Borzas hús készítése: bonyolultnak tűnhet, pedig valójában nem az. Itt összefoglaltam azokat az apróságokat, amelyektől a borzas hús valóban finom és borzas lesz.

Kárpáti borzaska

Borzas hús készítése

A borzas húsokat borzaskának is szokták nevezni.

Hozzávalók

  • Hús, amely lehet sertéskaraj, – tarja -comb, szeletelt csirkemell, kicsontozott csirkecomb
  • Panír, amelynek alkotói: tojás, liszt, reszelt krumpli sóval, fehér törött borssal, esetenként petrezselyemmel és fokhagymával fűszerezve.
  • Tejföl (fokhagymás) és reszelt sajt a tálaláshoz.

Megjegyzések:

  • A húsból általában egy nagy  szelet elég (persze, ez alól lehet kivétel), lehet többet készíteni.
  • A krumpli mennyisége legyen a hús mennyiségének kb. 80 %-a ( 1/2 kg húshoz 40 dkg krumpli.
  • A tojásból (ez tartja össze a panírt) 1 – 2 db szükséges.
  • A liszt mennyisége nem kritikus. Ha a panír sütés közben felhígulna, lehet még lisztet hozzá adni.
  • Hasonló az összetétele a tócsninak, de annak sűrűbb a tésztája.

Előkészítő műveletek

Az alábbi műveleteket lehet az érdemi munka előtt elvégezni:

  • hús felszeletelése, fűszerezése (a sózás csak sütés előtt, mivel a só hatására a hús kiengedi a levét, és megsütve ízetlenebb és szárazabb lesz)
  • petrezselyem felaprítása
  • fokhagyma felaprítása (a húsra is lehet felaprított fokhagymát adni)
  • sajt lereszelése
  • tejföl ízesítése fokhagymával

Borzas hús készítése

Műveletei:

  • hús besózása

    Csirkemell szeletek

    Csirkemell szeletek

  • krumpli lereszelése (reszelőket itt találsz), besózása (15 perccel a panír készítése előtt, mivel a krumpli nyersen állás közben megbarnul)

    Reszelt krumpli

    Reszelt krumpli

  • a paníralap elkészítése tojásból, lisztből

    Összekeverve

    Összekeverve

  • a reszelt krumpli kinyomkodása
  • a panír elkészítése a kinyomkodott reszelt krumpli, az őrölt fehér bors és a petrezselyem hozzáadásával

    Panír készen

    Panír készen

  • panírozás (ez a legkényesebb művelet) úgy, hogy a panír a húson maradjon – ezt leginkább lapáttal történő kiemeléssel lehet elérni
  • sütés 1 percig mindkét oldalon, hogy a panír megszilárduljon

    Sütés 1

    Sütés

  • sütés (hústól függően) annyi ideig, amennyi alatt a hús belül is megpuhul
  • lecsepegtetés dupla papírtörlővel kibélelt tálban.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

Készítésének titkai összefoglalva

  1. jó minőségű húst vásárolj, amely szépen szeletelhető (vásárolhatsz szeleteltet)
  2. ne sózd be a húst előre
  3. ne hagyd állni a reszelt krumplit, mert megbarnul
  4. a kész panírt ne hagyd állni, mert felhígul (a krumpli további vizet ereszt), ha ez mégis megtörténik, liszt hozzáadásával javíthatod
  5. a panírból lapáttal szedd ki a húst és a megsült borzast fogóval emeld ki az olajból
  6. a megsült húsról minél több olajat távolíts el (lecsepegtetés, esetleg még leitatgatás papírtörlővel)

A borzas hús tálalása

  • Fokhagymás tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva.
  • Főtt/párolt rizs illik hozzá.

Ismertebb borzas húsok:

Mátrai borzaska

Kárpáti borzaska 

Kárpáti borzaska

Megjegyzés:

Kicsontozott csirkecombból is készítettem már, abból is nagyon finom és gyorsan megsül.

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei.