Fügefalevél szörp: az új divat. (Lám, lám, másra is használható a fügefalevél, mint amire Ádám és Éva használta a Paradicsomban.) A hozzávalók mennyiségét magam állítottam össze úgy, hogy minél egyszerűbb és bármilyen mennyiségre átszámítható legyen.

Fügefalevél szörp hígítva

Fügefalevél szörp hígítva

Fügefalevél szörp készítése

Elkészítési idő: 6o perc

Hozzávalók

6 dl szörphöz

  • 5 db fügefalevél

    Fügefalevelek

    Fügefalevelek

  • 5 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 10 mokkáskanál citromsav (körülbelül 10 g)
  • 5 evőkanál citromlé (egy közepes citrom leve)

Megjegyzések:

  • Ha a mennyiségeket 5-tel elosztod, megkapod, hogy 1 fügefalevélhez mennyi további hozzávaló kell. Ebből akármilyen mennyiséget elkészíthetsz, de gondolj arra, hogy hűtőben kell tartanod, és hozzávetőlegesen 1 hétig tartja meg szép zöld színét. Azt javaslom, hogy először a fenti mennyiségekkel próbáld ki, így megtapasztalhatod, hogy kedveli-e a család.
  • A cukor és a citromsav nemcsak ízt ad, hanem egyidejűleg tartósít is.
  • A fügefalevélben a szervezetre hasznos anyagok találhatók, sőt egyes egészségi problémáknak is ellenszere lehet. Ne aggódj, semmivéle káros anyag nincs benne.

Előkészítés

  • A fügefaleveleket megmosod, szárukat eltávolítod.
  • Éles késsel felaprítod, hogy könnyen turmixolható legyen.

    Fügefalevelek felaprítva

    Fügefalevelek felaprítva

  • A cukrot és a citromsavat kiméred és egy lábasba teszed.

Fügefalevél szörp elkészítése

  1. A cukorhoz és a citromsavhoz hozzáöntöd a vizet és forrásig melegíted: híg szirup lesz belőle.
    Cukorszirup készítése 1

    Cukorszirup készítése 1

    Cukorszirup készítése 2

    Cukorszirup készítése 2

  2. Hűlni hagyod. Ha sietsz, hűtsd le hideg vízbe állítva.
  3. A felaprított fügefa leveleket turmixgépbe teszed, ráöntesz a kihűlt szirupból annyit, amennyi ellepi  (ha üvegből van a turmixgép tartálya, akár melegen is ráöntheted, hiszen utána úgyis fel kell melegíteni). Ez nagyjából a fele lesz.
  4. A leveleket a sziruppal addig mixeled, ameddig a levéldarabok már alig látszanak benne.
    Turmixolás 1

    Turmixolás 1

    Turmixolás 2

    Turmixolás 2

  5. Hozzáöntöd a maradék sziruphoz, és kissé megmelegíted, hogy a levelekből a színező anyag kioldódjon. (Én annyira melegítettem fel, hogy a lábast még kézzel meg tudtam fogni. Nagyon melegen elvesztheti a szép zöld színét.)

    Fügefalevél szörp készítése

    Fügefalevél szörp készítése

  6. Állni hagyod 30 -60 perdig.
  7. Sürű teaszűrőn leszűröd. Ha kezdetben átmegy a levéldarabok egy része, a szűrletet tedd vélre, és a szűrőn kialakult rétegen még egyszer szűrd át. (Ez a réteg egy nagyon finom szűrőbetétként szerepel. Ezzel a módszerrel szép, áttetsző zöld folyadékot fogsz kapni. Szűrés közben az oldal ki is fog hűlni.
    Szűrés 1

    Szűrés 1

    Szűrés 2

    Szűrés 2

  8. Ezzel a szörp el is készült.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 5 perc
  • Szirupkészítés, turmixolás: 15 perc
  • Pihentetés: 30 perc
  • Szűrés: 10 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Fűgefalevél szörp tárolása, felhasználása

  • Hűtőszekrényben üvegben tárolhatod egy hétig.

    Fügefalevél szörp üvegben

    Fügefalevél szörp üvegben

  • Filléres ital, hiszen az alapanya nem kerül pézbe (hasonlóan a bodzaszörphöz), és ezt készítheted kora tavasztól késő őszig és még az egészségednek is használhatsz vele.
  • Felhasználáskor 1 rész szörphöz adj 3 (esetleg 4) rész vizet. Ha szükségesnek látod, citromlével tovább savanyíthatod. Nagyon kellemes ízű és szép zöld színű ital lesz a végeredmény.
  • Fügefalevél szörp hígítva

    Fügefalevél szörp hígítva

 

Ha más szörpök is érdekelnek: bodzaszörp, ribizliszörp, eperszörp.

 

Készítette és fényképezte: Pap Zsuzsa