Svéd gomba – leginkább svéd gomba salátának nevezik, de el nem tudom képzelni, mitől kapta a  svéd és a saláta elnevezést. Mindegy is, hogy mi a neve, nagyon finom.

Svéd gomba

Svéd gomba recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 30 dkg közepes méretű termesztett csiperke gomba
  • 30 dkg paradicsom (3 db közepes)
  • 1 fej közepes hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (lehet kevesebb)
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 50 g sűrített paradicsom (1 kis konzervet beletehetsz, ami 70 g, de nem fogja elrontani)
  • 3 evőkanál citromlé (fél citrom leve)
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 mokkáskanál só (ízlésed szerint változtathatod)
  • 1 kiskanálnyi (frissen) őrölt bors
  • 1 babérlevél
  • 1 csipet cukor (ízesítéshez a savanyú ízek ellensúlyozására, akár kicsit több is lehet)

Bevásárló lista

  • 30 dkg közepes méretű gomba
  • 30 dkg paradicsom (3 db közepes)
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 db citrom

(Emlékeztető: hagyma, fokhagyma, olíva olaj, babérlevél)

Megjegyzés:

  •  A receptet úgy állítottam össze, hogy a mennyiséget az adagok számától függően könnyen lehessen változtatni.
  • Ha köretként készíted, akkor a fenti mennyiség 2 adaghoz lesz elég.
  • A gomba szárát is beleteheted, de ha nem szeretnéd, vásárolj kicsit többet, és a gombaszárakat felhasználhatod zöldségleveshez, vagy nagyobb mennyiség esetén egy kevés pörkölt is lehet belőle.
  • Az ízesítésen tetszésed szerint változtathatsz.

Előkészítés

  • A hagymát és a fokhagymát megtisztítod, felaprítod (a fokhagymához fokhagymaprést is használhatsz.
  • A paradicsomokat forró vízbe dobod egy-két percre, kiveszed, hideg vízben leöblíted (hogy rögtön tudj vele dolgozni), héját, a középső kemény részt és a magos részt eltávolítod (megiható), kis darabokra vágod.
  • A gombát megmosod (nem áztatod vízben!), feldarabolod.

Svéd gomba elkészítése

  1. A hagymát az olíva olajon megpárolod. Befejezés előtt hozzáteszed a fokhagymát, azzal tovább párolod még egy percig.

    Hagyma, fokhagyma párolása

    Hagyma, fokhagyma párolása

  2. Hozzáadod a gombát, és folyamatosan keverve néhány percig együtt párolod a hagymával.

    Gomba pirítása

    Gomba pirítása

  3. Hozzáteszed a friss paradicsomot és a paradicsompürét, összekevered.

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  4. Beleteszed a citromlét, a reszelt, citromhéjat.
  5. Fűszerezed a sóval, őrölt borssal, a csipet cukorral és beleteszed a babérlevelet.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  6. Az egészet összekevered és fedő nélkül addig párolod, amíg levének nagy része elpárolod és az étel besűrűsödik.

    Párolás fedő nélkül

    Párolás fedő nélkül

  7. A babérlevelet kidobod, megkóstolod, ha szükségesnek érzed, tovább fűszerezheted. Az étel elkészült.

    Készen

    Készen

Megjegyzés:

  • Ha van otthon friss bazsalikom, beletehetsz néhány felaprított bazsalikomlevelet, ezzel az ételt egy kissé mediterrán jellegűvé teszed.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Elkészítés: 30 perc

Összesen: 45 perc

Tálalás

  • Előételként hidegen, pirítóst készíts hozzá.
Svéd gomba pirított kenyéren

Svéd gomba pirított kenyéren

  • Köretként melegen tálald (sült húsokhoz, , akár rántott húshoz is, tócsni mellé, megkockáztatom, hogy akár lángoshoz is finom lehet.
Svéd gomba grillezett tarjához

Svéd gomba grillezett tarjához

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa