Caprese saláta: mozzarellás paradicsom olíva olajjal, fűszerekkel ízesítve. Olasz recept. Fogyasztható előételként, salátaként, de pirított kenyérrel akár fogyókúrás főétel is lehet.

Caprese-saláta

Caprese saláta recept

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 személyre

  • 8 db közepes paradicsom (közelítő adat)
  • 2 csomag szarvasi mini mozzarella
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 szál friss bazsalikom
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • frissen őrölt bors

Megjegyzések:

  • A caprese saláta alap összetevői a mozzarella sajt, a paradicsom (azonos arányban), a friss bazsalikom és az extra szűz olíva olaj. A leggyakoribb kiegészítő összetevők: só, frissen őrölt bors, balzsamecet.
  • Ha teheted, használj bivaly mozzarellát, mert az olaszok azt kedvelik.
  • Annyi szelet paradicsomra lesz szükséged, ahány mini mozzarellád van.
  • A képek 2 személyre készültek.
  • Szárított bazsalikomot csak akkor használj, ha nincs más megoldás, de sajnos így nem lesz az igazi.

Előkészítés

  • A paradicsomon levő zöld leveleket eltávolítod, a paradicsomokat megmosod, a közepén levő kemény sárgás színű részt kivágod, majd szeletekre vágod.

    Paradicsom felszeletelve

    Paradicsom felszeletelve

  • A mozzarellákat leöblíted, félbe vágod.

    Mozzarella előkészítve

    Mozzarella előkészítve

  • A bazsalikom szál tetejét leveszed, félreteszed. A többit felaprítod.

    Bazsalikom előkészítve

    Bazsalikom előkészítve

Caprese saláta elkészítése

  1. Helyezd el egy megfelelő méretű tálon a paradicsom szeleteket úgy, hogy valamilyen szimmetriát követsz..
  2. Minden paradicsom szeletre tégy két fél mini mozzarellát.
  3. Szórd meg kevés frissen őrölt borssal, azért, mert ez egy salátához alkalmas fűszerezés. Ha igényled, kevéske sót is tehetsz rá.
  4. Öntözd meg extra szűz olíva olajjal, mert ettől válik igazán salátává.

    Caprese összeállitás

    Összeállitás

  5. Hintsd rá a felaprított bazsalikomot.
  6. tedd a közepére a bazsalikom ág végét.

    Caprese saláta tálalva 1

    Készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Összeállítás: 10 perc

  Összesen: 20 perc (a nagyon ügyeseknek 15 perc is elég)

Tálalás

Ez a saláta nagyon változatos módon tálalható. Irányelvként lehet tekinteni, hogy az olasz nemzeti színeket (zöld, fehér, piros) jól lehessen látni rajta.

A recepthez illő tálalási módok:

Caprese-saláta 1

Caprese-saláta vagy fogyókúrás főétel

Előételként:

Caprese előételként

Caprese előételként

Egy másik változat, amely szintén mini mozzarellával készült koktél paradicsomokkal és bazsalikom levelekkel:

Caprese koktél paradicsomból

Caprese koktél paradicsomból

Egyes helyeken nem vacakolnak az elrendezéssel, az alkotókat rusztikusan feldarabolják.

A Caprese saláta eredete:

Az olasz nevéből (insalata caprese) ítélve Capri szigetéről származik. Elterjedését általában az 1950-es években száműzetésben Capri szigetén élő Farouk egyiptomi királyhoz kötik.

 

Az ételt és a képeket készítette: Pap Zsuzsa