Kifli készítése: legfeljebb akkor okozhat egy kis problémát, ha még soha életedben nem készítettél kelt tésztát. Ha ezt a receptet követed, ha kezdő vagy, akkor is sikerülni fog.

Kifli 1

Kifli recept

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

6 db kiflihez

  • 35 dkg fehér liszt
  • 140 ml tej
  • 100 ml víz
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál cukor

Bevásárlólista

  • 5 dkg élesztő

Emlékeztető: liszt, tej, vaj, cukor, só

Kifli készítése

  1. Egy bögrébe beleteszed a cukrot, a tejet, meglangyosítod, és belemorzsolod az élesztőt.
  2. Egy tálba kiméred a lisztet, beleteszed a sót és jól összekevered. Közepébe mélyedést készítesz.
  3. A vajat meglangyosítod, éppen csak folyékony legyen.
  4. A mélyedésbe teszed a felfutott élesztőt, összekevered a liszttel.
  5. Hozzáadod a vajat, a vizet és az egészet jól összekevered.
  6. Kézzel megdagasztod (ez kb. 10 perc lesz. Közepesnél kicsit lágyabb legyen a tészta, ha szükséges, adj még hozzá egy kis langyos vizet.
  7. A dagasztással akkor vagy kész, amikor a tészta egyenletes  és már nem ragad sem a kezedhez, sem az edény falához. Ha a ragadósság nem akar eltűnni, kevés lisztet adj még hozzá.
  8. Amikor kész vagy, fedd le (konyharuhával is lefedheted) és hagyd kelni kétszeresére. Ez nagyjából 1 óra hosszáig tart majd.
  9. Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett lapra, és nyújtsd ki szögletesre úgy, hogy 6, nagyjából négyzet alakú lapra lehessen szétvágni.
    Kelt tészta feldolgozása

    Kelt tészta feldolgozása

    Kelt tészta feldarabolása

    Kelt tészta feldarabolása

  10. A feldarabolás után következik az egyes darabok formázása, amit a képeken láthatsz. Az utolsó képen a kifli alsó felét látod, itt kell végződnie a tészta csúcsának. Ha rövid lenne, kicsit nyújtsd meg.
    Formázás 1

    Formázás 1

    Formázás 2

    Formázás 2

    Formázás 4

    Formázás 3

Sütés

  1. Az elkészült kifliket rakd sütőpapírral lefedett sütőlapra, takard le konyharuhával és keleszd tovább fél óráig.

    Kiflik sütőlapon

    Kiflik sütőlapon

  2. Közben melegítsd elő a sütőt 210 fokon. A sütő aljára tégy egy vízzel negyed részig töltött tepsit.
  3. Rakd be a kifliket a sütőbe, süsd 20 percig, vedd ki a tepsit és süsd készre a kifliket (alul-felül szép barna legyen.
  4. A kész kifliket hűtsd ki rácson.

    Kiflik hűtése rácson

    Kiflik hűtése rácson

Elkészítési idő:

  • Összeállítás: 10 perc
  • Kelesztés összesen: 100 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
  • Tészta feldolgozása, formázása: 10 perc
  • Sütés: 25 perc (ezalatt is mást csinálhatsz, bár oda kell figyelnek)

Összesen: 150 perc (ebből a munkád: 20 perc)

Kiflik tárolása

Amikor kihűltek, tedd konyharuhával bélelt kenyérkosárba és fogyasztásig takard le.

 

Kiflik kenyérkosárban 1

Kiflik kenyérkosárban

Ha marad másnapra, védd még egy polietilén zacskóval, hogy ki ne száradjon.

 

Kenyérsütésről itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítés, saját fotók.