Zöldségleves tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei