Kacsamell sütése hagyományos módon. Ez azt jelenti, hogy nem rozé, hanem teljesen át van sütve. Hagyományosan ez így volt szokás. Finom, puha, omlós.

Rozmaringos kacsamell tálalva 2

Kacsamell sütése

Elkészítési idő: 115 perc

Hozzávalók:

2 személyre (ha nagyobb a kacsamell, 4 személyre is elég lehet)

  • 1 db pecsenyekacsa mell

    Kacsamell

    Kacsamell

  • 1 evőkanál kacsazsír (ha nincs, setészsír is megfelel)
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál szárított majoránna
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű

Bevásárlólista

1 db pecsenyekacsa mell

Emlékeztető: kacsazsír v. sertészsír, őrölt fekete bors, szárított majoránna, szárított kakukkfű

Előkészítés

  • A kacsamellet folyó vízben leöblíted. Bőrét hosszában és keresztben bevagdolod, így “kockás” lesz. (Szebben be tudod vágni, ha előtte a hűtőben lehűtöd, mert szobahőmérsékleten a szétvágott darabok kicsit elcsúszkálnak.)
  • A mell másik, a csontos oldlát befűszerezed őrölt fekete borssal, majoránnával és kakukkfűvel.
  • Sütés előtt közvetlenül sózd csak meg, mert különben a hús levet enged és sütés után száraz lesz.

Kacsamell sütése

  1. Egy olyan edényben, amely később a sütőbe is betehető, felforrósítod a zsírt.
  2. Elvégzed az elősütést. Átsütöd benne a kacsa mindkét oldalát. Először a bőrös oldalával kezd, akkor nem tapadnak még rá a fűszerek. (Ha a fűszeres oldallal kezdenéd, a fűszerek egy része a zsírba kerül és egy része utána a kacsa bőrös részére.) A sütésnél ügyelj arra, hogy a hús illetve bőrfelület kicsit piruljon meg.
    Elősütés serpenyőben 1

    Elősütés serpenyőben 1

    Elősütés serpenyőben 2

    Elősütés serpenyőben 2

  3. Amikor ezzel készen vagy, következhet a párolás. (A kacsamell bőrös része legyen felül.) Kevés vizet teszel a hús alá. Fedő alatt párolod addig, amíg a hús puha lesz.)
  4. Közben – fél óra elteltével – melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
  5. Amikor a hús megpuhult, fedő nélkül tedd a sütőbe. Ha krumplival szeretnéd készíteni, az előzőleg megfőzött krumplit is tedd mell.

    Rozmaringos kacsamell készen

    Rozmaringos kacsamell készen

  6. Süsd addig, amíg a hús felső, bőrös része szép aranybarna lesz. Ekkor a hús elkészült.

    Sütőben sütés után

    Sütőben sütés után 

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Elősütés, párolás: 80 perc
  • Sütés sütőben: 15 perc

Összesen: 115 perc

Kacsamell sütése – tálalás

Tálalhatod

Rozmaringos kacsamell tálalva 2

 

Az ételt és képeket készítette: Pap Zsuzsa