Rántott csirkemáj: ha szereted a májat, akkor ez az egyik legfinomabb májból készült étel, ha jól van elkészítve. A titkokat itt mind megtalálod.
Rántott csirkemáj recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 12 db nagyobb csirkemáj szív nélkül (kb. 80 dkg, ha szívvel vásárolod, 1 kg)
A panírozáshoz (a liszt és zsemlemorzsa lehet több vagy kevesebb is):
- 4 evőkanál liszt
- 2 db tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
A sütéshez:
- 0,5 liter napraforgó olaj (lábastól és májak méretétől függően lehet több, vagy kevesebb)
Tálaláshoz:
- Só
- Sült krumpli (lehet más is, például párolt rizs)
- Görög saláta (lehet bármilyen saláta, sőt zöldségek is salátaöntet nélkül)
- Spenót mártás.
Bevásárlólista
- 12 db nagyobb csirkemáj szív nélkül
- 2 db tojás
Emlékeztető: liszt, zsemlemorzsa, napraforgó olaj (legalább fél liter), só, köret (keresd a receptnél)
Előkészítés
- A májakról eltávolítod az inakat, és ha szívvel vásároltad, akkor azokat is (később beleteheted húslevesbe, vagy készíthetsz belőle pörköltet egy főzelékre feltétként).
- A májat lemosod, leöblíted, szűrőkanálon lecsepegteted.
- Papírtörlővel leitatgatod róla a maradék nedvességet és a panírozásig egy tálba teszed.
Csirkemáj
- A panírozó anyagokat kisebb tálkákban előkészíted.
- A tojást villával összekevered, kicsit felvered.
- A krumplit hámozd meg, vagdald fel és tedd vízbe. Ha párolt rizst készítesz, tedd fel párolódni.
Krumpli felszeletelve
- A salátához használt anyagokat készítsd elő, vagdald fel.
Rántott máj elkészítése
Úgy szervezd meg a munkát, hogy ez frissensült. Tehát ne készítsd el előre!
- Az olajat lassan elkezded melegíteni, hogy forró legyen, amikorra az első adagot bepaníroztad.
- A májakat egyenként lisztbe, a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatod. (Inkább csak rázogasd, kézzel megfordíthatod, de ne tapogasd bele a panírozó anyagokat.
Panírozás 1
Panírozás 2
Panírozás 3
- Tálcára egymás mellé kiteszed. (Ne rakd egymásra!)
Panírozott csirkemáj
- Közben az olaj felforrósodott (nem szabad füstölnie, de kellő melegnek kell lennie, hogy a panírt gyorsan összekapja).
- Egyenként beleteszed a bepanírozott májakat (feltehetően 4 – 5 darab fog beleférni a lábasba úgy, hogy nem érnek egymáshoz).
- Egy perc sütés után megfordítod.
Sütés
- A hőmérsékletet kicsit lecsökkented, hogy a máj belseje is meg tudjon sülni.
- Sütés közben a májakat többször is megfordíthatod. Az a lényeg, hogy mindkét oldala aranybarnára süljön és a belseje is átsüljön. Ehhez kell egy kis gyakorlat, az gyorsan megszerezhető. A sütési idő adagonként 5 – 6 perc.
- Amikor a májak megsültek, szűrőkanálon lecsepegteted, majd papírtörlővel bélelt tálra állítva kirakod.
- Sütheted a következő adagot. (Lehet, hogy mielőtt elkezded, az olajat kicsit vissza kell melegítened!)
Megjegyzés:
- Amíg sülnek a májak, a krumpli is megsül egy másik edényben, vagy a rizs is megpárolódik. A salátát is befejezheted.
A csirkemáj elkészítési ideje:
- Előkészítés: 20 perc
- Panírozás: 10 perc
- Sütés (több adagban): 15 perc
Összesen: 45 perc.
A legfinomabb rántott csirkemáj elkészítésének 6 titka
Hogy te készíthesd el a legfinomabb rántott csirkemájat, nagyon figyelj az alábbi 6 dologra:
- Tisztítsd meg a májat alaposan, de ne sózd meg, mert kiengedi a levét . A vizet távolítsd el róla, mert ha vizes marad a máj, sülés közben fröcsögni, pattogni fog.
- A panírt ne tapogasd bele a májba és ne rakd egymásra a panírozott darabokat.
- Süsd lábasban. Ha mégis fröcsögne, nem kell majd konyhát tisztítani!A sütőolaj annyi legyen, hogy a májak “ússzanak” benne. Ügyelj az olaj hőmérsékletére. Legyen forró, de ne füstöljön.
- A sütési idő ne legyen több 5-6 percnél, mert a máj megkeményedik. Ha kicsik a májak, még ennyi idő sem kell.
- Sütés után az olajat alaposan csepegtesd le.
- Csak a tálaláskor sózd meg.
Rántott csirkemáj tálalása
- Tálaláskor a májakat sózd meg.
- Tálalhatod sült krumplival vagy párolt rizzsel, esetleg majonézes vagy spenót mártással. Készíthetsz hozzá kedved szerinti salátát is.
Rántott csirkemáj különleges kerámia tányéron tálalva
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Idős otthonban lakom, csak egy pici rezsóm van. Gyorsan-könnyen-viszonylag olcsón elkészithető , jobbára egytál ételeket
keresek. A sült karfiolt meg fogom csinálni.
Csak dicsérni tudom a folyamat-képeket, a pontos leirást!
Kedves Zsuzsi! Nagyon örülök, hogy “”rád találtam”Szeretem nézegetni receptjeidet, most a májat fogom elkészíteni.Nagyon érthetően írsz le minden receptedet, valamint ami még nagyon tetszik ///Ez kiváltképp hasznos a kezdők számára// hogy felhívod a figyelmet, mire is kell ügyelni a főzés-sütés során. További szép napokat kívánok neked.Margit
Köszönöm kedves szavaidat!