Lecsó befőzése: úgy készíted el, mint a friss lecsót, de csak félig főzöd meg. Üvegekbe teszed, tartósítószer nélkül hőkezeled, felhasználáskor szinte csak melegíteni kell.

Kidunsztolt lecsó

Lecsó befőzése

Elkészítési idő: közelítőleg 2 és fél óra

Hozzávalók

(az arányokat és a mennyiségeket ízlésed szerint változtathatod):

  • 5 kg zöldpaprika
  • 2 kg paradicsom
  • 1 kg hagyma
  • 8 – 10 evőkanál sertészsír
  • 4 – 5 evőkanál piros paprika
  • só (ízlés szerint)

8 – 10  db 7 – 8  decis csavaros tetejű, vagy más, befőzésre alkalmas üvegre lesz szükséged.

Előkészítés

  • Mielőtt a befőzéshez kezdesz, készítsd elő az üvegeket. Alaposan mosd ki, majd merítsd forró vízbe néhány percig, utána emeld ki, csepegtesd ki, szárítsd ki.
  • Megmosod a zöldpaprikát és a paradicsomot.
  • A zöldpaprika szárát és csumáját eltávolítod. (Ezt legegyszerűbben úgy teheted meg, hogy a szárat megfogod, belenyomod a paprikába, majd kihúzod a csumával együtt.)
  • A kicsumázott zöldpaprikát karikára vágod.

    Zöldpaprika feldarabolás

    Zöldpaprika feldarabolás

  • A paradicsom héját eltávolítod (nem kötelező). A szárral ellentétes oldalon a héjat kereszt alakban bemetszed. Egy-két percre forró vízbe teszed, majd a héjat a bemetszéstől 4 részletben lehúzod, majd feldarabolod

    Paradicsom feldarabolva

    Paradicsom feldarabolva

  • A hagyma héját lehúzod, felaprítod vagy vékony szeletekre vágod.

    Hagyma feldarabolás

    Hagyma feldarabolása

Megjegyzés:

Ha nincs elég nagy lábosod, két edényben is elkészítheted.

Lecsó  befőzése

  1. A felmelegített zsiradékba beleteszed a hagymát és üvegesre párolod.

    Hagyma párolása

    Hagyma párolása

  2. Leveszed a tűzhelyről, beleteszed a piros paprikát, majd a feldarabolt paradicsomot (ez levet enged, így a piros paprika nem fog megégni, amit azért kerülj el, mert keserű lesz).
    Hagyma fűszerpaprikával

    Hagyma fűszerpaprikával

    Paradicsom hozzáadása

    Paradicsom hozzáadása

  3. Beleteszed a feldarabolt zöldpaprikát is. Ízlés szerint megsózod és félig készre párolod. Közben többször átkevered.
    Lecsó befőzése 1

    Lecsó befőzése 1

    Lecsó befőzése 2

    Lecsó befőzése 2

Tartósítás – tartósítószer nélkül

  • A tartósítószer nélküli eltevésnél nagyon ügyelned kell a tisztaságra.
  • A félig készre főtt forró lecsó alapot az előzőleg kimosott, forró vízben sterilizált üvegekbe töltöd – annyira tele, amennyire csak lehetséges.

    Lecsó befőzése - üvegek megtöltve

    Lecsó befőzése – üvegek megtöltve

  • Jól záró tetőkkel lezárod, majd 5 percre fejre állítod. Ekkor a maradék levegő átbuborékol a forró lecsón és sterilizálódik.

    Lecsó befőzése - üvegek lezárva

    Lecsó befőzése – üvegek lezárva

  • Ezt követően egy napra száraz dunsztba teszed. Ez egy biztonsági lépés, többen kipróbálták már az ismerőseim közül, hogy a dunsztolást elhagyták és a lecsó így sem romlott meg.

Elkészítési idő (száraz dunsztolás nélkül):

  • Előkészítő munkák: 90 perc
  • Lecsó főzése: 45 perc
  • Tartósítás: 15 perc

Összesen: 150 perc

Tárolás, felhasználás

Tárolás: felcímkézve, hűvös, szellős helyen.

Felhasználás: bármelyik lecsó-ételhez, lecsós húshoz. Ajándékba is adhatod.

Lecsó befőzve 2

Kolbászos lecsó

Tojásos lecsó

Tarhonyás lecsó

 

Képek: saját eltevések és étel saját felvételei