Rozmaringos kacsamell: az étel elkészítésénél a hagyományokat követtem, tehát ez a kacsamell nem rozé, hanem teljesen át van sütve. Régebben csak így készítettük. Próbáld ki te is, mert nagyon finom.

Rozmaringos kacsamell

Rozmaringos kacsamell recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

2 személyre (ha nagyobb a kacsamell, 4 személyre is elég lehet)

  • 1 db pecsenyekacsa mell
  • 1 evőkanál kacsazsír (ha nincs, setészsír is megfelel)
  • 2 szál friss rozmaring ág (ha nincs, használhatsz szárított rozmaringot is)
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál majoránna

Bevásárlólista

  • 1 db pecsenyekacsa mell

Emlékeztető: kacsa vagy sertészsír, 2 szál (vagy szárított) rozmaring, őrölt fekete bors, majoránna, só

Előkészítés

  • A kacsamell alsó részét (a nem bőrös oldalt) sütés előtt egy órával (de akár egy nappal is) borssal és majoránnával bedörzsölöd.
  • A mell bőrét keresztben, hosszában bevagdalod.
  • Közvetlenül sütés előtt mindkét oldalát megsózod. (Azért sütés előtt, mert különben a hús levet enged és sütés közben kiszáradhat.)

Rozmaringos kacsamell elkészítése

  1. Egy serpenyőben (ha lehet, olylanban, amelynek fedel van és a nyele levehető) felolvasztod és felforrósítod a zsírt.
  2. A kacsamell mindkét oldalát átsütöd. Jó, ha a bőrös oldala kicsit meg is pirul. Fordítsd úgy, hogy a bőrös fele legyen felül.
    Elősütés serpenyőben 1

    Elősütés serpenyőben 1

    Elősütés serpenyőben 2

    Elősütés serpenyőben 2

  3. Kevés vizet öntesz alá. A tetejére teszed a két ágacska rozmaingot.

    Fűszerezés friss rozmariggal

    Fűszerezés friss rozmariggal

  4. Fedő alatt addig párolod, amíg a hús puha lesz. Ez az idő függ a kacsamell nagyságától és a szárnyas korától, ezért nem lehet pontosan megmondani. Hozzávetőlegesen 1 – 1,5 óra.
  5. Beteszed a sütőbe. (Ha a serpenyőd nyele nem levehető, tedd át egy sütőtőálba úgy, hogy a bőrös fele felül legyen.
  6. Ha krumplival készíted, tedd mellé.
  7. Süsd 180 fokon addig, amíg a bőre szépen megpirul. (Közben sörrel meg is kenegetheted.) A krumplikat sütés közben meg is forgathatod, hogy mindkét oldaluk átsüljön. Amikor a bőre szépen megpirult, a kacsamell el is készült.
    Rozmaringos kacsamell készen

    Rozmaringos kacsamell készen

    Rozmaringos kacsamell felvágva

    Rozmaringos kacsamell felvágva

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Párolás: 60 perc
  • Átsütés: 20 perc

Összesen: 90 perc (ebből munka: 15 perc)

Rozmaringos kacsamell tálalása

Tálalhatod hagyományos módon egészben sült krumplival vagy krumplipürével és párolt lilakáposztával, (de akár salátát is készíthetsz hozzá).

 

Rozmaringos kacsamell tálalva 3

Rozmaringos kacsamell tálalva 3

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa