Sütőtök krémleves néhány évtizeddel ezelőtt még nem szerepelt a közkézen forgó  sütőtök receptek között. Ma már számtalan változatát lehet elkészíteni.

Sütőtök leves 1

Sütőtök krémleves recept

Elkészítési idő: 65 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

(4 személyre)

  • 0,5 kg sütőtök (megtisztítva) – bármelyik fajta tök alkalmas rá
  • 1 db nagyobb krumpli (tompítani fogja a sütőtök édes ízét)
  • 1 fej közepes hagyma
  • 10 dkg húsos vagy sima füstölt szalonna
  • 8 dl hús alaplé (vagy 8 dl víz és házi készítésű ételízesítő)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl 20 %-os főzőtejszín (10 %-osból 2 dl)
  • fél maréknyi tisztított tökmag
  • fűszerek: só, bors, kakukkfű vagy petrezselyem

Bevásárlólista

  • 1 db kb. 1 – 1,2 kg-os sütőtök( vagy egy fél)
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 fej közepes hagyma
  • 10 dkg húsos vagy sima füstölt szalonna
  • 1 db 20 %-os főzőtejszín
  • 1 kis zacskó tisztított tökmag

Emlékeztető: fokhagyma, só, bors, kakukkfű, alaplé vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő

Előkészítés

  • A sütőtök héját leszedet (zöldségtisztítóval gyorsan kész), a magos részt kivájod, a többit felkockázod.

    Sütőtök kockákra vágása

    Sütőtök kockákra vágása

  • A krumplit megtisztítod és kockákra vágod (felhasználásig víz alatt tartod, mert elszíneződik).

    Krumpli feldarabolva

    Krumpli feldarabolva

  • A szalonnát vékony csíkokra vagy kis kockákra vágod.
  • A hagymát kettévágod, vékonyra felszeleteled.
  • A fokhagymát apróra vágod, vagy nagyobb késsel szétnyomod, ha van fokhagymaprésed, azzal is dolgozhatsz.

Sütőtök krémleves elkészítése

  1. A tökmagot kicsit megpirítod szárazon abban a lábosban, amiben a levest főzöd (így csak egy edényt kell használnod).

    Tökmag pirítása

    Tökmag pirítása

  2. Beleteszed az edénybe a feldarabolt szalonnát, kiolvasztod, kicsit pirítod, majd a megsült darabokat kiszeded (nem baj, ha egy része benne marad).

    Pirított szalonna

    Pirított szalonna

  3. A kiolvadt zsíron megpárolod a hagymát, majd hozzáadod a fokhagymát.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  4. Egy-két perc után a felkockázott tököt és a krumplit, a zsírban néhányszor átforgatod.

    Sütőtök hozzáadása

    Sütőtök hozzáadása

  5. Hozzáadod a krumplit és ráöntesz az alapléből vagy vízből annyit, hogy éppen elfedje. Ha vizet használsz, adj hozzá annyi ételízesítőt, hogy kellemes legyen az íze. Ha van friss kakukkfüved, dobj rá néhány ágacskát (ezt később kiszeded), ha nincs, használj szárítottat – más fűszerrel is kipróbálhatod.

    Fokhagyma és krumpli hozzáadása

    Fokhagyma és krumpli hozzáadása

  6. Megpárolod a tököt és a krumplit.
  7. Amikor a tök és a krumpli is megfőtt, botmixerrel péppé töröd.

    Pépesítve

    Pépesítve

  8. Hozzáadod a tejszínt és frissen őrölt borsot. A maradék alaplét hozzáadása után jól összekevered, ha nem elég sós, utána sózod, és az egészet felforralod. Ha túl sűrű lenne, még egy kis vízzel felhígítod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő, tisztítási, darabolási műveletek: 20 perc
  • Szalonna, hagyma pirítása: 10 perc
  • Sütőtök, krumpli főzése: 20 perc
  • Pépesítés: 5 perc
  • Fűszerezés, forralás: 10 perc

Összesen: 65 perc (ebből munka: 40 perc)

Megjegyzés:

Ez a sütőtök krémleves recept sűrítő anyagként krumplit tartalmaz, de más sűrítő anyagokkal (rántással vagy akár almával) is elkészítheted.

Sütőtök krémleves tálalása

  • Az elkészült sütőtök krémleves forrón tálalható, tetejére teszed a pirított szalonnát és a tökmagot.
Sütőtök leves tálalva

Sütőtök krémleves tálalva

 

Sütőtök leves képek: saját készítésű leves saját felvételei.