Afrikai harcsapörkölt gombával: kissé szokatlan párosítás, de nem egyedülálló, hiszen a dorozsmai molnár pontyban is együtt vannak csak kissé más elkészítéssel.

Afrikai harcsapörkölt

Afrikai harcsapörkölt gombával

Afrikai harcsapörkölt gombával – recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg afrikai harcsa

    Afrikai harcsa darab

    Afrikai harcsa darab

  • 40 dkg csiperke gomba (lehetőleg kisebb méretűek)

    Gomba

    Gomba

  • 2 közepes fej hagyma
  • 1 evőkanál baromfi vagy sertészsír
  • 1 teáskanál  piros fűszerpaprika (édes)

Bevásárlólista

  • 80 dkg afrikai harcsa
  • 40 dkg csiperke gomba
  • 2 közepes fej hagyma

Emlékeztető: baromfi vagy sertészsír, piros édes fűszerpaprika, só

Megjegyzés:

Előkészítés

  • Az afrikai harcsa darabot leöblíted, nagyjából 2 x 2 x 2 cm-es kockákra vágod.

    Afrikai harcsa feldarabolva

    Afrikai harcsa feldarabolva

  • A gombákról az alsó földes részeket eltávolítod, megmosod (ne áztasd, mert rengeteg vizet képes felvenni és a pörkölt szaftot nagyon felhígítja). Ha sikerült kisebb méretű gombákat vásárolnod, akkor egészben is hagyhatod. A nagyobbakat vágd el, vagy vedd két részre (fej és szár).

    Gomba

    Gomba

  • A hagymát felaprítod.

    Hagyma felaprítva

    Hagyma felaprítva

Afrikai harcsapörkölt elkészítése

  1. A hagymát a zsíron üvegesre párolod (nem barnásra!)

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Ráteszed a harcsa darabokat, összekevered a hagymával. Tovább párolod, hogy levet engedjen. Ha ez nem történik meg, kevés vizet tehetsz alá.

    Halhús és hagyma párolása

    Halhús és hagyma párolása

  3. Amikor a halhús már kissé megpuhult, ráteszed a piros fűszerpaprikát, összekevered.

    Afrikai harcsapörkölt készen

    Afrikai harcsapörkölt félkészen

  4. Hozzáadod a gombát.

    Gomba hozzáadása

    Gomba hozzáadása

  5. Összekeverés után fedő nélkül együtt párolod a halat és a gombát addig, amíg mindkettő megpuhul. Ezzel az étel el is készült. (Ez a kép véletlenül kimaradt.)

Megjegyzés:

Amíg az étel párolódik, a köretként javasolt metélt tészták ki tudod főzni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Párolás (a különféle párolások együttesen): 25 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

Metélt tésztával tálald.

Afrikai harcsapörkölt tálalva 1

Afrikai harcsapörkölt tálalva

Megjegyzések:

Őszintén szólva nem is tudom, hogy jutott eszembe bazsalikomot tenni rá. Feltételezem, hogy éppen nem volt itthon petrezselyem (ami ritkán fordul ugyan elő, de néha megesik) – és a szín kedvéért tettem rá. Akkor nem túl sokat gondolkodtam ezen, de így most kicsit furcsán hat. Elnézést!

Az afrikai harcsa általában kapható ott, ahol halat árulnak. Feltételezem, hogy már itthon is tenyésztik. Olcsóbb, mint a harcsa, és pörköltnek, paprikásnak teljesen megfelel.

Változatok:

  • gomba nélkül is elkészítheted
  • tejfölös habarással sűrítve paprikást készíthetsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa